Salarisschalen: Wat zijn het? Hoe werken ze in je Voordeel?

Salarisschalen: Wat zijn het? Hoe werken ze in je Voordeel?
Salarisschalen worden door bedrijven gebruikt om het loon van werknemers in te schalen. Hoe werken ze precies? En hoe kun je hoger ingeschaald worden?

Wat is een salarisschaal?

In een salarisschaal (of loonschaal) staat hoeveel je brutoloon je per maand krijgt op basis van je functie en je werkervaring. Een salarisschaal maakt vaak deel uit van een loongebouw. Een loongebouw is het totaal aan alle salarisschalen voor één bedrijf.

Salarisschalen worden meestal in cao's vastgelegd. Werkgevers hebben zich aan deze schalen te houden. Maar niet voor alle beroepen dan wel sectoren bestaat een salarisschaal. En als er al één bestaat, dan kan de inhoud soms ook nog per bedrijf verschillen.

Welke salarisschalen zijn er?

Salarisschalen bestaan in grofweg twee categorieën. Namelijk:

  1. Salarisschalen in de publieke sector - Het gaat hier om salarisschalen in de zorg, in het onderwijs en in overheidsinstanties.

  2. Salarisschalen in de particuliere sector - Het gaat hier om salarisschalen van grote, private werksectoren. Denk maar aan de horeca, de bouwsector of de supermarktsector.

Hoe werkt een salarisschaal?

Een salarisschaal is opgebouwd in treden. Als starter begin je onderaan de schaal. Bouw je meer werkervaring op, dan ga je een trede omhoog. Je bruto maandloon wordt dus ook hoger. Na een bepaald aantal jaren werkervaring stopt de schaal. Kom je in de hoogste trede terecht, dan zit je op het maximumsalaris.

Hoe voorkom ik een te lage inschaling?

Salarisschalen staan vast, dus hier kun je niet over onderhandelen. Wat je wel kunt doen, is met je toekomstige werkgever onderhandelen over de trede waar je instapt. Het is dan heel belangrijk dat je kunt aantonen hoeveel werkervaring je hebt. Wees daarbij specifiek over wat je allemaal hebt gedaan.

Welke projecten heb je bijvoorbeeld geleid? Wat waren de resultaten? Wat heb je gedaan om verbeteringen aan te brengen en wat voor effect hebben die gehad? Hoe beter en doordachter je voorbeelden van je kennis, vaardigheden en werkervaring, hoe groter de kans op een hogere trede.

Hoe zorg ik ervoor dat ik in een hogere trede kom?

Bij goed functioneren is de kans het grootst dat je telkens op een hogere trede komt. Maar wat is ‘goed functioneren' precies? Soms moet je namelijk méér doen dan alleen ‘goed functioneren'. Bekijk daarom eens deze tips:

  1. Probeer op hoog niveau te presteren. Als je telkens de lat hoog voor jezelf legt, groei je het snelst. Pas er tegelijkertijd wel voor op dat je niet in een burn-out terechtkomt, want dan schiet je juist je doel voorbij.

  2. Leer verantwoordelijkheid te nemen. Het klinkt misschien een beetje eng, maar ook door meer verantwoordelijkheid op je te nemen, groei je. Stel bijvoorbeeld voor om de leiding van een project op je te nemen. Laat zien dat je uitdagingen aan kunt.

  3. Blijf groeien door (verder) te leren. Workshops, cursussen, trainingen, bijscholing: hoe meer kennis je opdoet, hoe meer je kunt toepassen in je werk. En hoe beter je wordt in je werk, natuurlijk.

  4. Werk actief mee aan functionerings- of groeigesprekken. Sommige bedrijven investeren veel in de ontwikkeling van hun werknemers, bijvoorbeeld door plannen voor te stellen die je helpen bij je persoonlijke en zakelijke ontwikkeling en de juiste tools daarvoor aan te bieden. Stel je proactief op en laat zien dat je inderdaad bereid bent om jezelf op allerlei fronten te ontwikkelen.

Hoe kan ik nog hoger komen dan het maximumsalaris op de schaal?

Er zijn twee manieren waarop je nog meer kunt verdienen dan het maximumsalaris op je salarisschaal.

  1. Loonsverhoging via je cao - Via cao's kunnen soms verhogingen van salarissen ingevoerd worden. Dit kan betekenen dat je alsnog meer gaat verdienen dan het maximumloon op je schaal. Je moet dan al wel het maximum aan loon krijgen natuurlijk, want je gaat niet zomaar een paar treden omhoog.

  2. Verandering van functie - Je krijgt een andere functie (bij een ander bedrijf) of je krijgt promotie binnen je eigen bedrijf (bijvoorbeeld: je gaat van een medior-functie naar een senior-functie).

Waar vind ik mijn salarisschaal?

Als je onder een cao valt, dan staat in dit document je salarisschaal. Weet je niet of je onder een cao valt? Vraag dit dan aan je werkgever of aan je vakbond. Vraag ook meteen een kopie op van je cao, als je die nog niet blijkt te hebben. Zelf de cao zoeken waar je onder valt? Dit kan op twee manieren:

  1. Via de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

  2. Via de website van het FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging)

Ik heb geen cao. Hoe wordt mijn bruto salaris dan bepaald?

Als er geen cao bestaat voor jouw sector, dan is het aan je werkgever om te bepalen hoeveel bruto maandloon je mag krijgen. Dit biedt je echter wel ruimte om over je salaris te onderhandelen. Hoe hoog je salaris dan wordt? Dit bepalen jullie dus samen. Je werkgever moet zich in ieder geval houden aan een wettelijk minimumloon.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Is een Auto van de Zaak voordelig voor Jou?

Hoe voordelig is het voor jou om in een auto van de zaak te rijden als je werkgever die aanbiedt? Bekijk direct alle voordelen en nadelen.
Inge Stakenborg 17 nov 2023
 
check