Als financieel medewerker help je een bedrijf financieel gezond te houden. Hoe doet een financieel medewerker dat precies?
Houd je van cijfers en administratie? Dan ligt er misschien wel een carrière als financieel medewerker in het verschiet. In dit artikel leggen we je uit wat dit beroep inhoudt, hoeveel je ermee kunt verdienen en welke vaardigheden en competenties je nodig hebt.
Wat is een financieel medewerker?
Een financieel medewerker, ook wel financieel administratief medewerker genoemd, is verantwoordelijk voor het verwerken van de financiële gegevens van een bedrijf. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat facturen op tijd betaald of verstuurd worden en je doet andere boekhoudkundige taken.
Wat zijn de taken van een financieel medewerker?
Hoeveel verantwoordelijkheden en taken je hebt als financieel medewerker, verschilt per organisatie. Soms is er overlap met de taken van een kantoorassistent, facilitair medewerker of salarisadministrateur. Deze 5 taken kun je allemaal krijgen:
- Facturen verwerken. Je controleert ingaande en uitgaande facturen op fouten en verwerkt deze.
- Debiteuren- en crediteurenbeheer. Je houdt bij of uitgaande facturen betaald zijn en stuurt zo nodig een betalingsherinnering. Je zorgt er ook voor dat binnenkomende facturen op tijd betaald worden. Dat noemen we ook wel debiteuren- en crediteurenbeheer.
- Salarisadministratie bijhouden. Sommige financieel medewerkers assisteren de salarisadministratie.
- Opstellen van rapportages. Je stelt financiële rapportages op en houdt de administratie bij. Door de geldzaken van het bedrijf inzichtelijk te maken, help je het bedrijf financieel gezond te houden.
- Ondersteunen bij btw-aangiftes en jaarafsluiting. Je helpt het financiële team ook bij belastingzaken, zoals de btw-aangifte en de jaarafsluiting.
Waar kun je als financieel medewerker werken?
Als financieel medewerker kun je vrijwel overal aan de slag. Bedrijven in alle sectoren hebben iemand nodig die de financiële administratie op orde houdt. Zo kun je werken bij:
- Overheidsinstanties.
- Grote multinationals.
- Kleine, middelgrote en grote kantoren en bedrijven.
- Stichtingen.
Hoe word je financieel medewerker?
Om financieel medewerker te worden, volg je meestal een MBO-opleiding in de richting van administratie of financiële dienstverlening. Geschikte opleidingen zijn bijvoorbeeld:
- MBO Financieel Administratief Medewerker (niveau 3).
- MBO Bedrijfsadministrateur (niveau 4).
- MBO Junior Assistent Accountant (niveau 4).
Wil je financieel medewerker worden op HBO-niveau? Dan volg je de opleiding Finance & Control.
Welke vaardigheden en competenties heb je nodig?
Werken in finance betekent dat je in ieder geval affiniteit met cijfers moet hebben. Welke vaardigheden en competenties je nog meer nodig hebt? We zetten er 5 voor je op een rijtje.
- Nauwkeurigheid. Van een fout op de factuur wordt niemand gelukkig, dus het is belangrijk dat je nauwkeurig en secuur kunt werken.
- Analytisch sterk. Een zeker analytisch vermogen is belangrijk als je financieel medewerker bent. Zijn alle bedragen op die factuur wel logisch? Kloppen de uitgaven wel? Je moet alert zijn op dingen die afwijken, de bron van de fout achterhalen en de juiste verbanden trekken.
- Administratief sterk. Je brengt veel tijd door achter een computer en in financiële systemen. Je moet dus goeie digitale vaardigheden hebben.
- Gestructureerd werken. Slordigheidsfoutjes hebben grote gevolgen in de financiële sector. Om die te voorkomen moet je gestructureerd werken en je werkzaamheden goed plannen en organiseren.
- Routinematig kunnen werken. Een aantal van je taken zullen iedere dag terugkomen. Het is fijn als je routine opbouwt in je werk, maar daardoor ben je soms ook minder scherp. Een goed financieel medewerker blijft opletten, ook bij routinetaken.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
Er zijn volop doorgroei- en specialisatiemogelijkheden als financieel medewerker. Zeker als je een aanvullende HBO-opleiding afrondt, zoals Finance & Control. Deze richtingen kun je bijvoorbeeld op:
- Financieel controller.
- Teamleider.
- Salarisadministrateur.
- Financieel adviseur.
- Procurement manager.
- Financieel directeur.
Wat worden je werktijden?
Als financieel medewerker werk je meestal tijdens kantooruren, bijvoorbeeld van 08:00 tot 17:00. Houd er wel rekening mee dat bepaalde momenten in het jaar extra druk zijn. Het is zeker mogelijk dat je rondom btw-aangiftes, kwartaalafsluitingen en de jaarafsluiting moet overwerken.
[url]Wat zijn de risico’s van veel overwerken?[/url]
Wat verdient een financieel medewerker?
Het salaris van een financieel medewerker ligt gemiddeld tussen de € 2.695 en € 3.650 bruto per maand (2025). Dit hangt af van je ervaring, sector en precieze takenpakket. Benieuwd naar het actuele loon van een financieel medewerker? Check dan onze salariswijzer.