Wat doet een Monteur?

Wat doet een Monteur?
Een monteur onderhoudt en herstelt apparaten, machines of voertuigen. Dit is een technische baan en er zijn veel soorten monteurs. Hoe zit dat?

Taken van een monteur

Monteurs zijn er in verschillende branches en sectoren. Het takenpakket verschilt dan ook vaak per soort monteur en per soort bedrijf. Zeker is dat je in alle functies iets technisch bouwt, installeert, herstelt of onderhoudt. Ook voer je testen uit om te zien of iets naar behoren werkt. De vraag is alleen: waaraan werk je precies en voor wie?

3 voorbeelden van werksituaties

  1. Je bent monteur in een fabriek. Je werkt dan op verschillende locaties aan machines en/of je hebt daar je eigen vaste werkplek om aan onderdelen te sleutelen.
  2. Je gaat voor een bedrijf op pad om klanten te helpen. Je installeert dan een product, zoals een internetaansluiting, of je verhelpt een storing.
  3. Je gaat zelfstandig aan de slag als monteur. Misschien ben je wel een automonteur, die zijn eigen garage beheert.

Welke soorten monteurs zijn er?

Als je monteur wilt worden, zijn er dus verschillende specialisaties mogelijk. We noemen er hier een paar:

Cv-monteur

Een cv-monteur heet ook wel ‘ketelmonteur’. Hij zorgt namelijk voor de centrale verwarming (de cv-ketel) in woningen of bedrijven. Soms verricht hij ook werk aan leidingen.

Installatiemonteur/storingsmonteur/servicemonteur

Een installatiemonteur plaatst installaties voor gas, water, verwarming of airconditioning. Soms treedt hij namens het bedrijf ook op als storingsmonteur of servicemonteur om storingen bij klanten te verhelpen. Overigens kan het in dit beroep ook om een cv-monteur gaan.

Elektromonteur

Een elektromonteur werkt aan alle soorten voorzieningen in elektra. Denk aan het aanleggen van elektriciteit, het repareren of onderhouden van apparaten of aan het oplossen van storingen. Heel veel soorten monteurs hebben in hun takenpakket raakvlakken met dit, eigenlijk vrij algemene, beroep.

Automonteur of vliegtuigmonteur

Je onderhoudt een voertuig, respectievelijk een auto of een vliegtuig. Voor beide voertuigen is weer net andere kennis en vaardigheid nodig. Het gaat hier dan ook om twee verschillende beroepen.

Hoe word je monteur?

Je start met een (basis)opleiding om monteur te worden. Je volgt hiervoor (mbo-) praktijkonderwijs en/of hoger beroepsonderwijs. Tijdens de opleiding volg je stages: zo maak je al direct op een praktische wijze kennis met het vak.

Na je basisopleiding kun je je altijd nog specialiseren. Ook hier heb je verschillende opleidingen (en dus aanbieders) voor.

Sommige bedrijven bieden intern een opleiding aan. Dit kan een volwaardige monteursopleiding zijn of een vervolgopleiding. Het voordeel van een interne opleiding is dat je geld verdient terwijl je alles leert over het vak.

Als een apparaat of machine kapot gaat, dan ga jij daar goed voor zitten! icon-quote-end.svg

Benodigde vaardigheden en competenties

De vaardigheden en competenties verschillen vaak per soort monteur. Als je kijkt naar wat bovenstaande monteursfuncties inhouden, dan is dat niet zo vreemd. Toch zijn er algemene vaardigheden en competenties waarmee elke monteur het maximale uit zijn werk kan halen. Dat zijn deze:

Technische kennis en inzicht - Duidelijk is dat je verstand moet hebben van techniek, anders kun je niet met apparaten, machines of voertuigen werken. Daarnaast is het belangrijk dat je goed kunt rekenen en technische tekeningen kunt lezen.

Nauwkeurigheid - Je werkt elke dag aan een technisch product en daar komt vaak veel nauwkeurigheid bij kijken. Welk draadje of onderdeel hoort waar? Waarom werkt een bepaald onderdeel niet? Of waarom juist wel? Jij weet precies hoe het hoort, zeker als je met een product werkt dat heel gevoelig is voor bewerking.

Doorzettingsvermogen - Als een apparaat of machine kapot gaat, dan ga jij daar goed voor zitten. Je onderzoekt het probleem net zolang tot je de oorzaak hebt gevonden. Ook ingewikkeld technisch werk ontmoedigt je niet: jij beschikt namelijk over een gezonde dosis doorzettingsvermogen om tot een goede oplossing te komen.

Zelfstandig kunnen werken - Als monteur voer je je werk altijd zelfstandig uit. Het maakt daarbij niet uit of je voor jezelf werkt of voor een bedrijf: jij weet precies wat je moet, waar je ook bent.

Communicatief sterk - Soms moet je uitleggen hoe iets werkt of waarom iets niet werkt. Deze uitleg geef je aan een klant, leverancier of werkgever. Je uitleg moet voor iedereen begrijpelijk zijn en dat betekent dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt.

Wat zijn de werktijden van een monteur?

De werktijden van een monteur hangen af van je precieze functie en taken. Ben je storings- of servicemonteur, dan kan het zijn dat je ook in de avond klanten moet helpen. Ben je automonteur, dan werk je meestal op reguliere kantoortijden. Tenzij je ook een spoedservice biedt.

Het is heel belangrijk dat je altijd flexibel bent en blijft. Veel problemen met technische producten komen immers vaak onverwacht voor.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een monteur?

Een monteur kan zich altijd verder specialiseren in de techniek. De richting? Die bepaal je zelf en die is vaak ook afhankelijk van je ambitie. Je wilt misschien meer kennis en ervaring krijgen in het repareren en onderhouden van andere soorten machines. Of je schoolt je om van het ene monteursberoep naar het andere monteursberoep.

Het is natuurlijk ook mogelijk om vanuit je huidige functie door te stromen naar een wat hogere functie. Je wordt dan, bijvoorbeeld, leidinggevende of systeembeheerder.

De eerste functie houdt in dat je andere mensen (bijvoorbeeld monteurs) aanstuurt en begeleidt tijdens projecten. Ga je voor de tweede functie, dan werk je meestal als ICT-specialist. Je zet dan computersystemen op en je beheert die. Dit is wel meer een kantoorbaan: je werkt vooral met je hoofd en minder met je handen.

Wat verdient een monteur?

Hoeveel een monteur precies verdient, is moeilijk algemeen te bepalen. Het hangt namelijk af van je specialisatie, je leeftijd, het aantal jaren ervaring dat je hebt en het bedrijf waar je werkt. We nemen daarom een gemiddelde van wat alle monteurs in Nederland verdienen: dat is €2800 bruto per maand, maar het kan oplopen tot €3300 bruto.

Heb je behoefte aan meer looninformatie?

Bij Werkzoeken.nl hebben we een handige tool in het leven geroepen. Dit is de salariswijzer. Hier kun je alle monteursberoepen invullen. Je krijgt dan een actueel overzicht van de loongegevens van dat monteursberoep in Nederland. Even checken? Het kan nooit kwaad!

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Operator?

Een operator houdt het productieproces van een bedrijf draaiende. Je bent dan een machine operator of een procesoperator. Maar wat is het verschil?
Inge Stakenborg 8 mei 2024
 
check