Thuiswerkvergoeding: Wat is het en heb je er Recht op?

Thuiswerkvergoeding: Wat is het en heb je er Recht op?
Heb je recht op een thuiswerkvergoeding als je thuiswerkt? Je kunt dit eenvoudig uitzoeken. Ontdek ook hoe hoog het maximale bedrag is dat je krijgt.

Waarom een thuiswerkvergoeding?

Als je thuis werkt, maak je kosten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor water, gas of stroom en toiletpapier. Juist voor deze kosten kun je een vergoeding krijgen, namelijk de thuiswerkvergoeding.

Wanneer heb je recht op een thuiswerkvergoeding?

Een wettelijk recht op een thuiswerkvergoeding bestaat niet, maar in je arbeidscontract of cao kan wél staan dat je er recht op hebt. Als dit zo is, dan is je werkgever verplicht om je een thuiswerkvergoeding te geven. Veel werkgevers doen het hoe dan ook wel, omdat uitbetaling van een thuiswerkvergoeding in algemene zin wordt gezien als ‘goed werkgeverschap'.

Wat is de maximale thuiswerkvergoeding?

In 2023 bedraagt de maximale thuiswerkvergoeding €2,15 per dag. In 2022 was dit nog €2 per dag. De verwachting is dat het bedrag in 2024 weer wat omhoog gaat, onder meer vanwege de inflatie.

Is de thuiswerkvergoeding belastingvrij?

De thuiswerkvergoeding is belastingvrij. Dat wil zeggen: je werkgever hoeft over deze vergoeding geen loonbelasting te betalen als hij die aan je uitkeert. Dit kan hij of zij namelijk doen vanuit de gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling (WKR).

Uitbetaling thuiswerkvergoeding: bruto of netto?

Je krijgt de thuiswerkvergoeding netto uitbetaald. Het bedrag vind je terug op je wekelijkse of maandelijkse loonstrook.

Kan de thuiswerkvergoeding verhoogd worden?

Je werkgever mag je thuiswerkvergoeding verhogen, maar over het extra bedrag moet hij wel belasting betalen. Niet veel werkgevers kiezen hier dus voor.

Kan ik met terugwerkende kracht een thuiswerkvergoeding krijgen?

Veel werknemers krijgen automatisch een vast bedrag per week of per maand. Moet je telkens thuiswerkdagen declareren? Doe dit dan binnen drie maanden na de maand waarin je thuis hebt gewerkt, anders vervalt je recht op een thuiswerkvergoeding.

Vergoeding voor thuiswerken en reiskosten op één dag? Niet mogelijk

Mogelijk werk je op één dag thuis én op kantoor. Het is dan niet mogelijk om voor diezelfde zowel een thuiswerkvergoeding als een reiskostenvergoeding te ontvangen. Je werkgever moet dan kiezen welke van de twee je betaald krijgt, dus maak hier samen vooraf heldere afspraken over. Voor de hele dagen waarop je thuiswerkt, krijg je sowieso geen reiskostenvergoeding.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat is Arbeidskorting?

De arbeidskorting is een korting op de loonbelasting. Iedereen die ouder is dan achttien jaar en werk heeft, komt voor deze korting in aanmerking.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Op welke Datum wordt je Salaris gestort?

Je hebt hard gewerkt en het is weer tijd voor je salaris! Maar op welke datum wordt het gestort? Dit verschilt per bedrijf, maar we hebben indicaties.
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Wat is een Mobiliteitsvergoeding voor Werknemers?

Een mobiliteitsvergoeding is een budget dat je van je werkgever krijgt om zelf je woon-werkverkeer en zakelijke reizen te regelen. Hoe werkt dit?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Wat betekent FTE?

FTE betekent full-time equivalent. Werkgevers gebruiken het als rekeneenheid om de inzet van personeel strategisch te bepalen. Maar hoe dan precies?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Telefoonvergoeding van de Zaak: Wat is het en hoe werkt het?

Je gebruikt je eigen mobieltje voor je werk of je bent dit van plan. Maar geeft je werkgever jou dan een telefoonvergoeding? Zo ja, hoe werkt dit dan?
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Telefoon van de Zaak: Hoe krijg je het en hoe werkt het?

Je hebt voor je werk misschien een telefoon nodig. Een telefoon van de zaak dus. Maar hoe krijg je die van je werkgever en wat zijn precies de regels?
Inge Stakenborg 23 mrt 2024
 
check