Eerste Jaarcontract: Stel jezelf deze Doelen

Eerste Jaarcontract: Stel jezelf deze Doelen
Het eerste jaarcontract is een belangrijke periode. Welke doelen kun je jezelf stellen om er het meeste uit te halen?

Het eerste jaar bij een nieuwe werkgever is altijd een beetje spannend. Van je eerste werkdag tot de eerste drie maanden: je bent steeds bezig jezelf van je beste kant te laten zien. Aan het einde van de rit hoop je natuurlijk op verlenging of een vast contract. Maar hoe? We geven je zes doelen waar je tijdens je eerste jaarcontract aan kunt werken.

1. Werkzaamheden zelfstandig uitvoeren

Misschien wel het allerbelangrijkste: na een jaar moet je je taken (grotendeels) zelfstandig kunnen uitvoeren. Dat betekent niet dat je nooit meer een vraag kunt stellen, maar wel dat je jezelf altijd bezig kunt houden. Je weet wat er van je verwacht wordt en je voert je werk zonder problemen uit. Stel jezelf dus als doel dat je aan het einde van je jaarcontract een volwaardige medewerker bent geworden. Misschien zelfs onmisbaar. Daar komen we in het derde en laatste punt op terug.

2. Bedrijfspolitiek snappen

Wie maakt er promotie? Wie is verantwoordelijk voor wat? Welke managers hebben een extra dikke vinger in de pap bij de directie? Bij wie is je geheim wel veilig en bij wie niet? Of je het nu wil of niet, bedrijfspolitiek is op de meeste werkplekken ‘een ding’. Die politiek hoeft niet altijd negatief te zijn. Er zijn werkplekken waar niet met de ellebogen wordt gewerkt, maar een vriendelijke sfeer heerst.

Desalniettemin zijn er bij ieder bedrijf mensen die je te vriend moet houden. Bijvoorbeeld omdat ze een promotie kunnen regelen of een groot netwerk hebben. Gebruik het eerste jaar om de bedrijfscultuur en -politiek te leren kennen. Praat er eens over met een collega die al langer meedraait. Die kan je ongetwijfeld vertellen hoe het bedrijf in elkaar steekt.

3. Verbeterpunten aanbrengen en implementeren

Als nieuwkomer zie je waarschijnlijk een hoop dingen die beter of anders kunnen in het bedrijf. De eerste drie maanden kun je daar al gesprekjes over aanknopen. Aan het einde van het jaarcontract kun je jezelf als doel stellen om die verbeterpunten ook te implementeren. Reken maar dat dat gewaardeerd wordt.

Wordt de planning ontzettend slecht bijgehouden en heb jij een superhandig programma gevonden? Ga het gebruiken. Zie je manieren om meer klanten te werven? Ga het doen. Heb jij op je opleiding een nieuwe techniek geleerd die beter werkt? Demonstreer hem. Laat zien dat jij een aanwinst bent voor het bedrijf. Zo maak je jezelf al snel onmisbaar.

4. Geboekte resultaten bijhouden

Een jaar lijkt lang, maar de tijd vliegt vaak voorbij. Helemaal als je je met een hoop nieuwe dingen bezighoudt. Houd daarom bij wat je allemaal gepresteerd hebt. Misschien heb je het aantal bezoekers op de website verdubbeld of een grote nieuwe klant geworven. Sta bewust stil bij je prestaties - groot en klein - en schrijf ze op. Dat komt ook van pas als je na het jaar nieuwe contractonderhandelingen of je functioneringsgesprek in gaat. Je hebt dan zwart op wit wat je allemaal bereikt hebt. Mocht je contract niet verlengd worden, heb je in ieder geval goeie input voor op je cv.

5. Netwerk uitbreiden

Je kunt je werk nog zo goed doen, maar het kennen van de juiste mensen helpt. Dit punt hangt samen met punt 2. Wie in het bedrijf is nuttig om toe te voegen aan je netwerk? Met wie heb je een goeie klik? Knoop eens een praatje aan en voeg ze toe op LinkedIn. Wie weet wat je daar in de (nabije) toekomst aan hebt. Je zal niet de eerste zijn die een nieuwe baan vindt of promotie krijgt vanwege zijn netwerk.

6. Verantwoordelijkheden uitbreiden

Ben je zover dat je je taken zelfstandig uitvoert? Dan kan het tijd zijn om je takenpakket uit te breiden, mits je dat wil natuurlijk. Daar heb je wel een pro-actieve houding voor nodig. Je krijgt die extra verantwoordelijkheid niet in je schoot geworpen. Doe uit jezelf meer dan er van je verwacht wordt. Maak ook bij je baas kenbaar dat je meer verantwoordelijkheden wil of op je hebt genomen.

Let op: zorg dat je precies weet waar je oorspronkelijk voor bent aangenomen. Pas als je al die taken ook goed uitvoert, kun je een stap verder zetten. Anders doe je wel veel, maar doe je weinig écht goed.

Maak het SMART

Ben je geïnspireerd geraakt door alle mogelijke doelen die je jezelf kunt stellen in je eerste jaarcontract? Formuleer je doel dan SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant en Time-based). Dat helpt je je doelen ook daadwerkelijk te bereiken.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check