Wat zijn de Verschillen tussen HR, HRM, PZ en P&O?

Wat zijn de Verschillen tussen HR, HRM, PZ en P&O?
Weinig dingen zijn zo verwarrend als de verschillen tussen de begrippen HR, HRM, PZ en P&O. Zit er überhaupt verschil tussen die dingen?

Eerlijk is eerlijk, de begrippen HR, HRM, personeelszaken en personeel en organisatie lijken erg op elkaar. Veel mensen zullen de termen door elkaar gebruiken en er hetzelfde mee bedoelen. Toch zitten er subtiele verschillen tussen. Daarom gaan we in dit artikel kort in op wat de begrippen precies inhouden en leggen we uit hoe ze van elkaar verschillen.

Wat is HR?

Vrijwel ieder bedrijf met personeelsleden heeft een HR-afdeling. Hoe groot deze afdeling is en wat HR (Human Resources) doet, is per bedrijf anders. Globaal genomen zijn HR-medewerkers voor vrijwel alle personeelsvragen en -zaken verantwoordelijk. Denk aan verlofaanvragen, ziekteverzuim, medewerkersdossiers opbouwen, openstaande vacatures invullen, en ga zo maar door. De afdeling is daarmee het kloppend hart van een bedrijf.
Verder lezenWat is HR

Wat is HRM?

HRM (Human Resource Management) is het strategisch plaatsen van de juiste werknemers op de juiste plek. Het doel van HRM is de mensen zo in te zetten, dat het bedrijf zijn doelen haalt. Wie niet op de juiste plek zit, kan bijvoorbeeld een training aangeboden krijgen of een ander takenpakket krijgen. De term wordt ook vaak als synoniem gebruikt voor HR.
Verder lezenWat is HRM

Wat is personeelszaken?

Personeelszaken is een wat verouderde term, maar lijkt qua inhoud erg op HR. Ze houden zich bezig met alle administratieve zaken die komen kijken bij het hebben van personeel. Dat gaat van de salarisadministratie tot het goedkeuren van verlof en het uitzetten van vacatures.

Wat is personeel & organisatie?

De overkoepelende naam voor de afdeling die zich bezighoudt met de ontwikkeling, organisatie en het welzijn van personeel, is personeel en organisatie (P&O). Op deze afdeling kun je alle functies vinden die te maken hebben met personeel. Denk aan de HR-manager, recruiters en payroll-medewerkers.

Wat zijn de verschillen?

Verschil HR en HRM

Laten we maar eens beginnen met het verschil tussen HR en HRM. Dat is niet zo eenvoudig te zeggen. Veel mensen gebruiken de termen namelijk door elkaar en zullen hetzelfde bedoelen. Anderen menen dat HRM veel strategischer van aard is dan HR. En dan zijn er ook nog mensen die met HR alleen de medewerkers bedoelen, en met HRM de overkoepelende term voor alle taken die binnen HR vallen.

Verschil HR en personeelszaken

Het verschil tussen HR en personeelszaken is eveneens lastig. Dat komt omdat deze termen in de praktijk zoveel door elkaar worden gebruikt, dat ze hetzelfde zijn gaan betekenen.

Personeelszaken is wel een wat ouderwetse term. Hij stamt uit de tijd dat personeel vooral als een kostenpost werd gezien. Personeelszaken is van origine wat administratiever van betekenis: het gaat vooral om de salarisadministratie en het ziekteverzuim bijhouden. HR is wat moderner en houdt ook rekening met het welzijn van de medewerkers.

Verschil HR en P&O

Als je met HR de afdeling bedoelt waar iedereen die zich bezighoudt met personeel rondloopt, zijn de termen HR en P&O inwisselbaar.

Als je met HR alleen een medewerker bedoelt, zit er wel verschil tussen HR en P&O. Personeel en organisatie is immers de overkoepelende term voor de hele afdeling. Een HR-medewerker is alleen een medewerker binnen deze afdeling.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check