Jezelf voorstellen bij een Sollicitatiegesprek (7 stappen)

Jezelf voorstellen bij een Sollicitatiegesprek (7 stappen)

Jezelf voorstellen bij een eerste kennismaking is zo eenvoudig nog niet. Wat moet je zeggen? Welke volgorde moet je aanhouden? 7 stappen.

Jezelf presenteren doe je uiteraard niet alleen tijdens een sollicitatiegesprek. Met krachtige introductie breek je ook het ijs op bijvoorbeeld recepties en (video)conferenties. Lees hoe je punten scoort bij een eerste ontmoeting.

Hoe stel je jezelf voor?

1. Volgorde in acht nemen
Let op de juiste volgorde bij het begroeten van mensen. In een formele setting groet je altijd eerst de hoogstgeplaatste persoon in de ruimte. Daarna geldt: ouderen gaan voor jongeren, dames gaan voor heren.

2. Hand(en) geven
Sta rechtop, glimlach, kijk je gesprekspartner in de ogen en geef hem of haar de hand (niet schudden!). De perfecte handdruk duurt drie tot vier seconden. Niet langer. Je handdruk moet bovenal stevig zijn (maar knijp niet te hard!).
3. Jezelf voorstellen

  • Stel jezelf voor tijdens het handen schudden. Noem zowel je voor- als achternaam. ‘Goedemiddag, mijn naam is..'
  • Spreek je dank uit voor de uitnodiging.
  • Als je gesprekspartner zich ook bij naam voorstelt (wat verondersteld mag worden), is het zinvol om deze te herhalen. Zeker als je niet weet of je de naam goed verstaan hebt. ‘Hallo meneer van Dongen, leuk u persoonlijk te ontmoeten.'
  • Kijk de persoon in de ogen en laat je blik niet afdwalen. Zorg dat je er met je aandacht volledig bij bent. Niets is onbeleefder dan in gedachten ergens anders te zijn.


Het kan zijn dat men je vraagt een elevator pitch voor te bereiden. Hierbij wordt van je verwacht dat je in 60 seconden tot vijf minuten samenvat wie je bent, wat je karaktereigenschappen zijn, wat je doet, wat je achtergrond is en welke toegevoegde waarde je aan het bedrijf toevoegt. Het mooie is: zo'n korte, creatieve presentatie / spreekbeurt over jezelf kun je oefenen en uit het hoofd leren.

4. Naam of namen onthouden
Weet je vooraf met wie je het gesprek zal voeren? Leer dan de naam of namen van je gesprekspartner(s) van buiten en zorg dat je (de)ze op de correct manier uitspreekt. ‘Goedemiddag, meneer van Dongen. Goedemiddag, mevrouw Broks.' Zo laat je zien dat je van tevoren een inspanning hebt geleverd en niet zonder voorbereiding het sollicitatiegesprek ingaat.

5. Vreugde uitstralen
Toon oprechte interesse, laat merken dat je enthousiast bent om op de afspraak te zijn. Bijvoorbeeld: ‘Dank u voor de uitnodiging, ik ben erg blij om hier te zijn.' ‘Ik ben erg blij u persoonlijk te ontmoeten.' Presenteer jezelf op een leuke manier en bewaar je pokerface voor eventuele toekomstige salarisonderhandelingen.

6. Plaatsnemen
Is het eerste deel van de ‘welkomstceremonie' voorbij? Ga niet direct zitten, maar wacht tot je een zitplaats wordt aangeboden. Dat is wel zo beleefd.

7. Het ijs breken
Hoe begin je een gesprek? Is de sfeer gespannen? Vertel een amusante (maar korte) anekdote als je het gevoel hebt dat het ijs nog niet gebroken is. Small talk helpt om elke situatie op te vrolijken. Wat je ook vertelt: houd het positief, vrolijk en luchtig.

Extra tip: probeer je te ontspannen voor je de kamer binnengaat. Ga naar de toiletruimte en schud je armen en benen los. Haal diep in en uit, controleer of je kleding goed zit en ga zelfverzekerd het kennismakingsgesprek in.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check