Hoe lees je een Vacaturetekst?

Hoe lees je een Vacaturetekst?
Gebruik de vacaturetekst in je voordeel als je gaat solliciteren. Er staat een hoop informatie in die je kan helpen.

Een sollicitatie begint bij een vacaturetekst die je interesse wekt. Daarna begint het proces van je cv updaten en een motivatiebrief schrijven. Dat wordt een stuk eenvoudiger als je de juiste informatie uit de vacaturetekst weet te plukken. Waar moet je allemaal op letten?

De functieomschrijving

De functieomschrijving is superbelangrijk. Hierin staat wat het bedrijf van je verwacht als je deze functie aanneemt. Het is het eerste dat je moet lezen. Als de functie je al niet aanstaat, hoef je de rest van de tekst niet meer te bekijken.

Hoe ziet die eruit?

De functieomschrijving komt in verschillende soorten en maten. Soms is het tussenkopje letterlijk ‘functieomschrijving’, maar ook ‘wat ga je doen?’, ‘meer over de functie’, ‘taken en verantwoordelijkheden’ en ‘wat jij doet’ komen voor.

Het ene bedrijf geeft een opsomming, het andere een uitgebreide omschrijving. Een opsomming is makkelijker te lezen, je ziet vrij snel of de taken die bij de functie horen je aanspreken.

Een uitgebreide tekst heeft als voordeel dat je vaak een beter beeld krijgt van hoe een dag in deze functie eruitziet. Soms wordt de gemiddelde dag zelfs in detail beschreven.

Zie jij jezelf dit werk doen?

Krijg je bij het lezen van de functieomschrijving een goed gevoel of juist niet? Heb je het idee dat je deze taken aankan? Of zijn ze juist te simpel voor je? Spreekt de functieomschrijving je totaal niet aan? Dan weet je genoeg, dat wordt op zoek naar iets anders.

Word je superenthousiast van bepaalde taken? Verwerk dit dan in je motivatiebrief. Heb je soortgelijk werk gehad? Leg daar dan de nadruk op in je cv. Daar scoor je punten mee.

De ideale kandidaat

Heb je een goed gevoel bij de functieomschrijving? Dan moet je erachter komen of het bedrijf ook een goed gevoel bij jou krijgt. Ben jij de kandidaat die ze zoeken?

Wie is dat?

Wie de ideale kandidaat is, kom je achter door de functie-eisen te lezen. In de vacature vind je die onder kopjes als ‘wat wij vragen’, ‘wie ben jij’ en ‘gevraagd’. Daar vind je een lijst met vaardigheden, opleidingen en persoonlijke eigenschappen. In de ideale wereld bezit je die allemaal.

Heb je de juiste kennis en vaardigheden?

Functie-eisen gevonden? Dan is het nu een kwestie van afvinken. Welke eisen bezit je wel en niet? Degene die je bezit, krijgen sowieso een plek op je cv en in je motivatiebrief. Het bedrijf is daar specifiek naar op zoek, dus noem ze.

Wat als je eisen mist?

Zo’n enorme wensenlijst kan afschrikken. Wat als je maar 80 of 90 procent van de lijst kan afvinken? Dat hoeft echt geen probleem te zijn. Als jij ervan overtuigd bent dat je dit werk aankan, moet je gewoon reageren. Zie de eisenlijst als een richtlijn. Zolang je er maar in de buurt komt, maak je een goede kans.

De bedrijfscultuur

Sommige bedrijven vertellen in een vacaturetekst ook iets over zichzelf. Die informatie vind je vaak onder kopjes als ‘waar kom je te werken?’, ‘bedrijfsomschrijving’ en ’wie zijn wij?’.

Daar kun je de volgende dingen vinden:
  • Hoe groot het bedrijf is.
  • Wat ze precies doen.
  • Hun missie.
  • Leuke uitjes die ze samen ondernemen.
  • Dat ze houden van borrelen.
  • Wat voor sfeer er heerst.
  • Etc.
Dit is waardevolle informatie. Als er in de omschrijving over vakanties en borrels wordt gepraat, dan kun je ervan uitgaan dat ze iemand zoeken die daaraan mee wil doen. Houd jij daar niet van? Dan kun je beter een ander bedrijf uitzoeken. Niet alleen het soort werk dat je doet is belangrijk. Het is minstens zo belangrijk dat je je prettig voelt op de werkvloer.

Wat biedt het bedrijf?

Ook niet onbelangrijk: de arbeidsvoorwaarden. Die vind je onder kopjes als ‘dit bieden wij’, ‘dit kun je verwachten’, etc.

Salaris

Soms staat er een specifiek salaris vermeld, soms een range, of alleen de vage term ‘marktconform salaris’. In dat laatste geval zul je zelf op zoek moeten naar wat een normaal salaris is in deze branche.

Overige voorwaarden

Naast het salaris vind je in dit deel van de vacaturetekst nog veel meer zaken. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Een dertiende maand.
  • Opleidingsbudget.
  • Een lease-auto.
  • Laptop van de zaak.
  • Aantal vakantiedagen.
  • Thuiswerkmogelijkheden.
  • Soort contract.
  • Bonussen.
  • Etc.
De overige voorwaarden kunnen soms net het verschil maken. Misschien krijg je op plek A meer salaris, maar bij plek B veel meer vrije tijd. Het is maar net wat je belangrijker vindt.

Lees tussen de regels door

Realiseer je dat een vacaturetekst jou een functie moet verkopen. Hij is dus op zijn allerbest gepresenteerd. De werkelijkheid zal altijd (licht) afwijken. Daarom is het belangrijk om tussen de regels door te lezen. We geven je een paar voorbeelden.

Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit
Dit kan meerdere dingen betekenen. In het meest positieve geval krijg je veel vrijheid om je eigen uren in te delen. In het meest negatieve geval moet je iedere avond overwerken.

Work hard play hard
Dit klinkt heel hip, maar het kan maar zo betekenen dat je veel meer uren moet maken dan in je contract staat. In ruil daarvoor moet je regelmatig mee borrelen of met je collega’s op vakantie. Als dat niet bij je past, kun je bedrijven met zo’n credo beter laten gaan.

Iets is een ‘pre’ of een ‘voordeel’
Zie je in een vacature staan dat iets een ‘pre’ of een ‘voordeel’ is? Dan is het niet erg als je daar niet over bezit. Het is mooi meegenomen als het wel zo is, maar het is geen vereiste.

Het bedrijf vraagt flexibiliteit
Flexibiliteit op de werkvloer is fijn, mits het twee kanten op werkt. Wordt flexibiliteit alleen gevraagd en niet geboden? Dan kan dat een eufemisme zijn voor overwerk.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check