Je Salarisindicatie bepalen: 11 Tips

Je Salarisindicatie bepalen: 11 Tips
Je bent op zoek naar een eerste baan of naar een nieuwe baan. Maar hoeveel salaris ga je vragen? Wat is realistisch? Ga aan de slag met 11 tips!

Waarom zou je je salarisindicatie bepalen?

Je wilt gaan solliciteren voor of op een (nieuwe) baan, maar je weet niet zo goed wat je aan salaris moet vragen. Geen nood, want we hebben tips voor een realistische salarisindicatie!

De tips geven we in twee delen. De eerste drie tips gaan over onderzoek dat je vooraf kunt doen. Vanaf tip 5 ga je aan de slag met zelfonderzoek. Bedenk wel dat alle tips met elkaar samenhangen en misschien vind je daarom het juist prettiger om met tip 5 te beginnen. Dit mag je helemaal zelf bepalen.

Tip 1. Ga eerst na of je functie onder een cao valt

Je werkt misschien in een branche waarvoor een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) geldt. In een cao staan allerlei bepalingen over arbeidsvoorwaarden en dus ook regels over de (maximale) hoogte van een salaris (in treden).

Ga dus eerst na of er voor jouw branche een cao bestaat en of die een loonschaal bevat. Uit deze schaal kun je aflezen onder welke trede je valt. Of onder welke trede je wilt ‘binnenstappen’ als je solliciteert naar een nieuwe baan. Laat je niet afschrikken door de vastheid van de schaal: je kunt namelijk altijd nog onderhandelen over hoe hoog je instapt.

Tip 2. Google je huidige of gewenste functie

Een realistische salarisindicatie start bij goed veldonderzoek. In dit geval is Google je veld. Zoek daarin de naam van je huidige of gewenste functie op en volg dan deze twee stappen:
  1. Kijk naar vacatures die vragen naar jouw functie.
  2. Vergelijk de eisen binnen de vacatures. Kijk naar de salarisindicatie en de gevraagde ervaring.
Dit onderzoek helpt je om een breder en misschien ook beter beeld te krijgen van, bijvoorbeeld, ervaring in verhouding tot salaris. Maar tip 3 speelt hier ook een rol: het is namelijk ook slim om te kijken naar de secundaire arbeidsvoorwaarden (in een vacature).

Tip 3. Let op de secundaire arbeidsvoorwaarden

Een veelvoorkomende valkuil: je kijkt naar een vacature en je ziet een salaris dat naar jouw idee veel te laag is. Meteen doorklikken naar een andere vacature is dan een optie en soms ook wel verstandig. Want als je met die werkgever gaat onderhandelen, kom je misschien nog lager uit dan het door hem of haar voorgestelde salaris.

Maar soms is het beter om toch even te blijven hangen op de vacature. Want heb je wel goed gekeken naar eventueel genoemde secundaire arbeidsvoorwaarden?

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extra’s die je van je werkgever krijgt om je werkende leven makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een gratis abonnement op het ov, de mogelijkheid tot thuiswerken, flexibele werktijden, goede (door)groeimogelijkheden of een fiets of auto van de zaak.

Ook deze voorwaarden hebben een waarde! Je doet er dus goed aan om naar het geheel te kijken. Is je salaris misschien iets minder dan gehoopt, maar krijg je wel heel goede secundaire arbeidsvoorwaarden? Het is de moeite waard om te onderzoeken.

Tip 4. Check landelijke salariscijfers

Om een nog completer beeld te krijgen van je salarisindicatie, kun je ook kijken naar de landelijke gemiddelden in salaris. In onze Loonwijzer hebben we deze gemiddelden samengevat. Aan de hand van de gegevens die daar staan, kun je ook afleiden wat een ‘marktconform salaris’ op dit moment precies inhoudt. Overigens werken we de cijfers in de Loonwijzer geregeld bij, dus je ziet hier altijd up-to-date informatie.

Onderzoek je eigen (sterke) punten

We schakelen nu over naar de tips voor ‘zelfonderzoek’. Je hebt misschien al ervaring opgedaan bij één of meerdere bedrijven. Daardoor heb je mogelijk al een idee over de hoogte van je salaris, maar je weet nog steeds niet écht hoeveel salaris realistisch is. Met de volgende tips krijg je vast en zeker nog wat meer inzicht in wat kan en wat niet kan.

Tip 5. Neem je vorige loon of huidige loon als uitgangspunt

Wat verdien je nu bij je werkgever of wat heb je bij je vorige werkgever verdiend? Is dit voldoende of past de hoogte van het salaris niet (meer) bij je leefstijl? Hoe dan ook, je kunt dit loon gebruiken als uitgangspunt om de hoogte van je nieuwe loon te bepalen.

Tip 6. Kijk naar je leeftijd

Hoe jonger je bent, hoe minder werkervaring je hebt. Je kunt dan ook niet meteen aan de top beginnen en dus ook niet de ‘hoofdprijs’ aan salaris gaan vragen. Natuurlijk speelt talent ook een rol, maar als je voor het eerst ergens wilt beginnen, start je meestal onderaan de ‘werkketen’. Van daaruit bouw je je ervaring verder op en kun je telkens wat meer salaris vragen.

Houd er ook rekening mee dat er voor iedereen een wettelijk minimumloon geldt: dit is het minimale loon (per uur) dat je krijgt op een bepaalde leeftijd. Vermijd (eerste) werkgevers die onder het minimumloon betalen en onderzoek welke bedrijven in jouw branche een goede reputatie hebben.

Tip 7. Kijk naar je opleidingsniveau

Hoe hoger je opleiding, hoe meer salaris je verdient. Tenminste, meestal is dit zo, maar het kan ook anders verlopen. Bijvoorbeeld als je een carrièreswitch overweegt en kiest voor een lager betaalde functie omdat die je misschien, simpelweg, gelukkiger maakt. Belangrijk is wel dat je salaris altijd passend is bij je functie. Een kantoormedewerker kan immers niet evenveel verdienen als een dokter.

Tip 8. Kijk naar je werkervaring

Hoe meer werkervaring je opdoet, hoe meer vaardigheden je krijgt. Hoe meer vaardigheden je hebt, hoe waardevoller je kunt zijn binnen een bepaalde functie. Natuurlijk kan zich dit ook vertalen naar meer salaris, maar je moet in een sollicitatiegesprek je vaardigheden wel goed kunnen uitleggen.

Wat heb je, bijvoorbeeld, als junior moeten doen om medior te worden? Of wat heb je als medior te bieden om een seniorfunctie te krijgen? Anders gezegd: wat waren precies de concrete resultaten van je vaardigheden? Hoe beter je je vaardigheden onderbouwt (als die ook echt relevant zijn voor je functie), hoe meer kans op een hoger ingeschaalde functie.

Tip 9. Kijk naar de mate van verantwoordelijkheid

Je wilt misschien solliciteren op een (iets) hogere functie, bijvoorbeeld als hoofd van een team of afdeling. Dat is natuurlijk prima, als je tenminste bereid bent om meer verantwoordelijkheid op je te nemen. Meer verantwoordelijkheid betekent meestal meer persoonlijke en professionele groei, maar ook meer salaris. Solliciteer je op een dergelijke functie, dan kun je dus om meer loon vragen.

Tip 10. Kijk naar de regio waar je werkt of wilt werken

In de Randstad zijn de lonen hoger dan in de andere provincies. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar bedenk dat de maandlasten in de Randstad ook een stuk hoger zijn. Denk aan duurdere huizen, zowel qua huur als koop.

Misschien is dit voor jou geen obstakel. Of misschien juist wel. Maar ben je sowieso bereid om te verhuizen? En zo ja, kun je de kosten nog steeds dragen met het salaris dat je voor ogen hebt? Maak vooraf een berekening en je krijgt een beter beeld van het loon dat je écht nodig hebt.

Tip 11. Tot slot: onderhandel slim over je salaris!

Het is zover. Je gaat solliciteren op een eerste of nieuwe baan, met in gedachten je gewenste loon. Hoe zorg je er nu voor dat dit loon door de werkgever geaccepteerd wordt? Hiervoor hebben we wat extra tips, binnen deze tip.
  1. Geef altijd een realistische indicatie van je salaris.
  2. Geef nooit een te hoge salarisindicatie op. Ga er net iets boven zitten, zodat je tijdens het onderhandelen toch op het door jou gewilde bedrag kan uitkomen.
  3. Geef ook nooit een te lage salarisindicatie op. Je riskeert dan dat je tijdens het onderhandelen op een salaris uitkomt dat veel lager is dan je hoopt.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check