Je ziet de term in veel vacatureteksten voorbijkomen: flexibiliteit. Wanneer ben je flexibel en hoe kun je daar beter in worden?
Met flexibiliteit bedoelen we niet dat je de spagaat kunt, maar dat je je kunt aanpassen aan je omgeving. Ook als deze (sterk) verandert. Hoe ziet flexibiliteit op de werkvloer eruit en waarom wordt er zo vaak om gevraagd? Dat en nog veel meer gaan we je uitleggen.
Wat is flexibiliteit?
Flexibiliteit betekent dat je je makkelijk kunt aanpassen aan veranderende situaties, nieuwe opdrachten of onverwachte gebeurtenissen. Je houdt niet vast aan je eigen routine, maar beweegt mee als de omstandigheden daar om vragen.
Flexibel zijn is een waardevolle competentie voor veel werkgevers. Op vrijwel iedere werkvloer doen zich namelijk onverwachte situaties voor.
Hoe ziet flexibiliteit eruit op de werkvloer?
Flexibiliteit op de werkvloer uit zich op meerdere manieren. We lichten 3 manieren uit waaraan je kunt zien of iemand flexibel is.
- Snel schakelen.
Flexibele medewerkers kunnen snel schakelen als er iets onverwachts gebeurt. Niet alleen fysiek - bijvoorbeeld door snel actie te ondernemen - maar ook mentaal. Ze blijven niet hangen in gevoelens en situaties, maar kunnen mentaal een knop omzetten. - Ze schuiven met werktijden.
Zit het bedrijf middenin een drukke periode? Flexibele medewerkers kunnen daar begrip voor opbrengen en waar nodig overwerken. Zij zullen ook vaker openstaan voor het ruilen van diensten met collega's. - Ze durven nieuwe dingen te proberen.
Flexibele medewerkers durven nieuwe taken op te pakken of lid te worden van innovatieve groepjes op het werk. Ze zijn onmisbaar voor bedrijven die willen groeien.
Wat is het voordeel van flexibel zijn?
Er zitten talloze voordelen aan je flexibel kunnen opstellen, maar om het overzichtelijk te houden beperken we ons er tot 5:
- Je maakt jezelf al snel onmisbaar.
Medewerkers die mee kunnen bewegen, worden doorgaans erg gewaardeerd door hun leidinggevenden. Ze zijn goed in figuurlijke brandjes blussen en springen overal bij waar dat nodig is. Met zo'n houding maak je jezelf al snel een onmisbare schakel in de organisatie. - Je bent beter in beslissingen maken.
Flexibele mensen weten vaak heel goed welke taken prioriteit hebben en welke niet. Daarom kunnen ze ook zo snel schakelen. Ze weten precies welke taken ze (tijdelijk) kunnen laten vallen en wat er nu opgepakt moet worden. Dat maakt ze daadkrachtig en beter in het nemen van beslissingen. - Onverwachte situaties geven weinig stress.
Het levert veel stress op als je niet met onverwachte situaties kunt omgaan. Wie flexibel is, heeft daar gelukkig weinig last van. - Je kunt buiten de gebaande paden denken.
Omdat je niet star vasthoudt aan bestaande werkwijzen en -methodes, heeft je brein de ruimte om buiten de gebaande paden te denken. Flexibele mensen zijn daarom vaak ook innovatief. Ze durven nieuwe dingen te proberen. - Je kunt mee blijven groeien met het bedrijf.
Welk bedrijf heeft niet ooit een reorganisatie of een drastische koerswijziging meegemaakt? Dat zijn vaak geen leuke momenten, maar flexibele medewerkers kunnen die klappen beter opvangen. Zij zullen mee blijven groeien met de richting die het bedrijf op wil.
Waarom is flexibiliteit belangrijk?
Verandering hoort bij het leven, dus ook bij het werk. Er komen nieuwe klanten bij, de markt verandert, je krijgt nieuwe collega's en de techniek staat ook niet stil. Genoeg redenen dus waarom een dosis flexibiliteit op de werkvloer belangrijk is.
Hoe kun je de competentie flexibiliteit ontwikkelen?
Je flexibel opstellen is (helaas) niet voor iedereen even eenvoudig. Het ene brein is nu eenmaal flexibeler afgesteld dan het ander, en daar kun je niet altijd iets aan doen. Wil je toch beter worden in flexibiliteit, dan kun je dat proberen te trainen. We geven je 5 tips om dat te doen.
- Stap uit je comfortzone.
Je wordt pas ergens beter in als je er gewoon mee durft te beginnen. Manoeuvreer jezelf eens in een nieuwe situatie die je een beetje spannend vindt. Dan merk je vanzelf dat het allemaal wel meeviel - of niet. Maar dan heb je het in ieder geval gedaan en ervan geleerd. De volgende keer gaat het vanzelf beter. - Zet de voordelen van verandering op een rij.
Vind je verandering maar niets? Zet heel even je weerstand opzij en bedenk wat de voordelen van deze verandering kunnen zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor het bedrijf of je collega's. Dat helpt je om je neer te leggen bij de situatie. - Oefen in loslaten.
Flexibiliteit is niet alleen een competentie, maar ook een mindset. Accepteer dat dingen soms anders lopen dan gepland. Richt je blik op de toekomst en blijf niet hangen in het verleden. - Wees nieuwsgierig.
Snap je maar niets van de nieuwe richting die het bedrijf op wil? Probeer ook dan je weerstand en oordeel opzij te zetten. Ga in plaats daarvan vragen stellen en stel jezelf nieuwsgierig op. Hoe meer kennis je van de situatie hebt, hoe makkelijker het wordt om je aan te passen. - Leer prioriteiten stellen.
We zeiden het al: flexibele mensen weten heel goed welke van hun taken prioriteit hebben. Dat maakt het voor hen makkelijker om snel te schakelen. Hoofd- van bijzaken leren onderscheiden is dus een goede eerste stap als je de competentie flexibiliteit wil trainen.