Wat is fulltime werken?

Wat is fulltime werken?
Fulltime werken betekent dat je 35 tot 40 uur per week werkt. Je draait dus een (bijna) volle werkweek. Is dit geschikt voor jou? Ontdek het meteen.

Hoeveel uur is fulltime werken?

Bedrijven bepalen meestal zelf hoeveel uren als fulltime of parttime werk tellen. Zo kan een bedrijf besluiten dat alle werkuren onder de 40 uur per week onder deeltijd vallen, denk aan 36 uur. Ook zijn er beroepen die wekelijks meer dan 40 uur werk vereisen. Ga vooralsnog even uit van deze standaardregels:

Werk je 38 tot 40 uur per week? Dit is fulltime werken, ook wel ‘voltijd werken’.

Werk je 32 uur per week? Dit is parttime werken.

Maar er is ook een grijs gebied:
Werk je 36 uur per week? Sommige bedrijven beschouwen dit als fulltime. Andere bedrijven zien dit als parttime, ofwel werken in deeltijd. In de praktijk werk je dan negen uur per dag, vier dagen in de week. Sommige werknemers kiezen ervoor om hun 40-urige werkweek in een werkweek van 36 uur te ‘persen’. Ze hebben dan doordeweeks een extra vrije dag.

Hoeveel uren mag je werken? Zo berekent je werkgever het

Het aantal uren dat iemand wekelijks mag werken, verschilt vaak per functie. Daarom maakt je werkgever een berekening met ‘FTE’. Dit is een rekeneenheid voor personeelsuren.

Wat betekent 1 FTE?
1 FTE betekent dat je 40 uur per week werkt. Dit aantal uren is wat jouw functie ook daadwerkelijk vereist, in elk geval volgens de berekening van je werkgever.

Wat betekent 0,5 FTE?
0,5 FTE betekent dat je de helft van het fulltime urenaantal werkt. Dus 20 uur in plaats van 40 uur. Of 18 uur in plaats van 36 uur. Ook dit aantal uren is afhankelijk van de hoeveelheid uren die nodig zijn om je functie realistisch te kunnen invullen.

Hoe bereken je jouw uren bij een fulltime baan?

We gaan er even vanuit dat je met je werkgever hebt afgesproken dat je 40 uur per week werkt. Er zijn dan twee situaties mogelijk:

1 .Je werkt altijd op vaste tijden en dagen
Je werkt standaard van 8u tot 17u, vijf dagen in de week.
Je werkt dus 8 uur per dag, met een uur pauze.
5 (dagen) x 8 (uur per dag) = 40 uur.

2. Je werkt niet altijd op vaste tijden en dagen
Stel je voor dat je in de zorg werkt. Officieel werk je 40 uur per week. Maar omdat je wisselende diensten draait, kan het aantal uren per week variëren. Zo werk je de ene week 20 uur en de volgende week 60 uur. Gemiddeld kom je dan toch uit op 40 uur per week.

Ik werk 32 uur per week, maar ik maak standaard overuren. Werk ik dus eigenlijk fulltime?

Nee. Als je officieel 32 uur per week werkt en elke week standaard 5 uur overwerkt, dan blijft je functie nog steeds een parttime functie. Voor overwerk gelden namelijk aparte regels. Die staan bijvoorbeeld in de Arbeidstijdenwet.

Valt je functie onder een cao? Check dan je cao, want daarin staat hoeveel uren je maximaal mag overwerken. Bepalingen in je cao hebben vrijwel altijd voorrang op wat de algemene wet zegt, dus houd altijd aan wat er in je cao staat.

Werk je elke week structureel over? Het kan zijn dat je werkgever het aantal uren niet goed heeft ingeschat voor je functie. Ga hierover met elkaar in gesprek. Zo kom je samen tot nieuwe afspraken over je vaste aantal werkuren.

Wat zijn de voordelen van fulltime werken?

Als je voor de keuze staat om fulltime te gaan werken, dan wil je natuurlijk weten welke voordelen erbij horen. Zeker als je deze voordelen afzet tegen parttime werken. Dit zijn ze:
  1. Je bouwt maximaal pensioen op.
  2. Je hebt recht op het maximale aantal verlofuren.
  3. Je krijgt een volledig salaris. Werk je parttime in dezelfde functie, dan krijg je minder loon. Je loon staat immers altijd in verhouding met het aantal gewerkte uren.
  4. Door het volledige salaris heb je meer financiële stabiliteit. Zo kun je makkelijker je vaste lasten betalen, zoals je huur of hypotheek.
  5. Je werkt meer uren ten opzichte van een parttime baan en dat betekent dat je dus ook meer ervaring en meer vaardigheden opdoet. Meer ervaring en meer vaardigheden leiden vaak tot betere baankansen, zoals promotie.
  6. Je krijgt meestal gunstige secundaire voorwaarden aangeboden. Denk aan een gratis ov-abonnement of een auto van de zaak.
  7. De kans dat je een vergadering of andere gebeurtenis op het werk mist, is klein. Je bent tenslotte de hele week aanwezig.

Wat zijn de nadelen van fulltime werken?

Aan een fulltime dienstverband zijn ook nadelen gekoppeld. Ook die zijn goed om even door te nemen als je voor de keuze staat om parttime of fulltime te werken.
  1. Je hebt minder tijd voor je privéleven of om privézaken te regelen. Dit kan stress opleveren of je voelt je minder gemotiveerd om te werken.
  2. Je hebt minder tijd om jezelf (bij) te scholen. Je loopt dus misschien ontwikkelingskansen mis.
  3. Je hebt misschien zittend werk, een kantoorbaan dus. Maar als je vijf dagen in de week, acht uur per dag, zittend werk doet, beweeg je niet veel. Je loopt dus sneller het risico op gezondheidsproblemen.

Hoe maak je fulltime werken aantrekkelijk voor jezelf? En wat kan je werkgever doen?

Fulltime werken brengt soms verschillende uitdagingen met zich mee. Die hebben we besproken in de nadelen hierboven. De kunst is om het fulltime werken zo aantrekkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Voor oplossingen hoef je dan ook niet ver te zoeken:

1. Heb je te weinig tijd voor je privéleven?
Vraag je werkgever om flexibele uren te mogen werken.

2. Heb je te weinig tijd om jezelf te ontwikkelen?
Ga op zoek naar workshops, cursussen of opleidingen die in de avond plaatsvinden.

3. Werk je meestal zittend en wil je gezondheidsproblemen vermijden?
Los dit grotendeels op door regelmatig te gaan staan en te lopen. Ga eventueel wandelen in de pauzes. Om je houding te ondersteunen heb je misschien ook een ergonomische werkplek. Vraag je werkgever anders om dit alsnog te regelen.

Ook belangrijk: een positieve werksfeer!

Fulltime werken kan prettig zijn, zeker als je op zoek bent naar financiële stabiliteit. Maar vind je het werk en de werkdruk die erbij hoort ook leuk? En wat maakt dat het leuk blijft? Je eigen houding bepaalt dit voor een groot deel, maar je werkgever kan ook verschillende zaken doen om een positieve werksfeer te creëren en te behouden. Vraag jezelf dus ook het volgende af:
  1. Stelt je werkgever haalbare doelen?
  2. Zijn de verantwoordelijkheden duidelijk?
  3. Is de werkdruk niet te hoog?
  4. Is er voldoende structuur op de werkvloer?
  5. Heb je goede tools om je werk te kunnen uitvoeren?
  6. Zijn er genoeg teambuildingactiviteiten?
  7. Krijg je genoeg complimenten?
  8. Voel je voldoende vertrouwen in je werkgever (en andersom)?
Al deze factoren maken van een werkplek vaak een nog fijnere werkplek. Je blijft zo gemotiveerd, of je nu fulltime werkt of niet. Wat ook belangrijk is: ken je eigen grenzen. Als fulltime werk niet geschikt voor je is of niet bij je levensstijl past, dan kun je altijd nog overwegen om parttime te gaan werken. Overleg hierover altijd wel eerst met je werkgever.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Welke Conceptuele Vaardigheden doen het goed op je CV?

Je wil op je cv aantonen dat je conceptuele vaardigheden hebt. Maar welke zet je erop? En wat zijn het eigenlijk precies?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024
 
check