Welke geldelijke Bonussen zijn er?

Welke geldelijke Bonussen zijn er?
Geldelijke bonussen zijn beloningen die jouw werkgever je in geld uitbetaalt. Ze heten ook wel monetaire bonussen. We leggen graag uit welke er zijn.

Soorten geldelijke bonussen

Eerst is het goed om te weten dat er twee vormen van bonussen bestaan. Je kunt namelijk als werknemer een bonus krijgen (individuele bonus) of als team of afdeling een bonus krijgen (collectieve bonus). Bij elke vorm horen weer aparte soorten bonussen. Je vindt ze hieronder meteen: stuk voor stuk.

Geldelijke bonussen: individueel

  1. Bonus: je krijgt extra geld naast je maandloon of jaarloon.
  2. Provisie: je maakt als individuele medewerker misschien winst. Op deze winst kun je provisie krijgen. Dit kan natuurlijk voor alle beroepen, maar bijvoorbeeld wel als je in de sales werkt.
  3. Loonsverhoging: je krijgt om de zoveel tijd een verhoging op je salaris.

Geldelijke bonussen: collectief

  1. Winstdeling: elke werknemer krijgt een percentage van de (jaarlijkse) winst van het bedrijf.
  2. Bonus in aandelen: elke werknemer krijgt een aandeel in het bedrijf als beloning.

Hoe krijg je een geldelijke bonus?

Een bonus is een beloning. Je hebt dus iets met succes gedaan om het te verdienen. Vrijwel alle geldelijke bonussen zijn het gevolg van goed geleverde prestaties, individueel of collectief. Deze prestaties hebben dan ook positief bijgedragen aan de resultaten van het bedrijf.

Vooraf spreek je met je werkgever een bonusregeling af. Welk doel moet gehaald worden? Wat moet jij daar precies voor doen? Hoe gaan resultaten gemeten worden? Wanneer komen evaluatiemomenten?

Heel belangrijk is dat zowel jij als je werkgever helder krijgen wat er van elkaar verwacht wordt. Dit komt vaak neer op veel detailwerk, goede planning en het gebruik van goede meetinstrumenten om resultaten nauwkeurig en objectief te meten.

Wanneer krijg je een geldelijke bonus?

Een geldelijke bonus wordt meestal aan het einde van het jaar uitgekeerd. Maar er zijn ook bonussen die maandelijks of per kwartaal worden toegekend. Soms zijn er zelfs zogeheten 'ad hoc-bonussen': dit zijn bonussen die eenmalig worden uitgekeerd, ongeacht het moment in het jaar. Wanneer je precies een geldelijke bonus krijgt, hangt vooral af van de afspraken die je (bij voorkeur) vooraf met je werkgever maakt.

Belangrijk: zorg voor duidelijke afspraken op papier

Je wilt zo veel mogelijk discussie over een bonusregeling voorkomen. Belangrijk is dus dat je alle afspraken met je werkgever op papier laat zetten. De afspraken kunnen bijvoorbeeld in je arbeidscontract komen te staan. Overleg anders met je werkgever om een aparte overeenkomst over de bonusregeling af te sluiten.

Het kan overigens ook zo zijn dat er in je cao ook al vaste regels, voorwaarden en afspraken staan. Hier kun je je eventueel ook op beroepen als er toch een discussie met je werkgever ontstaat.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check