Daadkracht: dit betekent het om doortastend te zijn

Daadkracht: dit betekent het om doortastend te zijn
Daadkracht is een gewenste eigenschap op de werkvloer. Wat is het precies? En hoe kun je je doortastendheid vergroten?

Daadkracht, slagvaardigheid, doortastendheid, het hoort allemaal bij elkaar. Iemand die deze eigenschap bezit, maakt snel en vastberaden een keuze. Daadkrachtige personen doorzien de situatie en ondernemen daarop actie. Het tegenovergestelde van een slagvaardig persoon is een twijfelaar of een kat-uit-de-boom-kijker, iemand die keuzes maken zo lang mogelijk uitstelt.

In dit artikel lees je vijf vragen en antwoorden over deze handige eigenschap.

Wat is daadkracht tonen?

De oorspronkelijke betekenis van daadkrachtig is ‘energiek, vol werklust’, aldus Onze Taal. Daadkrachtig zijn is afgeleid van daadkracht, dat ‘de kracht om daden te verrichten’ betekent. Iemand die daadkracht toont, voert zijn taken dus energiek uit. Laten we een paar concrete voorbeelden van slagvaardigheid op de werkvloer noemen:
  • Je moet een belangrijke presentatie geven, maar de beamer is kapot. Je denkt direct na over oplossingen om de presentatie toch door te laten gaan.
  • Het team dreigt een deadline niet te halen. Je motiveert het team en bedenkt hoe de deadline toch gehaald kan worden.
  • Je moet met je collega een opdracht uitvoeren, maar je krijgt geen contact met hem of haar. Je wacht niet af, maar gaat zelf aan de slag.
  • Er doet zich een onverwacht probleem voor tijdens een project. Er moet snel een beslissing genomen worden. Je houdt je hoofd koel en maakt een snel, maar weloverwogen besluit.
  • Je hebt een promotie voor ogen en werkt iedere dag hard om dat doel te bereiken.

Wat heb je nodig voor slagvaardig optreden?

Als je doortastend wil zijn, heb je daar in ieder geval deze drie dingen voor nodig:

Zelfverzekerdheid

Iemand die onzeker is, is vaak ook niet goed in het maken van beslissingen. Ze zijn bang om de foute keuze te maken en twijfelen aan hun eigen kunnen. Doortastend optreden vraagt van je dat je achter je keuze staat. Je moet het risico durven nemen dat je keuze verkeerd uitpakt. Een zekere zelfverzekerdheid is dan ook belangrijk.

Kennis van je vakgebied

Het is makkelijker om keuzes te maken als je weet waar je het over hebt. Dat geldt helemaal als je onder druk in actie moet komen. Hoe meer kennis je hebt van je vakgebied, hoe daadkrachtiger je kunt optreden.

Inzicht in de situatie

Het kunnen onderscheiden van hoofd- en bijzaken helpt je ook slagvaardig te zijn. Als je snel inzicht kunt krijgen in een situatie, dient zich ook eerder een oplossing aan. Je bent ook zelfverzekerder in je keuze als je goed weet hoe de vork in de steel steekt.

Hoe vergroot je je doortastendheid?

Niet iedereen wordt geboren met een portie daadkracht. De één is van nature beter in doortastend optreden dan de ander. Dat moet je van jezelf accepteren. Er zijn wel manieren om je daadkracht te vergroten. Wie wil werken aan zijn slagvaardigheid, kan deze dingen doen:

Werken aan je zelfverzekerdheid

We zeiden het al, zelfverzekerd zijn helpt je doortastend op te treden. Merk je dat je onzeker bent op de werkvloer? Dan loont het om hieraan te werken, bijvoorbeeld met een loopbaancoach.

Lange- en kortetermijndoelen bedenken

Doortastendheid laat je zien door het maken van keuzes. Als je geen doel hebt, hoe moet je dan daadkrachtig zijn? Stel daarom zowel lange- als kortetermijndoelen op die je op je werk wil bereiken. Dat kan een promotie zijn, het ontwikkelen van een vaardigheid of het krijgen van de verantwoordelijkheid over een bepaald project. Dat doel houd je voor ogen en werk je actief naar toe.

Inspiratie nodig? We schreven bijvoorbeeld dit artikel over doelen stellen tijdens je eerste jaarcontract. En die maak je natuurlijk ook SMART.

Leer jezelf beter kennen

Als je weet waar je zwakke en sterke punten liggen, weet je ook wat je wel en niet aankunt. Dit inzicht helpt je als je slagvaardig wil zijn. Een van de manieren om aan je zelfinzicht te werken, is het maken van een kernkwadrant. Daar komen we onderaan dit artikel op terug.

In welke functies is slagvaardigheid nodig?

Vooral in leidinggevende posities is het handig als je daadkrachtig bent. Je zult als manager vaak in de positie terechtkomen waarin je keuzes moet maken. Je wordt ook vaak om je advies gevraagd. Een goeie manager is niet oeverloos aan het vergaderen, maar maakt keuzes. Het team voelt zich geïnspireerd en weet aan welke doelen het werkt.

Maar vergis je niet: ook reguliere medewerkers onderscheiden zich met doortastendheid. Iedere functie waarin je verwacht wordt zelf keuzes te maken, vereist daadkracht. En wat dacht je van problemen signaleren en aankaarten? Ook daar heb je daadkracht voor nodig. Ben jij iemand die afwacht en gewoon doorgaat met zijn werk? Of stap je op je manager af om je bevindingen te delen?

Ook ondernemers zijn gebaat bij het ontwikkelen van hun slagvaardigheid. Ze raken klanten kwijt als ze te afwachtend zijn en niet snel reageren.

Hoe ziet daadkracht eruit in een kernkwadrant?

Om meer zelfinzicht te krijgen, kun je gebruik maken van een kernkwadrant. Daarin neem je je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie op.
  • Je kernkwaliteit is datgene waar je erg goed in bent, in dit geval daadkracht.
  • Je valkuil is wat er gebeurt als je die kwaliteit te ver doordrukt. In het geval doortastendheid kan dat ongeduld zijn, je wil niet wachten, maar direct actie ondernemen.
  • Je uitdaging is dan om snelheid niet altijd als belangrijkste prioriteit te zien, maar af en toe langer stil te staan bij je beslissing.
  • Een allergie is het tegenovergestelde van je kernkwaliteit. Iemand die heel doortastend is, heeft waarschijnlijk veel moeite met mensen die erg afwachtend zijn.
Het kernkwadrant van draagkracht ziet er dan als volgt uit:
KernkwaliteitValkuilUitdagingAllergie
DaadkrachtOngeduldStilstaan bij beslissingAfwachtendheid
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Welke Conceptuele Vaardigheden doen het goed op je CV?

Je wil op je cv aantonen dat je conceptuele vaardigheden hebt. Maar welke zet je erop? En wat zijn het eigenlijk precies?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024
 
check