Kernkwadranten en Kernkwaliteiten: Wat heb je daaraan?

Kernkwadranten en Kernkwaliteiten: Wat heb je daaraan?
Kernkwadranten en kernkwaliteiten zul je vaak voorbij zien komen als je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling. Wat zijn dat precies?

Wie zich wil ontwikkelen op zijn werk, zal zichzelf beter moeten leren kennen. Je moet weten waar je sterke en zwakke punten liggen. Een eenvoudige manier om daarachter te komen, is het werken met kernkwadranten. Dat klinkt allemaal veel ingewikkelder dan het is. Het is een simpele invuloefening die je direct meer inzicht in jezelf geeft.

Kernkwadrant: de vier onderdelen

Een kernkwadrant bestaat uit vier onderdelen: je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Je houdt altijd deze volgorde aan als je een kernkwadrant invult. Je zult namelijk zien dat deze onderdelen met elkaar samenhangen. Hoe? Gaan we je uitleggen.

Kernkwaliteit

Je kernkwaliteit is een eigenschap waar je ontzettend goed in bent. Vaak had je deze eigenschap al toen je nog heel jong was. Noem het een aangeboren talent. Voorbeelden zijn eerlijkheid, leergierig zijn, creativiteit, geduldig zijn, humoristisch zijn, etc. Je kernkwaliteit is het startpunt van je kernkwadrant.

Als je je kernkwaliteit wil bepalen, stel je jezelf deze vragen: waar krijg ik al mijn hele leven complimentjes over? Welke eigenschappen voelen heel natuurlijk?

Valkuil

Iedere kwaliteit heeft ook een valkuil. Iemand die als kernkwaliteit eerlijkheid heeft, zal soms onnodig mensen kwetsen door té eerlijk te zijn. Iemand die ontzettend creatief is, kan maling hebben aan de regels. Iemand die makkelijk het voortouw neemt, kan anderen overschaduwen.

Als je wil bepalen welke valkuil bij jouw kernkwaliteit hoort, stel je jezelf deze vraag: wat gebeurt er als ik doorsla in mijn kernkwaliteit?

Uitdaging

Gelukkig is het mogelijk om je valkuilen te omzeilen. Wat moet je doen om niet in je valkuil te trappen? Dat is je uitdaging. Iemand die té eerlijk is, zal soms op zijn tong moeten bijten. Iemand die de spotlight van anderen afpakt, zal soms een stapje terug moeten doen. Iemand die alles met humor wil oplossen, zal soms serieus moeten zijn.

Als je wil bepalen welke uitdaging bij jouw valkuil hoort, stel je jezelf deze vraag: met welk gedrag kan ik mijn valkuil voorkomen?

Allergie

Als laatste is er je allergie. Dit zijn dingen die mensen in je omgeving doen waar je een bloedhekel aan hebt. Je allergie is dikwijls het tegenovergestelde van je kernkwaliteit. Iemand die goudeerlijk is, zal een hekel hebben aan leugenaars. Iemand die heel daadkrachtig is, zal het heel irritant vinden als mensen geen keuze kunnen maken.

Als je wil bepalen wat jouw allergie is, stel je jezelf deze vraag: wat is het tegenovergestelde van mijn kernkwaliteit?

Voorbeeld kernkwadrant

Laten we als voorbeeld de kernkwaliteit ‘ruimdenkend’ nemen. Het kernkwadrant ziet er dan als volgt uit:
KernkwaliteitValkuilUitdagingAllergie
RuimdenkendOnkritisch zijnKritisch nadenkenBekrompenheid

Kernkwadranten gebruiken op je werk

Je kunt kernkwadranten en kernkwaliteiten goed gebruiken op je werk. We gaan een paar scenario’s af.

Persoonlijke ontwikkeling

Grote kans dat je jaarlijks ontwikkeldoelen voor jezelf moet opstellen, als onderdeel van je beoordeling. Het invullen van zo’n kernkwadrant helpt je richting te vinden. Je ziet in één oogopslag wat je valkuilen en uitdagingen zijn.

Sowieso is het nuttig om jezelf op persoonlijk vlak te blijven ontwikkelen als je vooruit wil komen op je werk. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je weet waar je aan kunt werken. Daar wordt je een betere werknemer en collega van.

Problemen oplossen

Merk je dat je vaak tegen dezelfde problemen aanloopt op je werk? Vul dan eens zo’n kernkwadrant in. Misschien ontdek je waar dat precies aan ligt. Je bent bijvoorbeeld heel zorgvuldig, maar daardoor mis je ook vaak een deadline. Je uitdaging is om dan met minder ook genoegen te nemen of meer tijd te vragen.

Beter samenwerken

Als je in een groot team samenwerkt, is het interessant om met al je collega’s een kernkwadrant in te vullen. Je gaat snappen waarom je met de ene collega beter samenwerkt dan de ander. Of waarom je overbuurman in de kantoortuin het bloed onder je nagels vandaan haalt. Je krijgt dankzij de nieuwe inzichten meer begrip voor elkaar. Dat verbetert de onderlinge samenwerking.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Acht Ontwikkelpunten voor betere Werkprestaties

Wie succes wil op de werkvloer, zal zichzelf moeten blijven verbeteren. Wat kun je doen om beter te worden in je werk?
Roeliene Bos 9 apr 2024

Waar ben ik goed in? Ontdek je Kwaliteiten

Ja, zeg het maar. Waar ben jij goed in? Die vraag is voor veel mensen moeilijk. Zo kom je er toch achter.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Carrière maken: wat betekent dat en hoe doe je het?

Dus jij wil carrière maken? In dit artikel leggen we de betekenis van carrière uit en hoe je aan je loopbaan kunt werken.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Wat is een acceptabele reistijd naar je werk?

Wat een acceptabele reistijd naar je werk is, ligt maar net aan je situatie. Uit onderzoek blijkt dat de ideale reistijd een kwartier is.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Een Sabbatical nemen: hoe doe je dat?

Je gaat voor langere tijd op reis. Dit duurt een paar maanden of zelfs een jaar. Hoe dit heet? Een sabbatical! Maar hoe overtuig je je werkgever?
Inge Stakenborg 8 apr 2024

Loopbaanadvies: 5 vragen en antwoorden

Ben je toe aan een carrièreswitch of loop je vast met solliciteren? Een loopbaanadviseur kan soms helpen. Wat heb je aan loopbaanadvies?
Roeliene Bos 23 mrt 2024
 
check