Wat zijn conventionele Beroepen?

Wat zijn conventionele Beroepen?
Conventionele beroepen zijn beroepen die elke dag hetzelfde werk inhouden. Je weet dus precies wat je kunt verwachten. Past dit bij je? Ontdek het nu.

Definitie van conventionele beroepen

Met conventionele beroepen bedoelen we niet: traditionele beroepen die al jaren (of eeuwen) bestaan. Conventionele beroepen zijn vooral beroepen waarin je elke dag hetzelfde werk doet. De regels staan vast en daardoor weet je precies wat je moet doen en hoe je dag gaat verlopen. Je zou het daarom ook wel ‘routinewerk’ kunnen noemen, in de meest letterlijke zin van het woord.

Voor wie is een conventioneel beroep geschikt?

Een conventioneel beroep kan geschikt voor je zijn. Vooral als je jezelf herkent in deze kenmerken:
  1. Je hebt veel oog voor detail.
  2. Je werkt heel nauwkeurig.
  3. Je komt altijd op tijd.
  4. Je houdt je goed aan afspraken.
  5. Je bent netjes en geordend.
  6. Je bent goed in het volgen van instructies.
  7. Je lost graag problemen op door te verwijzen naar instructies.
  8. Je werkt graag met checklists. Zo weet je zeker dat je niets hebt gemist.
  9. Je vindt het leuk om met data en cijfers te werken.
  10. Je vindt het prettig om volgens een strakke planning te werken.
  11. Je gedijt het best in een nette, georganiseerde omgeving.
  12. Je wilt altijd weten waar je aan toe bent. Je houdt van routine, want dat geeft zekerheid.

Voorbeelden van conventionele beroepen

Conventionele beroepen hebben sowieso altijd twee dingen met elkaar gemeen. Het eerste is dat je volgens vaste regels moet werken. Het tweede is dat je altijd secuur met gegevens moet werken. Maar om je een nog beter idee te geven: hier zijn wat voorbeelden van typische conventionele beroepen.
  • Administratief medewerker
  • Archivaris
  • Belastingadviseur
  • Boekhouder
  • Redacteur
  • Jurist
  • Notaris
  • Secretaresse
  • Taxateur
  • Postbode
  • Vertaler

Wat zijn dus geen conventionele beroepen? En waarom?

Als je van (veel) afwisseling houdt in je werk, dan is een conventioneel beroep waarschijnlijk minder geschikt voor jou. Je geeft ook misschien liever leiding, dan dat je de leiding van anderen aanneemt. Hier zijn dan ook een aantal typische voorbeelden van non-conventionele beroepen.
  • Docent
  • Journalist
  • Makelaar
  • Manager/Directielid
  • Monteur
  • Muzikant
  • Psycholoog
  • Reisleider
  • Timmerman
  • Verpleger
  • Wetenschapper

In welke sectoren komen conventionele beroepen voor?

Conventionele beroepen komen in allerlei sectoren voor. Net als non-conventionele beroepen. Hier zijn drie voorbeelden. Elk voorbeeld bevat een voorbeeld van een conventioneel beroep en een niet-conventioneel beroep binnen een sector.

1. Gezondheidszorg
A. Conventioneel beroep: een apotheker werkt volgens vaste werktijden, op vaste dagen. Hij of zij moet ook heel goed letten op de gegevens van de medicijnen voor een patiënt. Eén fout kan namelijk al heel vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënt.
B. Niet-conventioneel beroep: een huisarts ziet meestal elke dag andere patiënten. Soms wordt hij of zij ook opgeroepen voor een spoedgeval. Geen dag is dus hetzelfde.

2. Kunst en cultuur
A. Conventioneel beroep: een museum kan een archivaris in dienst hebben. Die moet precies weten welke objecten het museum heeft en die categoriseren.
B. Niet-conventioneel beroep: een kunstschilder maakt verschillende kunstwerken. Maar voor elk kunstwerk is een creatief proces nodig dat niet altijd op oproep aanwezig is.

3. Overheid en publieke sector
A. Conventioneel beroep: een administratief medewerker (bijvoorbeeld bij de gemeente) moet de juiste documenten kunnen aanleveren en categoriseren. Volgens vaste regels.
B. Niet-conventioneel beroep: een sociaal werker krijgt met veel verschillende mensen te maken. Hiervoor is een zekere flexibiliteit nodig, want niet elke ‘case’ is hetzelfde.

Wat moet je kunnen in een conventioneel beroep?

Als je een conventioneel beroep wilt hebben, dan heb je bepaalde vaardigheden nodig. Namelijk deze:

1. Je werkt resultaatgericht
Als je een taak krijgt, dan wil je die optimaal afronden. Je werkt dan ook met veel oog voor detail, zonder de regels uit het oog te verliezen.

2. Je hebt discipline
Elke dag hetzelfde werk willen en kunnen doen: daar heb je wel wat discipline voor nodig. Je houdt je dan ook aan een (strakke) planning.

3. Je kunt goed plannen en organiseren
Om je werk zo goed mogelijk te kunnen doen, volg je een planning. Dit kan een planning van jezelf zijn of van je leidinggevende. Je houdt je hier ook aan.

4. Je bent assertief
Als je volgens bepaalde regels moet werken, dan moeten die regels ook duidelijk zijn. Als dat niet zo is, dan moet je durven vragen naar meer informatie.

5. Je werkt netjes
Je weet precies waar alles staat, of dat nu voorwerpen zijn of documenten. Dat komt omdat je zelf netjes werkt: je plaatst alles waar het hoort te zijn. Ook lever je het werk af in de vorm zoals dat van je verwacht wordt.

Hoe vind je een conventioneel beroep?

Als je denkt, of zeker weet, dat een conventioneel beroep iets voor jou is, dan moet je zeker niet aarzelen om er een te vinden. Heb je al een beroep en een specifieke sector in gedachten? Dat is mooi, want op Werkzoeken.nl vind je een vacaturepagina waarin duizenden beroepen verzameld staan. Hier vind je snel de vacature van je dromen, met gemak!
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Welke Conceptuele Vaardigheden doen het goed op je CV?

Je wil op je cv aantonen dat je conceptuele vaardigheden hebt. Maar welke zet je erop? En wat zijn het eigenlijk precies?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024
 
check