Hoe vertel je een goed Verhaal in je Sollicitatiegesprek

Hoe vertel je een goed Verhaal in je Sollicitatiegesprek
In je sollicitatiegesprek doe je meer dan vragen beantwoorden. Je moet jezelf verkopen middels een goed verhaal. Hoe doe je dat?

Misschien vraag je je af waarom je verhalen zou vertellen tijdens je sollicitatiegesprek. Je moet toch vooral vragen beantwoorden? Klopt helemaal, maar op sommige vragen kun je verhalend antwoorden. Dat is ook hartstikke slim om te doen, want er zijn aanwijzingen dat mensen verhalen veel beter onthouden dan droge feiten. En je wil top of mind blijven na je sollicitatiegesprek, toch?

Sollicitatievragen die je verhalend kunt beantwoorden

Zoals we al zeiden leent niet iedere vraag zich voor een verhalend antwoord. Als ze vragen waar je woont, steek je geen bloemlezing af over hoe wonderschoon Nieuwegein is. Maar voor deze vragen geldt wel dat je een verhaal kunt vertellen:
  • Vertel eens iets over jezelf?
  • Kun je vertellen over een moment waarop je faalde?
  • Hoe functioneer je in teams?
  • Wat voor leider ben je?
  • Hoe zorg jij dat je je doelen bereikt?
  • Vertel eens over een bijzondere werkprestatie?
  • Heb je weleens een lastige collega gehad?
  • Heb je weleens iets moeten doen dat je niet leuk vond?
  • Heb je ooit mensen moeten ontslaan?
En zo zijn er nog veel meer vragen te bedenken waar een verhaal bij past. Zelfs gesloten vragen - heb je weleens een moeilijke collega gehad? - kun je uitgebreid beantwoorden. Je kunt uitleggen wat je zo moeilijk vond en hoe je daarmee omging. Het liefst gekoppeld aan een specifiek incident, zodat het echt een verhaal wordt.

Verhalend vertellen tijdens je sollicitatie

De basis van verhalen vertellen zit verwerkt in de STARR-methode. Je schetst de Situatie, je vertelt over jouw Taak, welke Actie je hebt ondernomen, wat het Resultaat daarvan was en hoe je daar nu op Reflecteert. Laten we een voorbeeld geven.

We geven antwoord op de vraag: ‘Vertel eens over een moment waarop je faalde?’
Voorbeeld van STARR

Ik ontwikkelde samen met het digitale team een betaalde nieuwsbrief (situatie). Het was mijn taak om de prototypes te maken en de verzending te testen (taak). Nadat ik de verzending had ingepland, bleek dat ik was vergeten een vinkje uit te zetten (actie). Daardoor was het prototype naar het hele klantenbestand gestuurd in plaats van alleen naar ons (resultaat). Sindsdien let ik extra goed op dat alles goed staat voordat ik iets verstuur (reflectie).

Om deze methode meer sjeu te geven, kun je storytellingtechnieken gebruiken. Dat wil zeggen: verwerk emoties en details in je verhaal. Schets de setting. Vertel hoe je je voelde en wat je dacht. Neem de luisteraar mee in je verhaal. Om te laten zien hoe dat eruitziet, vertellen we hetzelfde verhaal nog een keer.
Voorbeeld

Samen met drie andere mensen van het digitale team was ik bezig met het ontwikkelen van een betaalde nieuwsbrief. Dat vond ik ontzettend leuk, want dat hadden we nog niet in ons portfolio. Het was mijn taak om verschillende prototypes samen te stellen en de verzending te testen. Het systeem was nog niet helemaal op ingericht op een betaald product, dus dat testen was heel belangrijk. Maar die nieuwsbrief moest natuurlijk alleen naar ons verstuurd worden, niet naar de rest van het klantenbestand.

Je voelt hem al aankomen, maar door onoplettendheid van mijn kant gebeurde dat toch. Meer dan 400.000 mensen ontvingen door mij een foto van een kat in hun mailbox. Ik heb natuurlijk direct mijn excuses aangeboden aan de rest van het team, ik vond het echt heel vervelend dat dit gebeurd was. Toen ik ging uitzoeken hoe dit kon, bleek dat ik één vinkje was vergeten uit te zetten. Stom natuurlijk, maar het liet ook zien hoe foutgevoelig het systeem nog was.

Daardoor konden we weer de nodige dingen aanpassen. Sindsdien let ik extra goed op of alles goed staat voordat ik iets verstuur.

Welk verhaal heb jij aan het einde van dit artikel beter onthouden? Die laatste, toch? Daarnaast laat je met dit verhaal de volgende kanten van jezelf zien:
  • Je vindt het leuk om te innoveren.
  • Je kunt goed samenwerken.
  • Je kunt je fouten erkennen.
  • Je lost zelf het probleem op.
  • Je hebt er een waardevolle les uitgetrokken.

Bereid meerdere verhalen voor

Je kunt het best zo’n 2 of 3 verhalen voorbereiden voordat je sollicitatiegesprek begint. Zoek verhalen uit die jouw expertise en groei laten zien. Wat maakt jou tot een medewerker die het bedrijf echt wil hebben?

Maak ze niet te lang of te kort

Houd bij het voorbereiden van de verhalen rekening met de vertellengte: maximaal 2 minuten. Dat geeft je genoeg ruimte voor belangrijke details, maar voorkomt dat je oeverloos blijft kletsen. Te veel details leiden af van het centrale thema. Oefen je verhalen desnoods met een stopwatch.

Houd het centrale thema in gedachten

Voor ieder verhaal is het belangrijk dat je het centrale thema niet uit het oog verliest. Sommige mensen hebben de neiging om tijdens het praten veel zijpaden te bewandelen. Houd de climax van het verhaal voor ogen en bouw daarnaar toe. Een verhaal kan ook kort en bondig verteld worden.

Ook in je motivatiebrief kun je verhalen vertellen. Hoe gebruik je storytelling in je motivatiebrief?
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat wil je Verdienen? 5 Tips voor een goed Antwoord

Heel veel geld, dat wil ik verdienen. Dat zeg je natuurlijk niet als ze je om een salarisindicatie vragen na een sollicitatiegesprek.

Wat doe je aan Faalangst tijdens Sollicitatiegesprekken?

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar het angstzweet breekt je al uit. Werk aan je zelfvertrouwen met deze adviezen!

Interesse tonen tijdens Gesprek: hoe blijf je nieuwsgierig?

De kunst van een goed en diepgaand gesprek? Nieuwsgierig blijven. Hoe blijf je interesse tonen in je gesprekspartner?

De beste Gesprekshouding

Non-verbale communicatie is ontzettend belangrijk in een gesprek. Daar hoort ook de juiste gesprekshouding en lichaamstaal bij.

Vijf Tips tegen Zenuwen voor een Sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar de zenuwen bekruipen je nu al? Ontdek praktische tips om je zenuwen de baas te blijven

Stemgebruik in je Sollicitatiegesprek: 7 Tips

Niet alleen wat je zegt, maar ook hoe je het zegt is belangrijk in een sollicitatiegesprek. Hoe gebruik je je stem effectief?
 
check