Wat is een Snuffelstage?

Wat is een Snuffelstage?
Tijdens een snuffelstage loop je een poosje mee met een bedrijf of instelling om jouw vakgebied en toekomstige beroep te verkennen. Leerzaam? Jazeker!

Waarom wil je een snuffelstage?

Als je nog op de middelbare school zit, of al een specifieke opleiding volgt, dan heb je nog geen echte praktijkervaring. Zeker niet als je nog maar aan het begin van de opleiding staat. Het is dus ook nog vrij lastig om een duidelijk en realistisch beeld te hebben van het beroep dat je later wilt uitoefenen. Het is zelfs mogelijk dat je nog helemaal niet weet welk beroep je leuk vindt of wat voor beroep het beste bij je past.

Een snuffelstage kan in beide gevallen uitkomst bieden. Je loopt dan voor een korte periode stage bij een bedrijf of een instelling naar keuze. Je school kan dit voor je regelen of je zoekt zelf een geschikte plek voor de stage. Hierover krijg je verderop nog tips.

Wat is het doel van een snuffelstage?

Een snuffelstage biedt je de gelegenheid om het vakgebied te leren kennen waarin je na je studie wilt werken. Deze stage heet dan ook wel toepasselijk: oriëntatiestage. Aan de hand van de informatie die je tijdens de stage krijgt, kun je (vervolg)keuzes voor jezelf gaan maken.

Passen het vakgebied en het beroep echt bij je? Welke richtingen zijn mogelijk binnen dit vakgebied? Is er een specialisatie mogelijk? Zo ja, wat trekt je daarin aan? Of wat trekt je juist niet aan? Een snuffelstage kan je veel (verrassende) inzichten geven.

Wat leer je op een snuffelstage?

Wat je precies tijdens een snuffelstage leert, verschilt vaak per vakgebied en dus ook per beroep. Het hangt er ook vanaf van wat het bedrijf of de instelling jou kan en wil laten zien.

Bovendien moet je je eigen wensen ook niet onderschatten. Want wat wil je zelf eigenlijk leren en welk bedrijf of welke instelling biedt wat je echt wilt weten? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar algemeen gesproken kun je ongeveer deze zaken verwachten als je besluit om een snuffelstage te volgen:
  1. Je doet veel basiskennis op over het vakgebied.
  2. Je ziet zelf hoe het werk in de praktijk verloopt.
  3. Je krijgt een beter beeld van de mogelijke studierichtingen binnen het vak.
  4. Je voert misschien wat lichte werkzaamheden uit. Je mag, bijvoorbeeld, iemand helpen bij een taak.
  5. Je kunt mensen vragen stellen over hun beroep en over het vakgebied in het algemeen.
  6. Je leert alvast mensen kennen die in jouw vakgebied werken. Dus eigenlijk kun je al gaan netwerken! Misschien is het contact met de mensen zelfs zo goed dat je later, na je studie, meteen bij het bedrijf aan de slag kunt. Je weet maar nooit...
  7. Je krijgt misschien een (korte) opdracht. Meestal is het ook zo dat je achteraf geen stageverslag hoeft te maken. Een snuffelstage is namelijk vooral bedoeld om je te oriënteren, al hangt dit wel van je opleiding af. Hierover zo meer.
Echt gaan werken in het bedrijf of in de instelling is ook niet waar een snuffelstage voor bedoeld is. Het gaat er namelijk vooral om dat je een breed en duidelijk beeld krijgt van het vakgebied.

Soorten snuffelstages en opleiding

De ene snuffelstage is de andere niet. En dat heeft onder andere te maken met de opleiding die je nu volgt. Je zit misschien nog op de middelbare school of je bent al met een specifieke opleiding bezig. De snuffelstages die bij beide soorten opleidingen horen, kunnen er dan ook anders uitzien.

Snuffelstage middelbare school: hoe werkt het?

Je zit op de middelbare school (havo of vwo) en je weet misschien nog niet wat voor beroep je later wilt uitoefenen. Geen probleem. Door een snuffelstage te volgen kun je toch wat werkvelden gaan verkennen om te kijken of het ‘iets voor je is’.

Wil je tijdens je snuffelstage ook werkzaamheden verrichten? Je moet dan minimaal 14 of 15 jaar oud zijn. Je mag ook maar een maximaal aantal uren werken. Sowieso moet je school een stageovereenkomst tekenen met het bedrijf of de instelling waar je gaat werken. Vraag daarom altijd aan je mentor hoe het werkt en welke regels er zijn.

Snuffelstage vmbo: hoe werkt het?

Als je een vmbo-opleiding volgt, dan heet een snuffelstage ook wel beroepsstage. Het verschil met de snuffelstages van de andere opleidingen is dat je tijdens deze stage ook echt vaardigheden opdoet. Het gaat dus een stapje verder dan alleen verkenning van het vakgebied.

Snuffelstage mbo of hbo: hoe werkt het?

Als je een mbo- of hbo-opleiding volgt, dan heb je al een studiekeuze gemaakt. Het gaat er dan vooral om dat je leert welke richtingen mogelijk zijn binnen je gekozen vakgebied. Als je dit eenmaal weet, dan kun je bepalen welke specialisatie je gaat volgen verderop in je studie.

Een snuffelstage wordt in dit geval dan ook oriëntatiestage genoemd. Deze stage komt meestal voor in je eerste leerjaar. Ga je voor een langere tijd stage lopen bij een bedrijf, dan volg je geen snuffelstage, maar een meewerkstage.

Hoelang duurt een snuffelstage?

De duur van een snuffelstage verschilt vaak per opleiding en vakgebied. Als je een mbo- of hbo-opleiding volgt, dan kan een snuffelstage twee tot negen weken duren. Maar er zijn ook snuffelstages die maar één dag per week in beslag nemen. Hierover overleg je meestal met je school (als je de stage via je school hebt geregeld) of je overlegt zelf met het bedrijf of de instelling waar je gaat ‘snuffelen’.

Snuffelstage zoeken: 5 tips

Waar wil je jouw snuffelstage volgen? Het ene bedrijf is meer of juist minder geschikt dan het andere. Nu kan het zijn dat jouw school al een lijst heeft met bedrijven of instellingen die zich open stellen voor snuffelstages. In dat geval hoef je alleen maar iets uit te kiezen en te overleggen met je school. Maar er zijn ook andere manieren om een snuffelstage te vinden:

1. Gebruik je netwerk
Iedereen heeft een netwerk. Zo ken je bijvoorbeeld al mensen op school, zoals medeleerlingen of leerkrachten. Ook vrienden en familie horen bij je netwerk. Vraag daarom aan zoveel mensen binnen je netwerk of zij toevallig een geschikte plek voor je weten voor een snuffelstage. Of vraag ze om je te helpen een geschikte plek te zoeken.

2. Gebruik social media
Op social media kun je natuurlijk ook een oproep plaatsen. Heb je (al) een account op LinkedIn? Via dit platform kom je vast en zeker in contact met bedrijven of instellingen, want die zijn daar allemaal verzameld! Plaats je een oproep? Vraag je netwerk dan ook meteen om jouw oproep te delen. Want hoe meer bereik, hoe groter de kans dat een bedrijf of instelling jouw oproep ziet.

3. Zoek zelf een bedrijf op
Dit is misschien wat lastiger, maar vaak wel effectief. Ga op internet op zoek naar bedrijven die actief zijn in jouw vakgebied. Bekijk hun website en zoek daar naar de vacaturepagina: misschien dat er op die pagina een stage staat die heel geschikt voor je is.

Zie je geen geschikte vacature voor een snuffelstage? Dit betekent niet altijd dat het bedrijf geen snuffelstage aanbiedt. Stuur in dat geval een open sollicitatie, maar overleg wel eerst met je school. Misschien kan de school voor je bemiddelen en/of je mentor heeft tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Nee heb je, ja kun je krijgen!

4. Zoek op werkplatforms
Op online werkplatforms, zoals hier op Werkzoeken.nl, vind je honderden, zo niet duizenden vacatures. Het enige wat je hoeft te doen is naar de juiste zoekpagina te gaan en daar je voorkeuren invullen. Wil je alvast bekijken wat wij aanbieden? Ga dan meteen naar onze vacaturepagina.

5. Bezoek carrièrebeurzen
Sommige scholen organiseren of nemen deel aan carrièrebeurzen, maar je kunt ook andere beurzen bezoeken, zoals de jaarlijkse Nationale Carrièrebeurs. Op een carrièrebeurs vind je allerlei bedrijven of instellingen die op zoek zijn naar personeel... of naar enthousiaste stagiairs.

Snuffel dus eens rond op een beurs. Knoop een praatje aan met vertegenwoordigers van bedrijven of instellingen die jou interessant én geschikt lijken voor een snuffelstage. Vraag ze meteen naar de mogelijkheden: daar staan ze namelijk voor!

Hoe bereid je je voor op een snuffelstage?

Het is zover! Je hebt een geschikt bedrijf of een geschikte instelling gevonden en je gaat daar een snuffelstage volgen. Tijd voor een goede voorbereiding dus, maar wat kun je doen? Hier zijn twee tips.

1. Doe onderzoek naar het bedrijf of de instelling.
Hoe groot is het bedrijf? Wat doen ze precies en waarom? Welke afdelingen zijn er? Welke beroepen spelen een rol? Wat voor projecten hebben ze gedaan? Hoe zijn ze zo succesvol geworden? Voor dit soort informatie kun je het bedrijf of de instelling googlen. Lees ook vooral de informatie op hun eigen website: dit is je beste startpunt.

2. Maak een lijst van al jouw vragen
Je hebt misschien al vragen voor het bedrijf of voor de instelling klaarliggen. Maar het kan zijn dat je na onderzoek nog meer vragen hebt. Zet die vragen allemaal op een lijst en neem die mee naar je snuffelstage. Zorg ervoor dat geen enkele vraag onbeantwoord blijft, want het gaat om jouw kennis én jouw beeldvorming.

Meer tips nodig? Hier zijn ze!
  • Kleed jezelf gepast als je het bedrijf of de instelling bezoekt.
  • Wees op tijd.
  • Wees enthousiast.
  • Stel je vragen. Laat zien dat je geïnteresseerd bent.
  • Stel je proactief op. Laat zien dat je bereid bent om te leren.
  • Blijf altijd vriendelijk. Want wie weet praat je met toekomstige collega’s?
  • Bedank het bedrijf of de instelling altijd na je stagebezoek. De mensen daar nemen tenslotte de tijd voor je!
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Welke Conceptuele Vaardigheden doen het goed op je CV?

Je wil op je cv aantonen dat je conceptuele vaardigheden hebt. Maar welke zet je erop? En wat zijn het eigenlijk precies?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024
 
check