Wat doet een Heftruckchauffeur?

Wat doet een Heftruckchauffeur?
Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!

Taken van een heftruckchauffeur

De taken van een heftruckchauffeur zijn vrij divers. Denk aan een mix van administratie, orderpicking en goederenverplaatsing. Om welke taken het precies gaat? Je ziet het in dit overzicht.

Controleren van goederen

Als er nieuwe goederen binnenkomen, dan controleer je ze op inhoud en schade. Je leest eventueel bijgesloten pakbonnen of vrachtbrieven en je ondertekent die als alles in orde is. Of je laat ze ondertekenen door een andere bevoegde collega.

Verplaatsen van goederen

Met een heftruck of ander gespecialiseerd voertuig verplaats je de goederen. Dit doe je in de volgende gevallen: een bestelling moet weg, er moet iets op voorraad geplaatst worden of de goederen moeten op een andere plek in het bedrijf komen te staan.

Zware ladingen staan meestal op pallets, dan wel in (hoge) stellingen. Soms laad je of los je ook vrachtwagens of zelfs vliegtuigen, maar dit hangt af van het soort bedrijf waar je werkt.

Onderhouden van de heftruck

Zonder een goed werkende heftruck kun je weinig beginnen. Klein onderhoud, zoals het opladen van de truck of de bandenspanning verbeteren, kun je zelf doen. Is er een groter probleem? Dit geef je zo snel mogelijk aan bij je leidinggevende. Soms is dan de hulp van een expert nodig, bijvoorbeeld van het bedrijf dat het voertuig heeft gemaakt.

Onderhouden van de werkplaats

Een nette werkplaats bevordert de veiligheid. Je zorgt er dus voor dat de werkplaats altijd opgeruimd is. Vooral grote goederen mogen niet in de weg staan, anders kun je met je heftruck nergens bij.

Overzicht op de voorraad houden

Je weet welke goederen aanwezig zijn en waar alles staat. Door goederen te verplaatsen kun je alles (netjes) herinrichten als het moet. Heel belangrijk is dan dat je altijd overzicht houdt. Tijdens of voor de verplaatsing moet je producten daarom meestal ook scannen. Zo houd je de voorraad automatisch bij.

Voorbereiden van orders

Als je bedrijf goederen doorstuurt of rechtstreeks verkoopt, dan moet je de orderpickers soms helpen met het klaarzetten van die goederen. Sommige producten kun je met de hand pakken, maar voor het opnemen van grote, zware goederen (zoals pallets), komen je vaardigheden als heftruckchauffeur goed van pas. Soms help je de orderpickers ook om de producten van de pallets te halen.

In welke voertuigen rijdt een heftruckchauffeur?

Een heftruckchauffeur kan in veel verschillende voertuigen rijden. Sowieso geldt voor veel voertuigen dat je daarvoor een speciaal certificaat moet hebben, zoals een heftruckcertificaat. Verder verschilt het per bedrijf met welk voertuig je moet werken. Het kan dan gaan om (één van) deze vorkheftrucks:

  • Een reachtruck
  • Een terreinheftruck (heavy forklift truck)
  • Een hoogbouwtruck (high rise lift truck)
  • Een elektrische pallettruck
  • Een orderverzamelaartruck (order picker)
  • Een stapelaar (electric pallet stacker)
  • Een voorlader (front loader)
  • Een zijlader (side loader)

Hoe word je heftruckchauffeur?

Als je heftruckchauffeur wilt worden, dan zijn dit de voorwaarden:

  1. Je bent minimaal 18 jaar oud.
  2. Je moet een heftruckcertificaat behalen.
  3. Je moet een VCA-certificaat hebben. VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers.
  4. Je hebt geen specifieke werkervaring nodig, zolang je maar aan deze eerdere voorwaarden voldoet.

Waar word je opgeleid?

Je kunt een mbo-opleiding (niveau 1) Orderpicker/Opslagmedewerker/Heftruckchauffeur volgen. Je krijgt dan niet alleen je heftruckcertificaat, maar ook je VCA-certificaat. Je heftruckcertificaat bewijst dat je goed in een heftruck kunt rijden. Je VCA-certificaat bewijst dat je weet hoe je gezond en veilig moet werken.

Moet je je certificaten verlengen?

  • Je heftruckcertificaat moet je om de vijf jaar verlengen. Hiervoor doe je een herexamen.
  • Je VCA-certificaat verloopt na tien jaar. Ook die moet je dus op een gegeven moment verlengen. Regel dit ruim op tijd, want hier bestaan wachtlijsten voor.

Met een certificaat maak je de meeste kans op een baan!

Benodigde vaardigheden en competenties

Wat moet je allemaal kunnen als heftruckchauffeur? Je hebt namelijk een vrij uitgebreid takenpakket. Maar geen nood: met de volgende vaardigheden en competenties ga jij het zeker redden!

Energiek - Je bent de hele dag in de weer met goederen. Maar ook al vervoer je die met een heftruck: het blijft zwaar werk. Het is daarom belangrijk dat je je energie op peil houdt, zowel geestelijk als lichamelijk.

Doelgericht - Waar je ook goederen neerzet: je doet dit met een bepaald doel. Van elke opdracht weet je dan ook precies wat de bedoeling is. Een verkeerd geplaatste pallet of in een verkeerde wagen geladen pallet kan namelijk voor een hoop (logistieke) problemen zorgen.

Flexibel - Afhankelijk van de afspraken met je werkgever, werk je soms ook in de avond of in de nacht. Daar is wel wat flexibiliteit voor nodig. Het komt soms ook voor dat er goederen zoekraken of beschadigd raken. Ook bij dit soort situaties moet je je hoofd koel houden en openstaan voor oplossingen.

Oog voor detail - Je controleert regelmatig goederen (en hun papieren) op inhoud, kwaliteit en kwantiteit. Je ziet meteen of een product goed of slecht is en in een aantal gevallen weet je ook waarom. Met die kennis kun je problemen (op tijd) signaleren.

Oog voor veiligheid - Als je een heftruck bestuurt, dan moet je altijd voorzichtig te werk gaan. Je bent namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van personen en goederen.

Inzicht in procedures - Je krijgt vaak te maken met instructies en procedures. Die zijn nodig om de juiste goederen op de juiste plek neer te zetten. Voor jezelf is het ook handig om (samen met je collega’s) te bedenken in welke volgorde je het beste kunt werken. Dit bevordert je efficiëntie.

Technische kennis - Je werkt met een voertuig, dus je moet enigszins verstand hebben van hoe dit voertuig werkt. Mogelijk kun je ook zelf technische problemen oplossen en dat kan jou (en het bedrijf) een hoop tijd besparen.

Rijvaardig - Je vervoert zware ladingen op een heftruck. Je moet dus weten hoe je zo goed en veilig mogelijk manoeuvreert. Inzicht in je omgeving én netheid zijn hier natuurlijk van belang: er moet niets in de weg staan. Een tweede vaardigheid is ruimtelijk inzicht. Want als je een pallet in stelling plaatst, dan moet je dit heel precies doen.

Het blijft zwaar werk. Het is daarom belangrijk dat je je energie op peil houdt.icon-quote-end.svg

Waar werkt een heftruckchauffeur?

Een heftruckchauffeur werkt in een loods, in een magazijn of buiten op een bedrijventerrein. Je kunt dus bij veel verschillende bedrijven terecht voor een baan. Denk aan een tuincentrum, een groothandel, een logistiek bedrijf, een havenbedrijf of een vliegveld.

Bedenk wel dat taken, salaris en werktijden vaak per bedrijf verschillen. Ga je op zoek naar een baan, dan is het dus altijd verstandig om meerdere vacatures te onderzoeken. Bel of mail een potentiële werkgever altijd als je vragen hebt over een vacature!

Wat zijn de werktijden van een heftruckchauffeur?

De werktijden van een heftruckchauffeur verschillen meestal per bedrijf. In sommige bedrijven werk je alleen op kantoortijden of je werkt daarnaast ook af en toe in het weekend.

In andere bedrijven werk je in ploegendiensten. Het gaat dan vooral om bedrijven die 24 uur per dag productie draaien. Je werkt dan vaak in twee, drie of zelfs vijf ploegen.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een heftruckchauffeur?

Een heftruckchauffeur heeft doorgaans een mbo-opleiding op niveau 1. Wil je doorgroeien naar een andere functie? Volg dan een mbo-opleiding niveau 4. Vanaf dit niveau (en na de nodige ervaring) maak je steeds meer kans op een baan als administratief medewerker of leidinggevende bij een logistiek bedrijf. Een studie in logistiek is dan ook, gezien je eerdere ervaring als heftruckchauffeur, de meest logische keuze.

Wat verdient een heftruckchauffeur?

De hoogte van je salaris is afhankelijk van je leeftijd, je takenpakket en het aantal jaren ervaring dat je hebt. Ga uit van €1800 bruto per maand (voor een starter) tot maximaal €2700 bruto per maand (voor een expert).

Werken op onregelmatige tijden

Werk je op onregelmatige tijden? Je hebt dan misschien ook recht op een onregelmatigheidstoeslag. Regel dit met je werkgever voordat je bij hem of haar aan de slag gaat. Door deze toeslag verdien je vaak meer salaris en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Meer ontdekken over het loon van een heftruckchauffeur?

Je wilt misschien actuele gegevens zien over het salaris van een heftruckchauffeur in Nederland. Dat kan! Bij Werkzoeken.nl hebben we namelijk een salariswijzer. Hierin zoek je snel een beroep op en bij elk beroep staat up-to-date informatie over het loon. Handig!

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Monteur?

Een monteur onderhoudt en herstelt apparaten, machines of voertuigen. Dit is een technische baan en er zijn veel soorten monteurs. Hoe zit dat?
Inge Stakenborg 8 mei 2024

Wat doet een Operator?

Een operator houdt het productieproces van een bedrijf draaiende. Je bent dan een machine operator of een procesoperator. Maar wat is het verschil?
Inge Stakenborg 8 mei 2024
 
check