Benieuwd wat een technisch medewerker precies doet? In dit artikel leggen we uit wat je kunt verwachten qua taken, salaris en doorgroeimogelijkheden.
Overweeg je een carrièreswitch of ben je je aan het oriënteren op een nieuwe baan? Misschien is het werk van technisch medewerker iets voor jou. We vertellen je alles wat je moet weten over deze veelzijdige functie, zoals het salaris, de doorgroeimogelijkheden en je takenpakket.
Wat is een technisch medewerker?
Een technisch medewerker is iemand die een uitvoerende baan heeft in de technische sector. Het is niet een enkel beroep, maar meer een soort verzamelterm voor iedereen die in de techniek werkt en uitvoerende werkzaamheden heeft.
Wat zijn de taken van een medewerker technische dienst?
Het takenpakket van een technisch medewerker is sterk afhankelijk van de werkplek. Het is onmogelijk om alle taken te noemen, maar we geven je een selectie van 4 veelvoorkomende werkzaamheden.
- Onderhoud uitvoeren.
Je voert dagelijks, wekelijks of periodiek onderhoud uit aan machines, installaties of gebouwen. - Storingen oplossen.
Is er een defect of een technische storing? Jij zoekt uit wat het probleem is en lost het op. Soms doe je dat ter plaatse, dan weer handel je de storing telefonisch af. - Reparaties uitvoeren.
Wat je precies repareert is afhankelijk van je werkplek, maar jouw twee rechterhanden zul je regelmatig laten wapperen. - Installaties controleren.
Naast onderhoud voer je ook controlewerkzaamheden uit. Dankzij jou blijven alle technische installaties werken.
Waar kun je als technisch medewerker aan de slag?
Vrijwel iedere sector kent een technische dienst, dus je hebt de werkplekken voor het uitzoeken als technisch medewerker. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in:
- Vastgoedbeheer en woningcorporaties.
- Onderwijsinstellingen.
- Zorginstellingen.
- Logistieke en industriële bedrijven.
- Facilitaire dienstverleners.
- Transportbedrijven.
- Garages.
Hoe word je technisch medewerker?
De meeste technisch medewerkers hebben een afgeronde MBO-opleiding in de richting van Techniek en Bouw. Dat zijn er ontzettend veel. De selectie hieronder is slechts een kleine greep uit het aanbod.
Geschikte opleidingen voor technisch medewerker
- MBO Industrieel onderhoud.
- MBO Elektrotechnische Installaties.
- MBO Luchtvaarttechniek.
- MBO Mechatronica.
- MBO Servicetechniek en Onderhoudstechniek.
Welke vaardigheden en competenties heb je nodig?
Technisch werk vraagt om een combinatie van praktisch inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen vertrouwen er immers op dat jij goed werk aflevert - werk dat ze zelf niet kunnen. Dit zijn 5 belangrijke competenties en vaardigheden voor een medewerker technische dienst.
- Technisch inzicht.
Een technisch medewerker zonder technisch inzicht is natuurlijk verloren. Je moet affiniteit hebben met oude en nieuwe techniek. - Probleemoplossend vermogen.
Een groot deel van je tijd ben je bezig met problemen oplossen. Je moet dus beschikken over een groot probleemoplossend vermogen. Je raakt niet gestrest van onverwachte situaties of technische storingen. - Zelfstandig kunnen werken.
Veel technische klussen voer je zelfstandig uit. Je kunt zonder al te veel aansturing je taken uitvoeren en weet wat er moet gebeuren. - Flexibiliteit.
Als technisch medewerker weet je lang niet altijd hoe je dag eruit gaat zien. De ene keer moet je een onverwachte storing oplossen, dan weer staat er routinematig onderhoud op de planning. Je moet je aan verschillende situaties kunnen aanpassen en flexibel zijn. - Nauwkeurigheid.
Jouw oog voor detail maakt dat je nauwkeurig kunt werken. Dat is belangrijk, want jij bent verantwoordelijk voor het functioneren van machines en installaties.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
Er zijn volop doorgroeimogelijkheden in de techniek, zeker als je bereid bent (aanvullende) opleidingen en cursussen te volgen. Je kunt doorgroeien naar een leidinggevende of coördinerende functie bijvoorbeeld.
Je kunt je ook specialiseren binnen een bepaalde sector. Het is maar net waar je interessegebied ligt.
Wat worden je werktijden als technisch medewerker?
De werktijden van een technisch medewerker zijn sterk afhankelijk van de sector. In sectoren als de zorg, industrie of logistiek staat het werk nooit stil en zul je afwijkende werktijden hebben. Het is goed mogelijk dat je in de techniek dagdiensten draait, maar je kunt ook ploegendiensten of storingsdiensten draaien. Voor de exacte werktijden zul je de vacature goed moeten lezen.
Wat verdient een technisch medewerker?
Het salaris van een technisch medewerker ligt gemiddeld tussen de € 2.460 en € 3.325 bruto per maand (2025), afhankelijk van ervaring, sector en functieniveau. Wil je meer weten over wat een technisch medewerker verdient? Check dan onze actuele loonwijzer voor technisch personeel. Hier vind je dagelijks bijgewerkte salarisinformatie.