Tweede Sollicitatiegesprek? Dit kun je verwachten

Tweede Sollicitatiegesprek? Dit kun je verwachten

Uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Met deze 8 tips laat je een nog betere indruk achter dan in de eerste ronde.

Wat maakt een 2e sollicitatiegesprek zo anders?

Tijdens een kennismakingsgesprek leer je elkaar kennen. Je benoemt je belangrijkste kwaliteiten, geeft aan waarom je de juiste kandidaat bent en probeert een goede eerste indruk achter te laten. Tijdens een tweede sollicitatiegesprek ga je de diepte in. Dit vraagt dus om een andere voorbereiding. Wat is jouw toegevoegde waarde voor een werkgever en hoe ga je die leveren?

Hoe bereid je je voor op een vervolggesprek?

Met deze tips kom je ook tijdens het tweede gesprek goed voor de dag.

1. Blijf energiek en enthousiast
Een tweede sollicitatiegesprek kan lang duren en vermoeiend zijn. Soms moet je meerdere keren terugkomen en enkele assessments doorlopen. Zorg dat je je positieve instelling uit de introductieronde niet verliest. Laat zien dat hard werk jou niet uit het veld slaat.

2. Reflecteer op de eerste bijeenkomst
Na het eerste interview zijn er vast enkele aandachtspunten waar je meer tijd aan had willen besteden. Ben je iets vergeten te zeggen? Breng het dan nu ter sprake, zodat je alle facetten van jouw persoonlijkheid en cv belicht.

3. Bereid je voor op varianten van dezelfde vraag
Vaak komen meerdere sollicitatievragen tijdens een tweede gesprek op hetzelfde neer: wat heb je te bieden? Val niet in herhaling en bereid vooraf een aantal verschillende antwoorden voor.

4. Ken je gesprekspartners
Je interviewers hebben jou leren kennen tijdens de eerste ontmoeting, maar jij hebt hen als het goed is ook leren kennen. Wie zit er tegenover je? Voer je het tweede sollicitatiegesprek met een directeur of recruiter? Noem je gesprekspartners bij de (voor)naam wanneer je ze begroet. Zo smeed je meteen een band.

5. Benoem je kwaliteiten zo concreet mogelijk
In de eerste ronde ging het vooral om het aanstippen van algemene kwaliteiten, nu is het tijd om de diepte in te gaan. Heb je belangrijke kwalificaties? Geef aan hoe, waar en wanneer je ze hebt opgedaan. Benadruk eerder behaalde prestaties en vertel een concreet verhaal.

6. Bereid je voor op inhoudelijke vragen
De nieuwe werkgever wil nu echt gaan ontdekken wat jij in huis hebt. Bereid je dus voor op diepgaande vragen, eventueel gekoppeld aan een casus. Lees je goed in, zodat je tijdens je sollicitatie direct in kunt spelen op casestudies en functiegerelateerde vragen. Stel je eveneens in op eventuele salarisonderhandelingen.

7. Bedenk creatieve vragen voor je toekomstige leidinggevende
Hoe verder je in het sollicitatieproces komt, hoe belangrijker het is om je werkgever beter te leren kennen. Bereid een paar originele vragen voor. Wees assertief en laat zien dat out-of-the-box denken geen probleem voor je is.

8. Doe je huiswerk
De kans bestaat dat je in de 2e ronde een assessment moet doen. Developers moeten bijvoorbeeld vaak code schrijven of softwareproblemen oplossen. Maar beoordelingstrajecten verschillen uiteraard per functie. Moet je een presentatie geven? Zorg er dan voor dat je punten kristalhelder zijn. Gebruik visuele elementen om je verhaal kracht bij te zetten en oefen je pitch van tevoren, zodat je vertrouwen kunt uitstralen. Zorg dat je binnen 60 seconden kunt aangeven waarom jij de juiste kandidaat bent en wat je voor het bedrijf kunt betekenen. Maak tijdens het geven van je presentatie bovendien oogcontact met alle aanwezigen.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check