Een relevante cursus op je cv kan net het verschil maken. Trainingen en cursussen laten zien dat je je persoonlijke- en professionele ontwikkeling belangrijk vindt, daar moet je zeker gebruik van maken. Toch is niet ieder certificaat het vermelden waard. Hoe maak je de juiste keuzes? In dit artikel leer je hoe je cursussen, certificaten en trainingen het best op je cv kunt zetten.
We zeiden het al: niet alle cursussen en trainingen doen het goed op je cv. Voordat je ze in je enthousiasme allemaal op je cv kwakt, doe je er goed aan deze checklist door te lezen. Wees kritisch in je selectie.
Zeker in bepaalde beroepen en sectoren is een cursus van lang geleden niet meer relevant. Denk aan softwarezaken. Met een cursus Word of Excel uit 2007 maak je geen indruk meer. De meeste mensen gaan ervan uit dat je de basis van Office onder de knie hebt.
Ook verlopen certificeringen kun je beter van je cv laten. Verlopen betekent dat je hem in feite niet hebt, dus waarom zou je hem dan vermelden? Je kunt in dat geval beter een sterke motivatiebrief schrijven, waarin je uitlegt dat je je graag opnieuw laat certificeren.
Veel ervaring is goed, maar het kan ook lastig zijn bij het maken van je cv. Je moet voorkomen dat je cv te lang wordt. Kijk daarom kritisch naar al je certificaten, cursussen en trainingen. Welke sluiten het allerbest aan bij de functie? Met welke maak je indruk op recruiters? Kies alleen die uit.
Als je werkervaring en opleidingen al voor zich spreken, kun je er voor kiezen om geen enkele cursus te noemen of het er bij één te houden. Zo voorkom je dat je cv langer wordt dan 2 à 3 kantjes. In een sollicitatiegesprek kun je altijd verder uitweiden over je cursussen.
Een cursus bloemschikken noemen terwijl je solliciteert op magazijnmedewerker? Daarmee sla je de plank mis. Alle trainingen die niets te maken hebben met de functie waar je op solliciteert, laat je weg. Denk maar zo: een cv updaten is maatwerk. Hij moet zo goed mogelijk aansluiten bij je gewenste baan.
Het is niet zo dat je cursussen van een paar uur nooit op je cv mag zetten. Het gaat er vooral om: was het wel écht een cursus? Als het niet zo’n professionele setting was, kun je hem beter weglaten. Je kunt er wel voor kiezen om de skill die je hebt opgedaan tijdens deze minitraining te vermelden bij de vaardigheden op je cv.
Heb je één of meerdere relevante cursussen en trainingen gevolgd? Bijvoorbeeld via je werk of op eigen houtje? Supergoed. In deze situaties zijn ze het vermelden absoluut waard.
Ga je een carrièreswitch maken? Of wil je reageren op een functie die net niet lekker aansluit op je studie of eerdere werkervaring? Dan kan een relevante cursus recruiters overtuigen om je toch uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.
Sowieso is het vermelden van cursussen en trainingen een goed idee als je cv nogal leeg oogt, bijvoorbeeld omdat je een cv voor je eerste baan maakt. Natuurlijk moeten ze wel enigszins professioneel zijn. Een cursus origami is voor vrijwel geen enkele werkgever interessant.
Voor sommige beroepen geldt dat je specifieke certificaten moet hebben voordat je aan de slag mag. In de bouw zijn bijvoorbeeld talloze certificaten te behalen. Denk aan het werken met hoogwerkers, hijskranen en bouwliften. Soms is een certificaat niet wettelijk verplicht, maar wordt er wel specifiek om gevraagd in de vacaturetekst. Dan zet je deze - mits je hem hebt gehaald - zeker op je cv.
Soms wordt er niet specifiek gevraagd om een cursus of training, maar sluit deze wel heel goed aan op de functie. Stel dat je solliciteert op een communicatiefunctie en je hebt een cursus infographics maken gevolgd. Zulke extra kennis komt supergoed van pas.
Heb jij een BHV- of EHBO-cursus gevolgd? Dan moet je die altijd op je cv zetten. Ieder bedrijf heeft wettelijk BHV’ers nodig en in sommige gevallen ook EHBO’ers. Het is heel waardevol om iemand in dienst te nemen die zulke kennis al heeft.
Heb je een selectie gemaakt? Top. Tijd om ze op de juiste plek neer te zetten. Het is aan jou waar je ze het beste vindt staan, maar we geven je wat tips mee.
Je kunt een cursus of training op twee manieren bij je opleidingen kwijt. We illustreren het aan de hand van een voorbeeld.
Heb je via je werk cursussen gevolgd en certificaten gehaald? Dan is het gebruikelijk om deze bij je werkervaring te zetten. Zet hem als bulletpoint onder de baan die je had toen je de cursus volgde.
Als laatste kun je ervoor kiezen om een apart kopje met cursussen te maken. Dit doe je als...
Het kopje cursussen plaats je onder het kopje opleidingen. Die zijn belangrijker.
Zo. Nu weet je hoe je cursussen, trainingen en certificaten op je cv vermeldt. Ben je ook al klaar voor het sollicitatiegesprek? Lees snel onze tien tips om je voor te bereiden op je sollicitatie.