Wanneer krijg je Provisie?

Wanneer krijg je Provisie?
Provisie is een beloning die je krijgt van je werkgever als je een bepaald doel hebt behaald. Dit is gangbaar in specifieke sectoren.

Kenmerken provisie

  • Je krijgt provisie per verkocht product of verkochte dienst.
  • Hoe meer producten of diensten je verkoopt, hoe hoger de provisie (meestal).
  • Je spreekt altijd van tevoren een doel af met je werkgever. Bijvoorbeeld: hoeveel producten of diensten moet je per maand of per jaar verkopen voor je provisie krijgt?
  • Verwar provisie niet met provisieloon. Als je provisie krijgt, dan komt er een extra bedrag bovenop je salaris. Krijg je provisieloon, dan is heel je salaris gebaseerd op de prestaties die jij levert. Dat betekent dat de hoogte van je loon dus elke maand kan wijzigen.
  • Provisie is dus eigenlijk een soort prestatiebeloning.

Voorbeelden van provisie

1. Sales
Je werkt, bijvoorbeeld, in de sales. Met je werkgever spreek je af dat je €200 extra krijgt als je twintig klanten werft. Dit bedrag is dan je provisieloon en je krijgt het bovenop je salaris.

2. Verzekeringen
Je werkt als verzekeringsagent. Voor elke polis die je verkoopt, krijg je provisie.

3. Makelaardij
Je werkt als makelaar. Voor elke verkochte woning krijg je een percentage van de koopsom van de woning. Hoe hoger de koopsom van de verkochte woning, hoe hoger jouw percentage. In de makelaarswereld heet deze provisie ook wel ‘makelaarscourtage’.

Wat zijn de voorwaarden voor provisie?

De voorwaarden en de doelen om provisie te mogen krijgen, bespreek je vooraf met je werkgever. Alle details hierover moeten voor jou en de werkgever heel duidelijk zijn. Zo moet een doel of resultaat goed meetbaar zijn en het moet duidelijk zijn dat jij dit doel of resultaat tot stand hebt gebracht.

Voorbeeld
Je spreekt met je werkgever af dat je voor het einde van elke maand 20 abonnementen op een tijdschrift verkoopt. Als dit lukt, krijg je €200 euro per maand. Al deze abonnementen worden in het systeem geregistreerd, met jouw naam erbij. Het doel is dus duidelijk meetbaar en er staat bij dat jij die abonnementen hebt afgesloten.

Hoe worden afspraken over provisie vastgelegd?

De afspraken over je provisie staan in je arbeidscontract en/of in je cao. Vaak staan er in een cao en bedrijfsreglement ook regels over de hele procedure rond de provisie. Verdiep je goed in wat je rechten zijn en neem dit soort documenten altijd door.

Welke plichten heeft je werkgever als het om provisie gaat?

  1. Je werkgever heeft de plicht om zo duidelijk mogelijke voorwaarden en doelen op te stellen. Als werknemer moet je je namelijk niet afvragen wat er precies van je verwacht wordt.
  2. Je werkgever is ook verplicht om prestaties, dan wel resultaten, meetbaar te maken. Er moet ook sprake zijn van een objectieve beoordeling als prestaties en resultaten worden besproken.
  3. Je werkgever mag je provisie weigeren als je het afgesproken doel niet bereikt. Hij of zij is dan wel verplicht om dit toe te lichten.

Hoeveel provisie krijg je precies?

Een provisie kan een bepaald bedrag of een bepaald percentage zijn. Hoe hoog dit bedrag of percentage is, bespreek je vooraf met je werkgever. Dit betekent dus dat de hoogte van de provisie per werknemer, per bedrijf of per sector kan verschillen.

Is provisie bruto of netto?

Een provisie wordt altijd bruto uitgekeerd. Dit betekent dat je over de provisie nog loonheffing en premies moet betalen aan de belastingdienst. Je werkgever verrekent dit al voor je en dit zie je dan ook zeker op je loonstrook terug. Wees je er in ieder geval alvast van bewust dat de regels en de voorwaarden per bedrijf kunnen verschillen!

Hoeveel belasting betaal je op provisie?

Provisie is eigenlijk extra loon bovenop je salaris. De belastingdienst ziet dit als ‘bijzondere beloning’ en helaas, bijzondere beloningen worden extra belast. De belastingdienst hanteert hiervoor speciale tarieven. In de tabel ‘Tarief bijzondere beloningen’ vind je al deze tarieven terug.

Heb je wettelijk recht op provisie?

Voor de Nederlandse wet bestaat het recht op provisie niet. Je werkgever mag daarom zelf bepalen of jij recht hebt op provisie. Je werkgever mag ook de voorwaarden bepalen om aan de provisie te koppelen.
De wet zegt wel dat het loon van een werknemer nooit onder het minimumloon mag komen. Dit betekent dat je werkgever je geen loon in mindering mag brengen als je slecht presteert, tenzij jullie dit samen vooraf hebben afgesproken.

In welke sectoren is provisie gebruikelijk?

Het ontvangen van provisie is in de volgende sectoren vrij gebruikelijk.
  • Vastgoed (makelaardij)
  • Verzekeringen
  • Detailhandel
  • Sales (algemeen)
  • Marketing

Wat zijn de voordelen van provisie?

  1. Je wordt gemotiveerder om je werk te doen.
  2. Je gaat beter presteren, want je wilt je doel en dus je beloning halen.
  3. Je bent eerder geneigd om bij je werkgever te blijven werken. Zeker als er standaard een extra beloning in het verschiet ligt.

Wat zijn de nadelen van provisie?

  1. Als je provisieloon krijgt, dan kunnen je inkomsten per maand verschillen. Je bent qua inkomen dus sterk afhankelijk van je eigen prestaties en dat kan veel druk op je zetten.
  2. Sowieso kan de druk om te presteren zwaar op je wegen. Zeker als er tussen collega’s onderling een ‘provisiestrijd’ speelt. Dit laatste kan tot een ongezonde werkomgeving leiden.
  3. Je kunt geneigd zijn om je te veel te richten op verkoop op korte termijn. Dit kan een vermindering betekenen van de kwaliteit die je levert aan je klanten.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check