Netwerken in 2024 (9 tips)

Netwerken in 2024 (9 tips)

We delen 9 tips over hoe je met succes kunt netwerken. Zowel online als offline, tijdens én na de pandemie.

‘De effectiefste manier om een nieuwe baan te vinden is door te netwerken.' Makkelijker gezegd dan gedaan. In deze onrustige tijden kan het lastig zijn om je netwerk op te bouwen, onderhouden, en/of uit te breiden.

Hoe breid je je professionele netwerk uit?

1. Bouw je online aanwezigheid op/uit

Een representatieve online aanwezigheid is voor iedere professional cruciaal. Op sociale netwerksites vind je mensen uit dezelfde branche, freelancers waar je eventueel mee wilt samenwerken en informatie over de nieuwste vacatures. Werk je profiel actief bij en deel regelmatig relevante informatie om jezelf op te laten vallen. Optimaliseer je LinkedIn-profiel voor een optimale vindbaarheid en een hoge positie in de zoekresultaten van zoekmachines.

2. Kijk naar experts uit jouw industrie

Experts uit je eigen branche hebben de weg naar de top gevonden. Volg ze op LinkedIn, of via specifieke netwerksites. Bekijk welke technieken deze influencers gebruiken om contact te leggen met andere professionals en neem ze over.

3. Bereid een elevator pitch voor

Met een elevator pitch vertel je in circa 60 seconden wat je te bieden hebt. Zorg ervoor dat je zo'n presentatie paraat hebt, want je weet nooit wanneer hij van pas komt. Repeteer je pitch alleen niet te veel. Je wilt oprecht overkomen en niet klinken alsof je hetzelfde toneelstukje voor de honderdste keer opvoert.

4. Leg contact op (online) netwerkbijeenkomsten

Op netwerkevents kun je mensen uit je werkveld te leren kennen. Of het nu gaat om een traditionele vakbeurs of een online meeting (m.b.v. videobellen, videochats, et cetera): iedere aanwezige heeft hetzelfde doel. Het is relatief eenvoudig om contact te leggen en ideeën uit te wisselen. Houd goed in de gaten welke (online) evenementen er binnen jouw vakgebied georganiseerd worden.

5. Wees duidelijk over je meerwaarde en capaciteiten

Communiceer jouw ‘aanbod' op een zo helder mogelijke manier tijdens netwerkgesprekken en/of online meetings. Laat zien wie je bent, wat je in huis hebt en waarom je contact met iemand opneemt. Zo is direct duidelijk wat men aan je heeft en is de kans op een vruchtbaar gesprek groter. Een begrijpelijke uitleg over je aanbod vergroot ook de kans dat connecties je in de toekomst weten te vinden, als ze iemand met jouw expertise zoeken.

6. Blijf authentiek

Ook al ben je je eigen marketeer: maak er geen verkooppraatje van. Alleen met een oprecht verhaal vergroot je je kansen op goede, nieuwe connecties. Laat tijdens een natuurlijk gesprek zien welke kwaliteiten je hebt, zonder ze te dik aan te zetten.

7. Wees positief

Een positieve instelling doet wonderen. Concentreer je niet louter op je eigen wensen, maar kijk wat je voor anderen kunt betekenen. Achterhaal wat de behoeften zijn van mensen in je werkveld en speel daar vervolgens op in.

8. Luister meer dan je praat

Het is verleidelijk om een verkooppraatje te houden, maar dat maakt je geen fijne gesprekspartner. Mensen vinden het belangrijk om gehoord te worden. Stel vragen en geef de ander het woord. Zo kom je niet alleen socialer over, maar leer je ook wat deze persoon te bieden heeft. Misschien ontdek je wel belangrijke informatie over je sector.

9. Gebruik humor

Het helpt om het gesprek op te leuken. Veel mensen ervaren netwerken al gauw als een noodzakelijk kwaad. Blijf niet te statig, maar maak gebruik van je natuurlijke humor om het gesprek gaande te houden. Onthoud wel: het is een zakelijk gesprek. Zorg voor een scheutje humor, maar houd het binnen de perken.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat is een Job Fair?

Een job fair is een banenbeurs. Werkgevers zoeken hier werknemers en andersom. Bekijk hoe dit gaat en ontdek welke banenbeurzen je kunt bezoeken!
Inge Stakenborg 5 jun 2024

Hoe lees je een Vacaturetekst?

Gebruik de vacaturetekst in je voordeel als je gaat solliciteren. Er staat een hoop informatie in die je kan helpen.
Roeliene Bos 8 feb 2024

Job Alert aanmaken | Ontvang passende vacatures per mail

Job alerts helpen je om sneller een relevante baan te vinden dan andere kandidaten. Hoe stel je zo'n vacaturemail in?
Michiel van der Avoird 18 dec 2020

Opleiding vs. (werk)ervaring: wat is belangrijker?

Wat is belangrijker bij een sollicitatie? Krijg je met een afgeronde opleiding een voet tussen de deur, of weegt werkervaring zwaarder?
Michiel van der Avoird 14 dec 2020

Junior, Medior of Senior carrièreniveau?

Hoe weet je of een vacature bij jouw carrièreniveau past? Zoekt men een junior, medior, of senior werknemer? Wat als zo'n duiding ontbreekt?
Michiel van der Avoird 6 okt 2020

Nieuwe Baan | Hoe (snel) kom ik eraan?

Hoe lang duurt het om een nieuwe baan te vinden? Ontdek welke omstandigheden de duur van je zoektocht naar werk bepalen en hoe je daarop inspeelt.
Michiel van der Avoird 9 aug 2020
 
check