Wat doet een Operator?

Wat doet een Operator?

Een operator houdt het productieproces van een bedrijf draaiende. Je bent dan een machine operator of een procesoperator. Maar wat is het verschil?

Soorten operators

  1. Een machine operator is verantwoordelijk voor de bediening en de werking van één of meerdere machines in een productieproces.
  2. Een procesoperator is verantwoordelijk voor het hele productieproces. Dit betekent dat je, net als een machine operator, ook moet weten hoe alle machines werken en hoe je ze bedient.

Taken van een operator

Een machine operator en een procesoperator hebben eigenlijk dezelfde taken. Het verschil is wel dat een procesoperator meestal ook mensen aanstuurt en dus ook wat meer verantwoordelijkheden heeft. Globaal genomen horen dan ook deze taken bij een operator:

Bediening van machines

Je weet precies hoe een machine werkt. Je weet dus ook hoe je die bedient: met de hand of digitaal. Afhankelijk van je kennis en ervaring weet je ook om te gaan met zeer complexe machines.

Onderhouden van machines

Een machine moet goed werken, anders loopt het productieproces spaak. Je voert dus ook (klein) onderhoud uit. Kleine storingen los je ook zelf op. Bij grote storingen schakel je meestal een monteur in. Deze monteur werkt als vaste kracht in het bedrijf of het is een monteur van het bedrijf dat de machine heeft geproduceerd (en geleverd).

Overzicht houden op het productieproces

Zijn er genoeg grondstoffen om mee te werken? Staat de juiste man op de juiste plek? Als operator houd je bij of het productieproces goed loopt. Dit betekent dat je op allerlei details moet letten.

Het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit

Als operator heb je de verantwoordelijkheid over de kwaliteit (van producten en machines) en de veiligheid (van producten, machines en personeel). Je volgt hiervoor de veiligheidsprotocollen en de procedures op die door je bedrijf zijn ingevoerd.

Hoe word je operator?

Om operator te worden, moet je een technische (mbo-)opleiding volgen. Dit kan bijvoorbeeld bij de VAPRO (vakopleiding procesindustrie), maar er zijn ook andere relevante aanbieders. Bij alle aanbieders duurt het ongeveer twee jaar om je basisdiploma te halen. Dit is, bijvoorbeeld, het VAPRO A-diploma.

Met een VAPRO A-diploma ben je Operator A (of VAPRO A) of Procesoperator A. Wil je je verder specialiseren? Je kunt verder leren om een B-, C- of D-diploma te halen. Met deze diploma’s mag je later met nog complexere machines aan de slag gaan.

Let erop dat je een ploegentoeslag krijgt als je ergens voor het eerst een ploegendienst gaat draaien. Dit is namelijk extra loon bovenop je gewone loon!

Benodigde vaardigheden en competenties

Als operator krijg je vaak een brede keur aan taken. Daar heb je dan ook verschillende vaardigheden en competenties voor nodig. Welke dit zijn, zie je hier direct.

Kennis van machines - Je weet hoe machines werken en hoe je ze moet bedienen en onderhouden. Je weet ook wie je moet inschakelen als er een grote storing optreedt. Je reageert hierbij snel, want de productie moet weer zo snel mogelijk draaien.

Kennis van productieprocedures - Je weet precies wie wat moet doen en waar. Treedt er een afwijking op in het productieproces? Je onderzoekt meteen waar het optreedt, wat de oorzaak is en wie ervoor verantwoordelijk is.

Gevoel voor verantwoordelijkheid - Je werkt in een productieproces, dus met producten, machines en mensen. Je hebt dus een scherp oog voor kwaliteit en veiligheid en je zorgt ervoor dat deze twee zaken gewaarborgd blijven.

Flexibiliteit - Een productieproces verloopt niet altijd vlekkeloos. Daarom moet je kunnen omgaan met onverwachte gebeurtenissen, zoals storingen of uitval van personeel door ziekte of vakantie. Misschien moet je taken van anderen overnemen en dat vereist wat flexibiliteit.

Sterk in teamwerk - Als operator sta je niet alleen in het productieproces. Je werkt namelijk samen met andere productiemedewerkers. Of met monteurs. Het is dus heel belangrijk dat je een teamplayer bent. Communiceer netjes en duidelijk en draag je steentje bij aan een prettige werksfeer.

Waar werkt een operator?

Een operator werkt meestal in fabrieken of in bedrijven met een productieafdeling. Vaak zijn dit commerciële ondernemingen, want ze produceren goederen voor particulieren of voor andere bedrijven. Je kunt echter ook in een bedrijf terechtkomen dat in opdracht van de overheid werkt.

Wat zijn de werktijden van een operator?

Veel fabrieken draaien op volle toeren productie, soms zelfs dag en nacht. Een operator moet dan in verschillende diensten meedraaien. Denk aan drie-, vier- of zelfs vijfploegendiensten. Gelukkig bieden de meeste bedrijven wel een ploegentoeslag voor het draaien van ploegendiensten. Dit betekent dat je extra loon krijgt bovenop je reguliere salaris.

Je weet precies hoe een machine werkt. Je weet dus ook hoe je die bedient: met de hand of digitaal.icon-quote-end.svg

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een operator?

Als operator kun je op verschillende manieren doorgroeien, maar dat is (mede) afhankelijk van de functie waarin je start. Zo kan een machine operator zich verder specialiseren in machines, door meer (VAPRO-)diploma’s te halen. Of hij leert en werkt door om procesoperator te worden.

Ben je procesoperator, dan kun je nog doorgroeien naar een meer officiële leidinggevende functie. Je wordt dan manager van een team of afdeling. Maar net als een machine operator kun je je ook meer gaan verdiepen in de werking van andere (zwaardere) machines. Dit hangt helemaal af van de richting die je zelf voor ogen hebt.

Wat verdient een operator?

  • Een machine operator krijgt tussen de €2000 en €3000 bruto per maand. Dit is een gemiddelde.
  • Een procesoperator krijgt iets meer. Reken op tussen de €2500 en €3500 bruto per maand.

Voor beide beroepen geldt dat het loon stijgt naarmate je meer kennis en ervaring opdoet. Ook zijn deze beroepen cao-afhankelijk. Ze vallen namelijk onder de cao Procesindustrie. Verder moet je er even goed op letten dat je een ploegentoeslag krijgt als je in een ploegendienst komt te werken. Deze toeslag is namelijk een bonus naast je gewone loon.

Meer ontdekken over het loon? Bekijk onze loonwijzer

Hoe is het precies gesteld met het loon van een operator in Nederland? Je vindt alle actuele details hierover terug in de loonwijzer van Werkzoeken.nl. Zo heb je alvast een indruk van wat een operator precies verdient.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Monteur?

Een monteur onderhoudt en herstelt apparaten, machines of voertuigen. Dit is een technische baan en er zijn veel soorten monteurs. Hoe zit dat?
Inge Stakenborg 8 mei 2024
 
check