Je hebt lang niet gewerkt en je kunt niet meer bij je huidige werkgever terecht. Een re-integratiebedrijf kan je dan helpen, maar op welke manieren?
Wat is re-integratie?
Je bent lang ziek geweest of je bent om een andere reden lang niet actief geweest op de werkvloer. Een nieuwe baan vinden kan dan lastig zijn. Re-integratie houdt in dat je, na een lange afwezigheid, hulp krijgt van re-integratiespecialisten om weer aan een baan te komen. Hiervoor bestaan twee trajecten:
1e spoor re-integratie
Je meldt je binnen de eerste 104 weken weer beter om te werken. Je start dan weer met de baan die je bij je werkgever had. Het kan ook zijn dat je werkgever je een andere passende functie binnen het bedrijf aanbiedt. Zijn beide opties niet mogelijk? Je komt dan terecht in het 2e spoor re-integratietraject. Hierover gaat dit artikel.
2e spoor re-integratie
Je werkgever en/of een expert van een re-integratiebedrijf zoekt voor jou naar een passende baan in een ander bedrijf. De eindverantwoordelijkheid voor het vinden van een passende functie ligt bij je werkgever. Die krijgt dan ook de keuze om zelf een re-integratiebedrijf in te schakelen voor hulp bij het zoeken. Als werknemer ben je verplicht om met beide partijen mee te werken.
Als je een uitkering krijgt, is het ook mogelijk dat het UWV jouw re-integratietraject oppakt. Je krijgt dan hulp van hun arbeidsdeskundige. Ook een re-integratietraject via de gemeente komt vaak voor. Die krijg je als je een uitkering van de gemeente ontvangt.

Hoe kies je voor een goed re-integratiebureau?
Als (ex-)werknemer kies jij niet het re-integratiebureau. Dit doet je huidige werkgever. Waar je wel zeggenschap over hebt, is de klik tussen jou en de re-integratiecoach. Als deze klik niet goed is, dan mag je dit zeker aangeven.
Je mag bij je werkgever ook voorstellen neerleggen voor andere re-integratiebureaus. Besef wel dat je werkgever uiteindelijk degene is die beslist welk bureau ingeschakeld moet worden.
Er zijn heel veel re-integratiebureaus actief. Zoek jij of zoekt je werkgever naar een bureau met een keurmerk? Kijk dan eens op deze twee websites:
Blik op Werk of
Noloc. Deze organisaties toetsen regelmatig re-integratiebureaus op vakbekwaamheid.
Wat doe je samen met het re-integratiebureau?
Het re-integratiebureau wijst je een coach toe. Met hem of haar maak je een plan van aanpak. In dit plan staan de acties die jullie moeten uitvoeren om voor jou een passende baan te vinden. Bijvoorbeeld deze:
- Je coach geeft je tips over waar je naar werk kunt zoeken. Je krijgt hulp bij het opstellen van je cv en je sollicitatiebrieven.
- Je krijgt hulp bij het opstellen van je cv en je sollicitatiebrieven. Je solliciteert actief op nieuwe banen.
- Je solliciteert actief op nieuwe banen. Je voert regelmatig ‘hoe-gaat-het-gesprekken’ met de coach.
- Je voert regelmatig ‘hoe-gaat-het-gesprekken’ met de coach. Je moet je misschien omscholen of bijscholen. Ook dit overleg je met de coach.
Gebruik zo veel mogelijk
kanalen om werk te vinden. Kijk naar allerlei vacatureaanbieders, zoals Werkzoeken.nl. Speur ook door de socials zoals Facebook en LinkedIn.
Wat moet een re-integratiecoach doen?
De coach heeft de taak om jou te motiveren, te begeleiden en te ondersteunen tijdens je zoektocht naar een baan. Je krijgt bijvoorbeeld training(en) en veel nuttige tips. Je kunt de coach ook altijd om advies vragen als je even niet meer weet wat je moet doen. Zeker in het begin van een traject is het altijd even zoeken, aftasten en uitproberen, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat je op zelfstandige basis een geschikte baan vindt.
Bekijk ook: Wat doet een integratiespecialist?Hoelang duurt een traject met een re-integratiebureau?
De duur van een traject met een re-integratiebureau verschilt per persoon. Sommige mensen vinden binnen enkele weken een passende baan. Voor anderen duurt een traject misschien wel een jaar tot zelfs een paar jaar.
Waar hangt de duur vooral van af?
Vaak hangt de duur van een traject af van hoe arbeidsgeschikt je (nog) bent. Het werk dat je vindt, moet natuurlijk wel passend zijn bij je kwaliteiten, ervaring en gezondheidstoestand.
Aan de andere kant: er gelden wel een paar strenge voorwaarden voor het zelf aannemen of afwijzen van de banen die je vindt. Op deze voorwaarden gaan we nu in.
Wanneer moet je passend werk aannemen?
In Nederland gelden er vrij strenge regels voor het aannemen van werk. Heel bepalend is of een baan passend is voor je of niet, maar de overheid stuurt heel actief aan op het zelfs aannemen van niet passend werk. Kijk maar naar deze regels:
- Vind je binnen een half jaar een baan, maar is die niet passend genoeg? Je mag deze baan dan afwijzen.
- Heb je na een half jaar nog geen baan? Je moet dan werk aannemen dat minder passend of zelfs niet passend is. Ook als dat betekent dat je meer dan twee uur per dag moet reizen naar je werk. Wel is het zo dat je het lange reizen wel moet aankunnen qua gezondheid. Lukt dit niet, dan hoef je de baan alsnog niet aan te nemen.
Hoe langer het duurt om een baan te vinden, hoe eerder je wordt verplicht om een baan aan te nemen die niet passend is. Weiger je om niet passend werk aan te nemen? Het UWV kan je dan korten op je uitkering!