Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl

Delen

Hoe bereken je de Reiskostenvergoeding?

door Inge Stakenborg
3x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Bereken zelf jouw reiskosten voor woon-werkverkeer aan de hand van het standaardtarief van €0,21 per kilometer. Lees ook hoe dit per type vervoer zit.

Reiskosten berekenen: wat moet je eerst weten?

  1. Werkgevers vergoeden meestal €0,21 per gereisde kilometer. Het is in feite een standaardbedrag. In 2024 wordt dit bedrag verhoogd naar €0,23.
  2. Niet alle werkgevers rekenen met het standaardbedrag. Sommige werkgevers zijn namelijk gebonden aan een vast bedrag dat in een cao staat.
  3. Sommige werkgevers betalen zelfs helemaal geen reiskostenvergoeding. Er geldt namelijk geen wettelijke verplichting voor het aanbieden van een reiskostenvergoeding.
  4. Hier vind je een voorbeeldberekening voor het berekenen van reiskosten van en naar het werk (woon-werkverkeer). Voor zakelijke reizen gelden mogelijk weer andere berekeningen. Dit hangt af van wat je met je werkgever daarover hebt afgesproken.

Voorbeeldberekening reiskosten

De formule om reiskosten te berekenen ziet er zo uit:

Vergoeding per kilometer x woon-werkafstand x 2 (heen en weer) x het aantal gewerkte dagen = totaal aan reiskostenvergoeding in een jaar

Omdat de reiskostenvergoeding per werkplek kan verschillen, gaan we hier even uit van een fictieve situatie. Stel je eens het volgende voor:

  • Je krijgt een vergoeding van €0,21 per kilometer.
  • De afstand van je woning tot je werk is 20 kilometer.
  • Je werkt 214 dagen per jaar (fulltime dienstverband).

De berekening ziet er dan zo uit:

0,21 x 20 x 2 x 214 = € 1.797,60 (aan reiskostenvergoeding per jaar).

Betaal ik belasting over de reiskostenvergoeding?

Als je tot €0,21 per gereisde kilometer krijgt, hoef je over je reiskostenvergoeding geen belasting te betalen. Betaalt je werkgever meer dan dit bedrag? Je betaalt dan wel belasting over de reiskostenvergoeding.

Hoe worden de reiskosten per vervoermiddel berekend?

Per type vervoermiddel gelden net weer andere regels. Onthoud bovendien dat niet elke werkgever de standaardvergoeding van €0,21 hanteert voor woon-werkverkeer. We houden dit bedrag in onderstaande situaties wel even aan voor het gemak.

Ik reis met een eigen auto of fiets

Je werkgever betaalt je dan €0,21 per gereisde kilometer.

Ik reis met het openbaar vervoer

Hier zijn twee situaties mogelijk. Je werkgever betaalt je €0,21 per gereisde kilometer óf hij betaalt de werkelijk gemaakte kosten. Misschien heb je een eigen ov-kaart of een ov-kaart van de zaak. In dit laatste geval betaalt de werkgever rechtstreeks aan de vervoerder en krijg je dus in principe niet zelf de vergoeding op je rekening.

Ik reis met een auto van de zaak

Als je met de auto van de zaak (eigendom van je werkgever) alleen van en naar je werk reist, hoeft je werkgever geen reiskostenvergoeding te betalen. Gebruik je een leaseauto? Je krijgt dan ook geen reiskostenvergoeding. Als je de leaseauto ook privé gebruikt (meer dan 500 kilometer per jaar), betaal je zelfs bijtelling.

Ik carpool met collega's

Hier zijn twee situaties mogelijk: als je werkgever de carpool organiseert, betaalt hij of zij alleen de vergoeding per kilometer (€0,21) aan de chauffeur. Wie meerijdt, krijgt geen vergoeding. Organiseer je samen met je collega's de carpool? Elke werknemer krijgt dan €0,21 per kilometer.

Kan mijn reiskostenvergoeding tussentijds wijzigen?

Je werkgever mag (de hoogte van) je reiskostenvergoeding wijzigen als dit in je arbeidscontract en/of cao staat. Hij of zij kan dit bijvoorbeeld doen als er sprake is van ‘zwaarwegend bedrijfsbelang'. Een voorbeeld hiervan: het bedrijf verkeert in financieel zwaar weer en moet daarom bezuinigen.

7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures