Welke Loonheffingen zijn er?

Welke Loonheffingen zijn er?
Loonheffingen zijn belastingen op je brutoloon. Maar welke loonheffingen zijn er? En wie is verantwoordelijk voor de verwerking? Een bondig overzicht.

Wat zijn loonheffingen?

Loonheffingen zijn belastingbedragen die worden ingehouden op je brutoloon. Al deze bedragen bij elkaar opgeteld noem je ook wel ‘loonheffing’.

Wie verwerkt je loonheffingen?

Je werkgever is verantwoordelijk voor een correcte verwerking van alle loonheffingen op je brutoloon. Hoe hij of zij deze loonheffingen verwerkt en welke bedragen daar bij horen, zie je terug op je loonstrook.

Welke loonheffingen houdt je werkgever in?

Je werkgever houdt de volgende loonheffingen in:

1. Loonbelasting
Loonbelasting is letterlijk belasting op je loon. Je werkgever verrekent dit al voor je: hij of zij trekt de belastingen van je brutoloon af, zodat jij een nettobedrag overhoudt.

2. Premies werknemersverzekeringen
Werknemersverzekeringen zijn verzekeringen die je beschermen tegen verlies van inkomsten als je werkloos wordt. De premies hiervoor betaal je ook via je werkgever. Denk aan premies voor de:
  • Werkloosheidswet (WW)
  • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)
  • Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
  • Ziektewet (ZW)
3. Premies volksverzekeringen
In Nederland kennen we verschillende verplichte sociale verzekeringen. Die noemen we ook wel volksverzekeringen. Via je loon betaal je premies voor deze verzekeringen. Je werkgever regelt dit voor je. Het gaat dan om de volgende soorten verzekeringen:
  • Algemene Ouderdomswet (AOW)
  • Algemene nabestaandenwet (Anw)
  • Wet langdurige zorg (Wlz)

Waar vind je alle loonheffingen terug?

Op je loonstrook vind je alle loonheffingen terug die je werkgever heeft verwerkt. Ze staan soms als volledige term beschreven, maar soms ook als afkorting. Hierover verder nog twee tips:

1. Onderzoek termen en afkortingen
Weet je niet zeker wat voor term of afkorting er op je loonstrook staat? Vraag dan je direct leidinggevende of de afdeling personeelszaken om uitleg.

2. Check zelf je loonstrook
Controleer ook zelf regelmatig of je loonstrook klopt. Trek zeker bij je werkgever aan de bel als je vragen hebt of als je vermoedt dat er een fout is gemaakt. Doe dit zo snel mogelijk na ontvangst van je loonstrook, bij voorkeur binnen een week.

Hoeveel betaal je aan loonheffingen?

Hoeveel je betaalt aan loonheffingen is afhankelijk van:

1. De hoogte van je inkomen
De hoogte van je jaarinkomen bepaalt mede onder welke belastingschijf (en dus belastingtarief) waar je onder valt. Algemeen geldt: hoe hoger je inkomen, hoe hoger het belastingpercentage dat je moet betalen over je inkomen.

2. Kortingen of vrijstellingen waar je (eventueel) recht op hebt
Neem bijvoorbeeld de loonheffingskorting: dit is letterlijk een korting op de belasting die je moet betalen. Na deze korting houdt je netto wat meer loon over. Het is wel zo dat je maar voor één werkgever loonheffingskorting mag opgeven, ook als je voor meerdere werkgevers werkt.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check