Wat doet een Buschauffeur?

Wat doet een Buschauffeur?
Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.

Welke soorten buschauffeurs zijn er?

Er zijn twee soorten buschauffeurs. Dit zijn chauffeurs voor touringcars en chauffeurs voor lijnbussen in het openbaar vervoer. Waarin verschilt hun werk?

  1. Chauffeur voor lijnbus - Je bestuurt een bus in het openbaar vervoer, zoals een stadsbus of een streekbus. Met deze bus vervoer je personen en dan vooral op lokaal niveau.
  2. Chauffeur voor touringcar - Je bestuurt een touringcar, bijvoorbeeld van een reisorganisatie. Je vervoert dan grote groepen, zoals vakantiegangers of voetbalsupporters. Die breng je naar een lokale of internationale bestemming.

Taken van een buschauffeur op een lijnbus

Als buschauffeur op een lijnbus rijd je vaak meerdere ritten op één dag, meestal op dezelfde lijn. Elke dag heb je dan deze taken:

  1. Het veilig besturen van de bus.
  2. Het onderhouden en schoonhouden van de bus.
  3. Het controleren of verkopen van vervoerbewijzen.
  4. Het informeren van reizigers (over de rit en de reistijd).
  5. De orde in de bus handhaven.
  6. De dienstregeling volgen (op tijd bij haltes stoppen).
  7. Soms werk je ook als invaller, bijvoorbeeld wanneer een collega verlof heeft of ziek wordt.

Taken van een buschauffeur op een touringcar

Als buschauffeur op een touringcar heb je dezelfde taken als die van een buschauffeur op een lijnbus. Maar soms zijn er wat extra taken: je bent, bijvoorbeeld, ook reisleider van de groep die je vervoert. Je checkt dan de aanwezigenlijst, je laadt de bagage in en je vertelt over de gebieden waarin jullie reizen terwijl je rijdt.

Hoe word je buschauffeur?

Om buschauffeur te worden, moet je aan verschillende eisen voldoen. Dit zijn ze.

  • Je hebt een D-rijbewijs (dit is het rijbewijs voor de bus).
  • Je hebt een VOG (verklaring omtrent gedrag).
  • Je bent minimaal 18 jaar als je op een lijnbus wilt werken. Je moet wel rijbewijs D met code 95 hebben. Code 95 houdt in dat je een extra bewijs (getuigschrift) krijgt van vakbekwaamheid.
  • Je bent minimaal 21 jaar als je met een bus buiten Nederland wilt rijden.
  • Je hebt een specifieke opleiding tot buschauffeur gevolgd.
  • Je moet je elke vijf jaar bijscholen bij voor je chauffeursdiploma (code 95).
  • Je moet elke vijf jaar ook een medische keuring ondergaan.

Aan welke eisen moet je voldoen voor je mag starten met een opleiding?

Voor je aan de opleiding tot buschauffeur begint, moet je eerst voldoen aan deze eisen.

  • Je hebt een rijbewijs B.
  • Je hebt een geldige medische verklaring.
  • Je slaagt voor een psychologische test voor openbaar vervoer. Tijdens deze test toetst de examinator jouw reactievermogen, ruimtelijk inzicht en stressbestendigheid.

Wil je touringcarchauffeur worden?

Als je touringcarchauffeur wilt worden, moet je voldoen aan deze eisen.

  • Je hebt rijbewijs B.
  • Je hebt rijbewijs D. Je hebt dus al een opleiding tot buschauffeur gevolgd.
  • Je hebt een Chauffeursdiploma CCV-B Personenvervoer.
  • Je hebt een Medipas, ook wel ‘Geneeskundige verklaring beroepspersonenvervoer’. Dit is een verklaring van een arts dat je gezond genoeg bent om een bus te mogen besturen. Om de vijf jaar krijg je een keuring voor een nieuwe pas.

Een touringcarchauffeur verdient meestal meer dan een buschauffeur op een lijnbus! Maar: je moet het wel leuk vinden om verder te reizen dan Nederland.

Benodigde vaardigheden en competenties

Als buschauffeur moet je niet alleen weten hoe je met de bus omgaat. Je hebt ook dagelijks contact met mensen. Dit betekent dat je je werk zowel vakkundig als sociaal verantwoord moet doen! Maar welke vaardigheden en competenties heb je daar precies voor nodig?

Klantgerichtheid - Je gaat vriendelijk en servicegericht met alle passagiers om. Zo help je misschien een oudere klant om in de bus te stappen of je blijft nog even wachten als je mensen ziet rennen om de bus te halen.

Stressbestendigheid - Als buschauffeur krijg je soms te maken met onverwachte situaties. Het verkeer zorgt voor vertragingen of een passagier voelt zich plotseling niet lekker.

Zelfstandigheid - Je werkt altijd alleen op de bus. Als er een probleem opduikt, dan ben jij degene die voor een oplossing moet zorgen. Door training en ervaring weet jij gelukkig wel wat je altijd moet doen. Hierdoor ben je geschikt om zelfstandig te werken.

Gevoel voor verantwoordelijkheid en veiligheid - Je vervoert dagelijks (veel) personen in de bus. Omdat je de bestuurder bent, ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van elke passagier. Je realiseert je dan ook goed dat je zo veilig en prettig mogelijk moet rijden.

Conflictbeheersing - Soms gedragen passagiers zich niet altijd op hun best. Ze maken ruzie in de bus of iemand weigert te betalen voor de rit. Je moet dan stevig in je schoenen staan en precies weten wat je moet doen of zeggen om tot een oplossing te komen.

Waar werkt een buschauffeur?

Het spreekt voor zich dat een buschauffeur altijd op een bus werkt. De vraag is eerder bij welk bedrijf je in dienst bent. Sowieso blijven veel chauffeurs werken voor het bedrijf dat ze heeft opgeleid. Dit doen ze fulltime of parttime.

Rijd je in een lijnbus?

Je werkt dan meestal voor een openbaar vervoersbedrijf.

Rijd je in een touringcar?

Je werkt dan vaak voor een reisorganisatie. Je bent meestal wel ergens anders opgeleid voor het vak.

Wat zijn de werktijden van een buschauffeur?

De werktijden van een buschauffeur verschillen vaak per dag of per week. Daarnaast moet je je houden aan wettelijk bepaalde maximale reistijden. Dat zijn deze:

  • Je mag maximaal 2 keer per week 10 uur per dag rijden.
  • Je mag maximaal 9 uur per dag rijden op de andere dagen in diezelfde week.
  • Je mag maximaal 56 uur rijden per week.
  • Je mag maximaal 90 uur rijden per twee weken.

Op welke dagen werk je als buschauffeur?

Rijd je in een lijnbus, dan werk je volgens dienstroosters. Je werkt meestal doordeweeks, maar avond- en weekenddiensten komen ook voor. Op feestdagen werk je ook, al rijd je dan wel wat minder ritten.

Ben je buschauffeur op een touringcar, dan wisselen de dagen ook geregeld. De ene keer ben je maar één dag op pad, bijvoorbeeld als je een groep naar een evenement moet brengen. De andere keer reis je een paar weken lang door een bepaald land met vakantiegangers.

Je werkt altijd alleen op de bus. Als er een probleem opduikt, dan ben jij degene die voor een oplossing moet zorgen.icon-quote-end.svg

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een buschauffeur?

Voor een buschauffeur bestaan er niet echt doorgroeimogelijkheden in de zin dat je ‘Hoofd Buschauffeur’ kunt worden. Je kunt wel coördinator worden voor andere buschauffeurs: je onderzoekt dan waar en wanneer je personeel kunt inzetten en je regelt de dienstroosters.

Een tweede mogelijkheid is dat je overstapt naar een ander chauffeursberoep. Je wordt dan koerier, taxichauffeur of vrachtwagenchauffeur.

Een derde mogelijkheid is dat je een baan zoekt in de logistiek. Je wordt bijvoorbeeld planner bij een transportbedrijf. Houd er wel rekening mee dat je voor sommige banen misschien nog een extra training of opleiding moet volgen.

Wat verdient een buschauffeur?

Een startende chauffeur op een lijnbus verdient ongeveer €1800 bruto per maand. Ben je meer ervaren? Reken dan op ongeveer €2700 bruto per maand. Bedenk wel dat de lonen per werkgever kunnen verschillen.

Als ervaren chauffeur van een touringcar verdien je in de regel iets meer. Een starter kan tussen de €2000 en €3000 bruto per maand verdienen. Een ervaren touringcarchauffeur kan maandelijks tot wel €4000 bruto verdienen. Het loonverschil met een buslijnchauffeur komt doordat je als chauffeur van een touringcar vaak ook reisleider bent.

Meer weten? Bekijk onze salaristool

Ben je benieuwd naar de actuele loongegevens voor een buschauffeur in Nederland? In onze salaristool kun je het beroep opzoeken. Je krijgt dan een nog beter beeld van wat een buschauffeur kan verdienen.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Monteur?

Een monteur onderhoudt en herstelt apparaten, machines of voertuigen. Dit is een technische baan en er zijn veel soorten monteurs. Hoe zit dat?
Inge Stakenborg 8 mei 2024

Wat doet een Operator?

Een operator houdt het productieproces van een bedrijf draaiende. Je bent dan een machine operator of een procesoperator. Maar wat is het verschil?
Inge Stakenborg 8 mei 2024
 
check