Wat is een Modaal Inkomen?

Wat is een Modaal Inkomen?

Een modaal inkomen is het meest voorkomende inkomen in een land. Wil jij weten of je modaal of meer of minder dan modaal verdient? Ontdek het hier.

Waarom wil je weten wat een modaal inkomen is?

Je wilt graag tevreden zijn met wat je verdient. Het kan zijn dat je dan een vergelijking wilt maken met andere inkomens, maar je vindt het ongepast om collega's naar hun salaris te vragen. Het kan dan fijn zijn om in elk geval te weten of je jaarlijkse salaris gelijk, onder of boven het modale inkomen in ons land valt.

Maar pas op, een modaal loon is natuurlijk niet alleszeggend. Hoeveel je verdient, hangt namelijk ook af van het wettelijk minimumloon, je leeftijd, je opleidingsniveau en de branche of sector waarin je werkt. En juist dit zijn zaken waarbij je zelf moet uitzoeken of je terecht of onterecht meer of minder betaald krijgt.

Weten of je minder, meer of gelijk aan het modaal inkomen verdient, is dus eigenlijk vooral een ‘nice-to-know'.

Modaal inkomen: verdere kenmerken

  • Een modaal inkomen wordt altijd uitgedrukt in bruto.

  • Een modaal inkomen is inclusief 8% vakantiegeld.

  • Sommige mensen noemen modaal inkomen ook wel ‘modaal loon' of ‘modaal salaris'.

Wie berekent het modaal inkomen en hoe?

Het Centraal Planbureau (CPB) berekent het modaal inkomen van ons land. Hoe doet het CPB dit? Eerst is het goed om te weten dat een modaal inkomen NIET het gemiddelde van alle lonen in Nederland is. Het CPB telt dus niet alle lonen op van werkende mensen in Nederland om het daarna te delen door het aantal werkende personen.

Nee, het gaat anders. Het CPB berekent namelijk wél eerst het gemiddelde inkomen, maar neemt hier 79% van en beschouwt dit als modaal inkomen. Waarom dit zo is, is een ingewikkeld verhaal en daarvoor kun je het beste terecht bij het CPB zelf.

Verdien ik modaal, minder of meer?

Een voorbeeld. Het CPB heeft berekend dat in 2023 het modaal inkomen in ons land €40000 is.

  • Valt je bruto jaarinkomen onder de €40000? Je verdient dus minder dan modaal.

  • Valt je bruto jaarinkomen boven de €40000? Je verdient dus meer dan modaal.

  • Verdien je bruto precies €40000 per jaar? Je krijgt dus een modaal inkomen.

Let op: een betere vergelijking maak je misschien als je je inkomen vergelijkt met anderen uit je eigen sector of branche. Niet iedereen durft echter aan zijn of haar collega's te vragen hoeveel ze verdienen. Check daarom je cao, als je die hebt. De inkomensbedragen die daarin staan, zijn namelijk gelijk voor jou en de collega's die hetzelfde werk doen als jij. Bekijk het dus ook zeker specifiek per functie.

Modaal inkomen: wat is de trend tot nu toe?

Volgens het CPB (Centraal Planbureau) neemt het modaal inkomen in Nederland steeds verder toe. Bekijk het volgende overzicht maar eens.

Jaar

Modaal inkomen

2012

€33000

2013

€32500

2014

€33000

2015

€33000

2016

€33500

2017

€34000

2018

€34500

2019

€35000

2020

€36500

2021

€37000

2022

€38000

2023

€40000


Modaal inkomen 2024: wat is de verwachting?

Verwacht wordt dat ook in 2024 het modaal inkomen stijgt. Dit heeft onder meer te maken met de verwachte stijging van het minimumloon. De overheid heeft namelijk bepaald dat het minimumloon per 1 januari 2024 omhoog gaat. Per 1 juli van datzelfde jaar wordt overigens nóg een stijging verwacht.

Wat bepaalt het modaal inkomen van een land?

Heel veel zaken bepalen het modaal inkomen van een land. Die zaken hebben vooral te maken met (beïnvloeding van) de economische situatie in datzelfde land. Bijvoorbeeld: hoe hoog zijn de belastingen? Is er sprake van inflatie? Hoe beweegt de arbeidsmarkt zich? Politici nemen veel besluiten aan de hand van de economie van een land en het modaal inkomen is daar (vaak) een afspiegeling van.

Wat betekent Jan Modaal eigenlijk?

De term ‘Jan Modaal' is afgeleid van het begrip ‘modaal inkomen'. Hiermee bedoelt men iemand met een modaal inkomen, maar veel mensen vatten het op als ‘de gewone man' of 'de gemiddelde man'. Het is eigenlijk vooral een stereotiepe uitdrukking, bedoeld om mensen een beeld te geven van iemand die gemiddeld verdient en dus niet arm en ook niet rijk is.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check