Hoe lang duurt een Sollicitatiegesprek?

Hoe lang duurt een Sollicitatiegesprek?

Een gemiddeld sollicitatiegesprek duurt 45 minuten tot een uur. Maar er zijn meerdere factoren die de lengte van het gesprek kunnen bepalen.

Factoren die de lengte van het sollicitatiegesprek kunnen bepalen:

  • Als je zelf ook veel vragen stelt, duurt je gesprek logischerwijs langer.
  • Een slechte voorbereiding kan de duur van je sollicitatie beïnvloeden. Je kunt dichtklappen of juist gaan ratelen als je niet weet wat je moet zeggen.
  • Hoe hoger de functie, hoe langer een gesprek kan duren.
  • Is het een telefonisch-, video- of echt gesprek? Echte gesprekken duren doorgaans langer dan gesprekken op afstand.
  • Is het het eerste, tweede of zelfs derde gesprek? In een tweede gesprek ga je vaak meer de diepte in dan tijdens een eerste gesprek.

Factor 1: de hoeveelheid vragen die je stelt

Het is slim om voorafgaand aan je sollicitatiegesprek vragen te bedenken die je zelf hebt voor het bedrijf. Hoe meer vragen je hebt, hoe langer een gesprek logischerwijs duurt. Sowieso is het goed om tijdens het gesprek wedervragen te stellen. Een goed sollicitatiegesprek lijkt op een dialoog, een gesprek waarin jullie beiden proberen uit te vogelen of er een match is. In zulke gevallen is het niet raar als het gesprek wat langer duurt.

Zorg wel dat je de belangrijkste vragen eerst stelt, want je bent waarschijnlijk niet de enige kandidaat die ze die dag moeten spreken. Mocht de tijd om zijn, heb je in ieder geval daar een antwoord op.

Factor 2: je mate van voorbereiding

Een succesvol sollicitatiegesprek valt of staat met een goede voorbereiding. Er komen veel sollicitatievragen jouw kant op. Waarom je precies bij dit bedrijf wil werken bijvoorbeeld of waar je jezelf ziet over vijf jaar. Als je hele korte antwoorden geeft omdat je niet weet wat je moet zeggen, vlieg je door je gesprek heen. Dat is geen goed teken.

Er zijn ook mensen die juist veranderen in spraakwaterval als ze geen antwoord op de vraag weten. Dan duurt het gesprek een stuk langer, maar niet om de juiste redenen. Als je hier last van hebt, probeer dan to-the-point te blijven als je een vraag krijgt. Beantwoord alleen de vraag die gesteld wordt en weid niet onnodig uit. Als de interviewer meer wil weten, dan krijg je vanzelf meer vragen.

Een onnodig lang of juist te kort gesprek is te voorkomen door je goed voor te bereiden. Bedenk van tevoren welke vragen je kunt verwachten en oefen je antwoorden.

Factor 3: de soort functie waar je op solliciteert

Niet iedere baan kent een uitvoerig sollicitatieproces. Als je op een functie als salesmanager bij een groot bedrijf solliciteert, zul je langer bezig zijn dan wanneer je solliciteert als vakkenvuller bij de lokale supermarkt. In het algemeen geldt: hoe hoger de functie, hoe langer de gesprekken duren.

Factor 4: is het gesprek telefonisch, via video of in het echt?

Soms verloopt het eerste contact met je potentiële werkgever telefonisch. Dat is in de meeste gevallen nog geen echt sollicitatiegesprek, maar meer een screening. Zo'n kennismaking kan ook via een videoverbinding plaatsvinden, via Skype bijvoorbeeld.

Lang duren zulke gesprekken niet: ongeveer een kwartier. Je moet het gesprek wel serieus nemen, want op basis daarvan wordt bepaald wie naar het echte sollicitatiegesprek door mag. Zorg in ieder geval dat je in een rustige kamer zit waar je je goed kunt concentreren op het gesprek. Je hebt maar één kans op een eerste indruk.

Als het echte sollicitatiegesprek via een videoverbinding plaatsvindt, duurt dit waarschijnlijk ook wat korter dan een ‘echt' gesprek. Je mist het wandelingetje naar de koffie-automaat en de vraag of je alles goed kon vinden, om maar iets te noemen. Met een online sollicitatiegesprek ben je waarschijnlijk 30 tot 45 minuten bezig.

Factor 5: eerste, tweede of derde gesprek?

Zoals gezegd duurt een eerste gesprek zo'n 45 minuten tot een uur. In dit gesprek probeert de werkgever vooral een beeld van je te krijgen. Hoe kom je over? Zou jij een goede toevoeging aan dit bedrijf zijn? Welke skills heb je? Het kan zijn dat je na het eerste gesprek een afwijzing krijgt of juist hoort dat je bent aangenomen. Als je bent aangenomen, starten de gesprekken over het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Hoe lang dat gesprek duurt, is volledig afhankelijk van je onderhandelingen.

Voor sommige functies zijn er tweede sollicitatiegesprekken of zelfs derde gesprekken voordat er over salarissen gebabbeld kan worden. Die zijn bedoeld om erachter te komen of jij écht de juiste persoon voor deze functie bent. Bijvoorbeeld omdat er meerdere kandidaten in de race zijn die allemaal geschikt lijken. Deze gesprekken duren doorgaans wat langer dan het eerste gesprek, omdat je nog meer de diepte in gaat. Vaak zitten er ook andere mensen aan tafel dan de eerste keer.

Hoe lang een tweede en/of derde gesprek precies duurt, is lastig te zeggen. Zoals gezegd ga je nog meer de diepte in, dus ga uit van zeker een uur gesprekstijd. Soms is een proefopdracht (assessment) ook onderdeel van het gesprek. Als dat het geval is, ben je natuurlijk nog langer bezig. Houd dus meerdere uren vrij als je op een tweede of derde gesprek mag komen.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sollicitatiegesprek Evalueren: hier moet je op letten

Je sollicitatiegesprek is achter de rug, maar je weet niet precies wat je ervan moet vinden. Hoe reflecteer je op het gesprek?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Klikgesprek: Betekenis, Nut en Valkuil

Na de officiële sollicitatieprocedure volgt soms een klikgesprek. Pas jij bij het bedrijf en binnen het team? Hoe voer je zo’n gesprek?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Zo schrijf je een korte Motivatiebrief + voorbeelden

Soms heb je geen ruimte voor een lange motivatiebrief. Hoe vertel je in een korte brief alsnog alles dat je wil?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Zo voer je een Intern Sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een intern sollicitatiegesprek? Lees dan deze tips voor een geslaagde sollicitatie.
Roeliene Bos 9 mei 2024

Intern Solliciteren: zo schrijf je een Motivatiebrief

Wil of moet je intern solliciteren? Dan ziet je motivatiebrief er net iets anders uit dan bij een externe sollicitatie. Zo schrijf je ‘m.
Roeliene Bos 9 mei 2024

Je CV updaten: 8 makkelijke Tips

Zie je er tegenop om je cv te updaten? Of weet je niet waar je moet beginnen? Daar kunnen wij je bij helpen.
Roeliene Bos 9 mei 2024
 
check