Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Sollicitatiegesprek Tips: 10 do's & 7 don'ts

door Michiel van der Avoird
1.332x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Heb je de eerste stap van het sollicitatieproces voltooid en ben je uitgenodigd voor een gesprek? Lees hier wat je wel en juist niet moet doen.

Details geven de doorslag als er veel gegadigden zijn voor een baan. In dit artikel lees je hoe je jouw gesprek goed kunt laten verlopen.

Wat moet je wél doen tijdens een sollicitatiegesprek?

1. Onderzoek doen
Pleeg research voordat je in gesprek gaat. Neem de personeelsadvertentie door, bekijk de bedrijfswebsite en stel jezelf op de hoogte van laatste ontwikkelingen bij het bedrijf. Probeer meer te weten te komen over de potentiële werkgever en verdiep je in de bedrijfsfilosofie.

2. De contactpersoon zoeken
Onthoud de naam van de interviewer of probeer erachter te komen wie je gesprekspartner gaat zijn, mits je daarvan nog niet op de hoogte bent gebracht. Kijk wat je via de bedrijfswebsite, Google en/of LinkedIn te weten kunt komen. Zijn er raakvlakken waarop je kunt inspelen?

3. Je voorbereiden op sollicitatievragen

Ieder gesprek is anders, maar er zijn vragen die bijna altijd gesteld worden zoals ‘Heb je nog andere sollicitaties lopen?' Bereid je voor en zorg dat je dergelijke vragen kunt beantwoorden. Meer voorbeelden vind je ons blog over de meest gestelde sollicitatievragen.

4. Je cv doornemen
Natuurlijk weet je wat er op je curriculum vitae staat: het is de samenvatting van jouw carrière. Toch is het goed om je cv nog even goed door te lezen voor aanvang van het gesprek. Jouw gesprekspartner gaat hier zeker vragen over stellen. Je wilt toch niet met je mond vol tanden komen te staan?

5. Een recruitment consultant of -bureau inschakelen
Weet je niet waar te beginnen? Zoek dan een recruitment consultant of loopbaancoach om je te ondersteunen in de voorbereiding.

6. Oefenen
Vind je het lastig om jezelf te ‘verkopen'? Ben je bang om arrogant over te komen? Aan zelfoverschatting heb je inderdaad weinig, maar ook als je te bescheiden bent kan het misgaan. Probeer dus een middenweg te vinden. Oefenen is het devies. Vraag een familielid of vriend om hulp.

7. Passende kleding aantrekken
Wil je na het eerste, kans maken op een tweede sollicitatiegesprek of zelfs een baanaanbod? Kleed je dan in ieder geval gepast. Zorg dat je kledij netjes, schoon en onbeschadigd is. Hoe formeel of informeel is de dresscode?

8. Op tijd komen
Niets is zo storend als kandidaten die te laat komen. Geef het signaal af dat je de afspraak serieus neemt en vertrek ruim van tevoren van huis om bijtijds te verschijnen.

9. Je professioneel opstellen
Lach, houd oogcontact en let op je houding. Dit zijn eenvoudige, maar belangrijke dingen die je in acht moet nemen.

10. Relevante vragen stellen
Aan het einde van het gesprek krijg je de mogelijkheid om zelf vragen te stellen. Grijp deze kans altijd aan. Hiermee toon je interesse en laat je zien wat je bezighoudt. Bedenk meerdere vragen en bepaal tijdens het gesprek welke het meest relevant zijn.

Wat moet je níet doen tijdens een sollicitatiegesprek?

Er zijn een paar dingen die je zeker niet moet doen als je het gesprek wilt laten slagen. Het volgende kun je beter laten:

a) Een cv zonder adres sturen
Een werkgever wil weten waar je woont. Zeker als in de vacature gevraagd wordt om kandidaten die in de directe omgeving van het bedrijf wonen.

b) Je niet of slecht voorbereiden
Je gesprekspartner heeft het absoluut in de gaten als je je niet (goed) hebt voorbereid. Het wekt de indruk dat je niet echt geïnteresseerd bent in het bedrijf, maar ‘gewoon een baan nodig hebt'.

c) Teksten instuderen
Je voorbereiden op sollicitatievragen is verstandig, maar je wilt niet robotachtig en onsympathiek overkomen. Leer geen antwoorden uit je hoofd. Zorg dat jouw persoonlijkheid doorklinkt in je antwoorden.

d) Te laat (of vroeg) komen
Arriveer niet te laat, maar ook niet te vroeg op je afspraak. Beide laten een wrange nasmaak achter.

e) Liegen over gaten in je cv en belangrijke gebeurtenissen weglaten
Voor een ‘gat' in je curriculum vitae hoef je je helemaal niet te schamen. Leugens over je werkverleden komen vroeg af laat aan het licht. En dan kun je de baan wel vergeten.

f) Onduidelijke vragen beantwoorden
Geef geen antwoord op vragen die je niet begrijpt. Vraag je gesprekspartner om een toelichting.

g) Negatief spreken over een vorige werkgever
Blijf neutraal, ook als je nare ervaringen hebt bij een vorige werkgever. Een negatieve houding werkt nooit in je voordeel.

7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures