Wat doet een Machine Operator?

Wat doet een Machine Operator?
Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.

Wat is een machine operator?

Een machine operator heet ook wel ‘machinebediende’. Hij bedient, onderhoudt en controleert (complexe) machines. Machine operators werken meestal in een fabriek of aan een productielijn. Ze staan ook vaak onder leiding of toezicht van een procesoperator. Dit is iemand die overzicht houdt in het (productie)proces.

Taken van een machine operator

Als machine operator heb je verschillende taken rond het werken met machines. Dit hangt deels af van het soort bedrijf waar je werkt. Algemeen gesproken krijg je meestal dit soort opdrachten:

Instellen en bedienen van machines

Je werkt met één of meerdere machines. Dit kunnen machines zijn met een handmatige of digitale bediening (of een combinatie van beide). Je stelt de machines in en je bedient ze, bijvoorbeeld met hendels, knoppen of pedalen. Soms moet je ook grondstoffen in een machine plaatsen om productie te kunnen draaien.

Onderhouden van machines

Een machine moet perfect werken, anders staat het productieproces stil. Je zorgt dus ook voor het onderhoud van een machine. Dit betekent dat je de machine schoonhoudt en kleine reparaties uitvoert. Ook noteer je gegevens over de staat een machine.

Bij grotere problemen schakel je jouw leidinggevende en/of de technische dienst in. Maar afhankelijk van je kennis en ervaring los je de problemen misschien zelf wel op.

Producten controleren

Als je met een machine werkt, dan werk je meestal ook met producten die door de machine gemaakt worden. Soms moet je bijvoorbeeld grondstoffen checken en in de machine plaatsen. Ook controleer je de eindproducten op hun aantal en kwaliteit. Eventuele productiegegevens noteer je: hier maak je misschien wel een uitgebreid rapport van.

Toezien op de veiligheid

Als je met machines werkt, dan heb je een verantwoordelijke taak. Zo moet je ervoor zorgen dat de machines altijd goed werken en dat die geen mensen in gevaar brengen. Daarnaast zorg je ook voor de veiligheid van de producten die je maakt. Sowieso gelden er in elke fabriek wel veiligheidsregels en -procedures: die volg je dan ook nauwgezet op.

Hoe word je machine operator?

Een machine operator werkt in de techniek. Je moet dus eerst een technische opleiding volgen en dat kan eventueel een VAPRO-opleiding zijn.

VAPRO staat voor ‘vakopleiding procesindustrie’. Als je machine operator wilt worden, dan moet je een VAPRO A-diploma halen. Dit basisdiploma is speciaal voor technici en operators die zelfstandig met machines werken. Maar er zijn ook andere mogelijkheden:

Wil je met meer complexe machines gaan werken? Volg dan een richting die je een B-, C, of D-diploma oplevert.

Volg je geen VAPRO-opleiding? Je kunt ook een andere technische opleiding volgen op mbo-niveau. Ook de opleidingen Procestechnologie of Levensmiddelentechnologie zijn geschikt.

Sommige bedrijven vragen je ook om een cursus of training te volgen op het gebied van hygiëne of veiligheid. Sowieso krijg je vaak nog aanvullende trainingen als je na je opleiding bij een bedrijf aan de slag gaat. Neem dit soort voorstellen altijd aan, want ze verhogen je baankansen!

Benodigde vaardigheden en competenties

Welke vaardigheden en competenties heb je nodig als machine operator? Dit hangt een beetje af van de taken die je van een bedrijf krijgt. Zeker is wel dat je medeverantwoordelijk bent voor zowel de machines als de producten. En daar heb je alle onderstaande kwaliteiten voor nodig.

Goede conditie - Het bedienen van machines is vaak zwaar werk, zowel mentaal als fysiek. Zo moet je misschien heel geconcentreerd met een machine werken om geen fouten te maken. Of je moet tijdens het bedienen van een machine een lange tijd staan.

Technisch vaardig - Het spreekt voor zich dat je technisch vaardig bent. Je kunt omgaan met fysieke machines, maar ook met machines die digitaal aangestuurd worden. Tekeningen of handleidingen van machines begrijp je ook goed. Je weet dan ook precies welke handelingen je moet uitvoeren als het gaat om onderhoud, controle en bediening.

Flexibel - Soms kom je onverwachts voor een uitdaging te staan, zoals een machine die ineens stopt tijdens het productieproces. Je moet goed tegen dit soort plotselinge veranderingen kunnen. Daarnaast werk je meestal in ploegendiensten. Ook dit vraagt vaak om jouw flexibiliteit.

Consequent handelen - Je werkt vrijwel elke dag met dezelfde machine(s). Dit betekent dat je elke dag te maken krijgt met herhalende handelingen. Deze handelingen voer je consequent uit, zodat de kwaliteit van zowel het product als de machine in stand blijft.

Nauwkeurig - Je weet precies hoe een machine of een productieproces in zijn geheel werkt of in elk geval hoort te werken. Eventuele afwijkingen merkt je dan ook snel op. Dit vereist wel een zekere nauwkeurigheid, maar ook een goed inzicht in je omgeving.

Groot verantwoordelijkheidsgevoel - Je voelt je verantwoordelijk voor de staat en de werking van je machines. Tegelijkertijd durf je ook garant te staan voor de kwaliteit van de producten die je maakt of helpt maken. Kwaliteit, maar ook veiligheid, staan dus altijd bij je voorop.

Samenwerkingsgericht - Je werkt zelfstandig met machines, maar je werkt meestal wel in een team. In dit team zitten andere productiemedewerkers, zoals procesoperators of monteurs. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor het hele productieproces. Dit vereist een goede communicatie en, net zo belangrijk, een goede sfeer.

Je controleert ook eindproducten op aantal en kwaliteit.icon-quote-end.svg

Waar werkt een machine operator?

Een machine operator werkt in een fabriek of op een productieafdeling van een bedrijf. Het gaat dan meestal om ondernemingen die zich bezighouden met massaproductie. Denk bijvoorbeeld aan de productie van voedsel, elektronica of geneesmiddelen. Een keuze maken voor een werkplek is in elk geval niet lastig: er zijn namelijk heel veel fabrieken, in allerlei sectoren, die om machine operators vragen.

Wat zijn de werktijden van een machine operator?

Een machine operator werkt meestal in ploegendiensten. Dit kan een drie-, vier- of vijfploegendienst zijn, afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Dit betekent dus wel dat je werktijden sterk wisselen per week en daar moet je je elke keer zowel mentaal als fysiek op voorbereiden. Een meevaller: voor het werken in ploegen bieden de meeste bedrijven een ploegentoeslag. Dit is een extra bedrag naast je loon.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een machine operator?

Als machine operator kun je je specialiseren in meer of nog complexere machines. Het voordeel hiervan is dat je qua kennis en vaardigheden heel ‘allround’ wordt. Veel bedrijven vinden dat aantrekkelijk.

Een andere mogelijkheid is dat je doorleert om procesoperator te worden. Je hoofdtaak is dan om toezicht te houden op een productieproces. Bovendien is dit een meer leidinggevende rol. Van hieruit kun je ook doorgroeien naar een functie als productiemanager.

Doorgroeien kan binnen het bedrijf waar je (al) werkt. Maar je kunt ook telkens wisselen van bedrijf. Zo vind je, bijvoorbeeld, een bedrijf dat meer doorgroeimogelijkheden biedt dan je oude bedrijf.

Het kan ook zijn dat je ‘opschuift’ naar een sector die betere doorgroeimogelijkheden biedt of zelfs beter betaalt. Dit ligt helemaal aan jouw wensen en jouw ambitie. Sowieso geldt dit: hoe meer kennis en ervaring je opdoet, hoe beter je (doorgroei-)mogelijkheden worden.

Wat verdient een machine operator?

Een machine operator verdient gemiddeld tussen de €2000 en €3000 bruto per maand. De precieze hoogte van het bedrag is afhankelijk van je kennis, leeftijd en (machine)ervaring. De hoogte van je loon is ook afhankelijk van je cao. Machine operators vallen namelijk meestal ook onder de cao Procesindustrie.

Bedenk ook dat je een ploegentoeslag krijgt als je ploegendiensten draait. Je salaris kan hierdoor oplopen, onder welke schaal je ook valt.

Bekijk onze loonwijzer voor meer informatie

Wil je actuele loongegevens zien van een machine operator in Nederland? Zoek dit beroep dan op in onze loonwijzer. De overzichten die je hierin vindt, werken we dagelijks bij. Je weet dus altijd meteen waar je aan toe bent.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Monteur?

Een monteur onderhoudt en herstelt apparaten, machines of voertuigen. Dit is een technische baan en er zijn veel soorten monteurs. Hoe zit dat?
Inge Stakenborg 8 mei 2024

Wat doet een Operator?

Een operator houdt het productieproces van een bedrijf draaiende. Je bent dan een machine operator of een procesoperator. Maar wat is het verschil?
Inge Stakenborg 8 mei 2024
 
check