Heb ik Recht op Overwerktoeslag?

Heb ik Recht op Overwerktoeslag?
Je hebt wettelijk geen recht op overwerktoeslag. Dit betekent dat je werkgever zelf mag bepalen of je overuren uitbetaalt krijgt. Hoe zit dit precies?

Wat is overwerktoeslag?

Overwerktoeslag is een bedrag dat je krijgt voor uren die je overwerkt. Misschien werk je ’s avonds of zelf ’s nachts over. Of je werkt (regelmatig) over in het weekend en/of tijdens feestdagen.

Wanneer heb je recht op overwerktoeslag?

Je hebt niet zomaar recht op overwerktoeslag. In de wet is er namelijk niets over geregeld. Je werkgever is dus vrij om zelf te bepalen of je toeslag voor je gemaakte overuren krijgt.

Waar zoek je je rechten over overwerktoeslag op?

Als je werkgever overwerktoeslag toestaat, dan staat dit in je arbeidscontract, personeelshandleiding of cao. Je doet er dus goed aan om deze documenten na te kijken op regels over overwerktoeslag.

Vraag altijd om toestemming voor overwerk
Staat in één van deze documenten dat je recht hebt op overwerktoeslag? Dan is je werkgever wettelijk verplicht om deze toeslag te betalen. Maar ga niet zomaar overuren maken om meer geld te verdienen: je werkgever moet je vooraf altijd eerst toestemming geven om te mogen overwerken.

Geen overwerktoeslag? Overleg met je werkgever
Staat in de documenten niets over overwerktoeslag, maar wil je deze toeslag toch krijgen? Ga dan in gesprek met je werkgever en overleg samen wat er mogelijk is. Weigert je werkgever alsnog om een toeslag voor overwerk te betalen, dan zul je je hier helaas bij moeten neerleggen. Maar let op: het wordt een ander verhaal als je standaard te veel uren overwerk draait. In ons land geldt namelijk ook de Arbeidstijdenwet. Hierover zo meer.

Hoeveel overwerktoeslag krijg je?

Een overwerktoeslag kan een vast bedrag zijn per uur. Maar kan ook gaan om een percentage van je standaard uurloon, afhankelijk van wat je met je werkgever afspreekt. Hoe hoog is dit percentage? Dit verschilt ook vaak per werkgever. Bovendien kan de hoogte van een toeslag ook afhangen van het tijdstip of de dag waarop je moet overwerken. Denk aan overwerk in de avond, in de nacht, in het weekend of op een feestdag.

Mijn werkgever weigert overwerktoeslag te betalen, terwijl dit wel afgesproken was. Wat nu?

Overleg eerst met je werkgever om dit op te lossen. Overleg eventueel ook je urenregistratie met hem of haar, want dit kan dienen als bewijs. Komen jullie er samen niet uit? Misschien kun je nog tot een oplossing komen via je vakbond. Komt er nog steeds geen oplossing tot stand, dan moet je waarschijnlijk juridische stappen ondernemen. Laat je wel eerst goed informeren door een juridisch expert!

Is overwerken eigenlijk verplicht volgens de wet?

Overwerken is niet verplicht volgens de wet. Maar het kan zijn dat je werkgever je soms vraagt om over te werken. Het is aan jou om te beslissen of je dit wilt doen. Veel mensen kiezen ervoor om het te doen, niet alleen vanwege het extra geld, maar ook om een goede of nog betere indruk bij hun werkgever achter te laten.

Houd altijd rekening met de Arbeidstijdenwet

In Nederland kennen we de Arbeidstijdenwet. Deze wet bepaalt onder meer hoeveel uren je maximaal per dag mag werken. Overtreding van deze wet kan een boete voor je werkgever betekenen. Werk je te veel uren over, dan kan dit ook nadelig zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. Overleg dus goed met je werkgever hoeveel uren je maximaal mag werken: dit is in het belang van jullie beiden.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Is een Auto van de Zaak voordelig voor Jou?

Hoe voordelig is het voor jou om in een auto van de zaak te rijden als je werkgever die aanbiedt? Bekijk direct alle voordelen en nadelen.
Inge Stakenborg 17 nov 2023
 
check