Inflatiecorrectie op je Salaris: Hoe het werkt én Aanvraag

Inflatiecorrectie op je Salaris: Hoe het werkt én Aanvraag
Een hoge inflatie heeft invloed op wat en hoeveel je kunt kopen. Maar beweegt jouw salaris wel voldoende mee? Een inflatiecorrectie kan helpen.

Wat is een inflatiecorrectie?

Inflatie betekent dat de prijzen van producten en diensten stijgen. Je kunt met je loon dus minder kopen en dit heet ‘verlies in koopkracht’. Om dit verlies te compenseren kun je van je werkgever misschien een inflatiecorrectie krijgen op je salaris.

Hoeveel procent krijg je erbij?

Je salaris wordt verhoogd met het huidige inflatiepercentage. Bijvoorbeeld: is dit inflatiepercentage 5%? Dan krijg je 5% meer salaris.

Krijg je dus meer salaris na de correctie?

Ja, dat wel. Maar het aangepaste salaris staat dan precies in verhouding met de gestegen kosten. Je gaat er qua salaris dus niet op vooruit! Beschouw het daarom vooral als een ‘break-even’. Pas als je procentueel meer krijgt dan het inflatiepercentage, kun je spreken van een vooruitgang. Maar dit laatste komt amper tot nooit voor. Helaas.

Hoe krijg je inflatiecorrectie op je salaris?

Je kunt op twee manieren inflatiecorrectie op je salaris krijgen.

1. Je vraagt het zelf aan bij je werkgever
Je werkgever kan dit toestaan of weigeren. Sowieso moet je werkgever de correctie toestaan als je cao zegt dat je recht hebt op een inflatiecorrectie. Geen cao? Je werkgever mag de inflatiecorrectie weigeren. Sowieso moet je werkgever onderzoeken of de inflatiecorrectie wel haalbaar is. Dit om te voorkomen dat je bedrijf door inflatiecorrecties in de financiële problemen komt.

2. Verplichte inflatiecorrectie in je cao
Als je onder een cao valt, kan daarin staan dat je werkgever verplicht is om inflatiecorrectie toe te passen. In cao-termen heet dit ‘automatische prijscompensatie (APC). Niet alleen jij, maar al je collega’s krijgen dan een loon dat aangepast is aan de inflatie. Voor de berekening zelf gaan vakbonden meestal uit van het inflatiepercentage dat is berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoe onderhandel je zelf over inflatiecorrectie op je salaris?

Besef goed dat je eigenlijk over een loonsverhoging onderhandelt, maar dan met als hoofdreden 'inflatie'. Toch moet je deze hoofdreden niet al te veel laten doorschemeren aan je werkgever. Zijn of haar bedrijf heeft immers ook te maken met de financiële gevolgen van een inflatie. Beter is dus om in het gesprek de nadruk te leggen op de ‘standaard motivaties’ voor een loonsverhoging.

Wat zijn dan goede motivaties?
Probeer je werkgever de volgende zaken duidelijk te maken (als die dus ook echt op jou van toepassing zijn).
  • Je hebt de afgelopen tijd meer vaardigheden opgedaan (bijvoorbeeld door ervaring via het werk zelf of door bijscholing, extra studie of cursus)
  • Je hebt goede prestaties geleverd en het bedrijf is er daardoor op vooruit gegaan. Kun je dit ook met cijfers bewijzen? Dan sta je nóg sterker.
  • Je hebt meer verantwoordelijkheden gekregen binnen je functie. Of je bent onlangs van functie gewisseld, waardoor je meer verantwoordelijkheden hebt gekregen.
Wil je meer tips over het onderhandelen voor een loonsverhoging? Je vindt ze in ons artikel ‘Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Is je werkgever verplicht om inflatiecorrectie toe te passen?

Je werkgever is wettelijk verplicht om een inflatiecorrectie toe te passen als dit in je cao staat. In alle andere gevallen mag je werkgever zelf bepalen of er een inflatiecorrectie komt.

Waarom zou je werkgever wél inflatiecorrectie toestaan?

Een werknemer ergens in tegemoetkomen, past eigenlijk wel bij ‘goed werkgeverschap’. Mits de voorwaarden redelijk zijn, natuurlijk. Als je werkgever dit beseft, kan daar een hoop goeds uitkomen, voor zowel de werknemer als het bedrijf. Bekijk de voordelen maar eens.
  1. Als werknemer blijf je tevreden. Je voelt je ook (meer) gewaardeerd.
  2. Door de stijgende prijzen verkeer je misschien al in financiële nood en dit kan je prestaties op de werkvloer beïnvloeden. Door de inflatiecorrectie krijg je mogelijk wat meer ‘ademruimte’ en blijven je prestaties op peil. Of je prestaties verbeteren zelfs en dat is hoe dan ook gunstig voor het bedrijf waar je werkt.
  3. Werknemers hebben momenteel best wat te kiezen als het gaat om banen. Door een verhoging op je loon (door inflatie of anders) ben je eerder geneigd om je huidige bedrijf trouw te blijven. Je werkgever hoeft dan ook niet op zoek naar een nieuwe werkkracht.

Mijn werkgever past geen inflatiecorrectie toe. Wat nu?

Je vindt het misschien vervelend als je werkgever geen inflatiecorrectie kan of wil toepassen. Je kunt dan twee dingen doen:

1. Je blijft bij je werkgever
Kijk naar de positieve kanten van je functie. Je vindt het werk erg leuk en er zijn misschien ook (heel) goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Je overweegt daardoor om te blijven waar je bent.

2. Je gaat op zoek naar een andere baan
Je kunt er ook voor kiezen om een andere baan te zoeken. En dan vooral een baan met een beter loon, zodat jij jouw persoonlijke kosten ook echt kunt blijven betalen.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check