Wat is Loonheffingskorting?

Wat is Loonheffingskorting?
Als je in Nederland in loondienst werkt heb je recht op loonheffingskorting. Welke invloed heeft deze korting op je inkomen en hoe vraag je het aan?

Loonheffingskorting is een korting op de belasting op je loon. Als je in loondienst werkt, heb je recht op deze korting. Maar hoe vraag je deze korting aan en welke invloed heeft het op je inkomen? Alle uitleg staat hier.

Waaruit bestaat loonheffingskorting?

Loonheffingskorting bestaat eigenlijk uit twee soorten kortingen:

  1. De algemene heffingskortingen - Algemene heffingskortingen gelden voor iedereen die werkt. Het gaat hier om een korting op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.

  2. De arbeidskorting - De arbeidskorting is een korting voor iedereen die werkt en ouder dan 18 jaar is.

Welke voordelen biedt loonheffingskorting?

  1. Jij houdt meer nettoloon over.
  2. Je werkgever betaalt minder belasting.

Wanneer vraag je de korting aan?

Je vraagt de loonheffingskorting aan als je in dienst treedt bij je werkgever.

Hoe werkt loonheffingskorting?

  1. Je vraagt dit aan bij je werkgever.
  2. Je werkgever geeft je een formulier. Dit is de ‘Loonbelastingverklaring'.
  3. Je vult in de loonbelastingverklaring in of je loonheffingskorting toegepast wilt hebben.
  4. Je levert de verklaring weer bij je werkgever in.

Geen loonheffingskortingformulier?

Werkgevers mogen sinds 2017 een zelf opgemaakt formulier verstrekken. Maar je kunt het formulier ook downloaden via de Belastingdienst. Het document heet daar ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen'.

Loonheffingskorting: ja of nee invullen?

Hoe weet je nu of je ‘ja' of ‘nee' moet invullen op de loonbelastingverklaring? Vul ‘ja' in als je maar bij één werkgever werkzaam bent. Vul ‘nee' in als je voor meerdere werkgevers werkt en al bij een andere werkgever loonheffingskorting hebt aangevraagd en gekregen.

Ik werk niet voor meerdere werkgevers, maar ik heb wel ‘nee' ingevuld. Wat gebeurt er dan?

Je betaalt dan te veel belasting over je loon. Je kunt het bedrag wel terugvragen via de eerstvolgende belastingaangifte.

Ik heb meer dan één werkgever. Hoe werkt de korting dan?

Als je voor meer dan één werkgever tegelijkertijd werkt, mag je maar bij één werkgever loonheffingskorting laten toepassen. Werk je in een jaar voor verschillende werkgevers achter elkaar? Je mag dan bij elke werkgever de korting aanvragen.

Vraag je bij alle werkgevers toch loonheffingskorting aan? Je krijgt dan te veel korting op de loonbelasting. Dit heeft als gevolg dat je achteraf extra belasting betaalt.

Hoeveel loonheffingskorting krijg ik?

De hoogte van de loonheffingskorting is afhankelijk van je leeftijd en de hoogte van je jaarinkomen. Dit geldt voor zowel de algemene heffingskorting als de arbeidskorting (zoals gezegd: samen vormen ze de loonheffingskorting).

De percentages die bij de kortingen horen kunnen elk jaar veranderen. Kijk daarom even op de website van de Belastingdienst voor de meest actuele kortingspercentages:

  1. Tabel algemene heffingskorting

  2. Tabel arbeidskorting

Mag ik de verklaring over de loonbelasting tussentijds aanpassen?

Je mag als werknemer de verklaring over de loonbelasting tussentijds aanpassen. Vul een nieuw formulier in en lever deze in bij je werkgever. Het is dan aan je werkgever om de wijziging door te geven aan de belastingdienst.

Loonheffingskorting aanvragen: moet dit elk jaar weer?

Nee. Je hoeft niet elk jaar weer loonheffingskorting aan te vragen. Doe dit wel als er iets in je werksituatie of persoonlijke situatie verandert. Weet je niet zeker wat je moet doen? Neem dan even contact op met de Belastingdienst of met je eigen belastingadviseur.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat is Arbeidskorting?

De arbeidskorting is een korting op de loonbelasting. Iedereen die ouder is dan achttien jaar en werk heeft, komt voor deze korting in aanmerking.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Op welke Datum wordt je Salaris gestort?

Je hebt hard gewerkt en het is weer tijd voor je salaris! Maar op welke datum wordt het gestort? Dit verschilt per bedrijf, maar we hebben indicaties.
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Wat is een Mobiliteitsvergoeding voor Werknemers?

Een mobiliteitsvergoeding is een budget dat je van je werkgever krijgt om zelf je woon-werkverkeer en zakelijke reizen te regelen. Hoe werkt dit?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Wat betekent FTE?

FTE betekent full-time equivalent. Werkgevers gebruiken het als rekeneenheid om de inzet van personeel strategisch te bepalen. Maar hoe dan precies?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Telefoonvergoeding van de Zaak: Wat is het en hoe werkt het?

Je gebruikt je eigen mobieltje voor je werk of je bent dit van plan. Maar geeft je werkgever jou dan een telefoonvergoeding? Zo ja, hoe werkt dit dan?
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Telefoon van de Zaak: Hoe krijg je het en hoe werkt het?

Je hebt voor je werk misschien een telefoon nodig. Een telefoon van de zaak dus. Maar hoe krijg je die van je werkgever en wat zijn precies de regels?
Inge Stakenborg 23 mrt 2024
 
check