Wat is HRM? Het Doel van Human Resource Management

Wat is HRM? Het Doel van Human Resource Management
Human Resource Management, wat is dat eigenlijk? Wat doet de HRM-afdeling precies? Dat gaan we je uitleggen.

De meeste bedrijven met personeel hebben een afdeling Human Resource Management. Het is niet altijd duidelijk wat deze term nou precies inhoudt. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen HR en HRM? Daarom beantwoorden we in dit artikel vier vragen over HRM.

Wat is de betekenis van HRM?

HRM (Human Resource Management) betekent letterlijk het managen van ‘mensenvoorzieningen’. De term hangt nauw samen met HR (Human Resources). Sterker nog, in veel gevallen worden de termen door elkaar gebruikt. Grote kans dat mensen hetzelfde bedoelen als ze over HR en HRM praten. Maar er zit wel een klein verschil tussen de twee, daar komen we straks op.

HRM is het volledige proces van werving en selectie, onboarding, en de verdere ondersteuning van personeel. Dat gaat van trainingen regelen tot een positieve werksfeer creëeren en alles ertussenin.

Wat is het doel van HRM?

Het doel van HRM is best breed. Ten eerste kun je HRM zien als het strategisch managen van personeel. Kloppen de functiebeschrijvingen nog? Wat gebeurt er met onze medewerkers als we een deel van het werk gaan digitaliseren? Hoe kunnen we een bepaalde afdeling opheffen of aanpassen? Dat zijn zomaar wat HRM-vraagstukken.

Ten tweede is HRM er om het bedrijf zijn doelen te laten halen. Daar heb je gemotiveerd en getalenteerd personeel voor nodig. Het is aan HRM om een prettige werksfeer te creëeren én om de juiste mensen op de juiste plek te zetten. Dat kan betekenen dat mensen een ander takenpakket krijgen, promotie maken of trainingen krijgen. Het is aan HRM om deze strategie te bepalen en uit te rollen.

Wat is het verschil tussen HR en HRM?

Wat het verschil tussen HR en HRM precies is, hangt af van wie je het vraagt. De een zal zeggen dat er geen verschil is en gebruikt de termen door elkaar. De ander zal zeggen dat HRM vooral strategisch van aard is en HR met het welzijn van medewerkers te maken heeft. En dan zijn er nog mensen die met HR alleen de HR-medewerkers bedoelen en HRM zien als de overkoepelende term voor alle taken die zij uitvoeren. Kortom: het verschil tussen HR en HRM is niet zo eenduidig.

Welke functies horen er bij HRM?

Binnen HRM zijn er verschillende functies te onderscheiden. We gaan een paar belangrijke af.

HR-manager

Een HR-manager stuurt de HR-afdeling aan. Dat betekent dat hij eindverantwoordelijke is voor alle zaken rondom personeelsbeleid. Hij houdt zich bezig met de in- en uitstroom van medewerkers. Een belangrijke taak is het verbinden van de werknemer met de werkgever.

HR-adviseur

Een HR-adviseur of HR-consultant adviseert het management van het bedrijf over personeelsbeleid. Om die taak goed te kunnen uitvoeren, moeten ze weten wat er op de werkvloer gebeurt. Ze zijn - net als de HR-manager - de schakel tussen de medewerker en de managementlaag.

Recruitmentmarketeer

Recruitmentmarketeers zijn er om het bedrijf als ideale werkgever op de kaart te zetten. Het idee is dat talent dan vanzelf naar het bedrijf toekomt. Ze houden zich dus niet bezig met het zoeken naar nieuwe medewerkers, maar met het verbeteren van de Employer Branding.

Recruitment manager

Aan het hoofd van een recruitmentteam staat de recruitment manager. Hij of zij is eindverantwoordelijke voor het hele wervings- en selectieproces. Deze functie kan in-house worden vervuld, maar ook extern worden ingehuurd.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe werkt Detachering?

Een detachering is een kans voor een werknemer om tijdelijk voor een a...
Michiel van der Avoird 1 sep 2020

Wat doet een Recruiter?

Het werven van de perfecte kandidaat voor een openstaande functie is geen eenvoudige opgave. Toch is dit precies wat een
Michiel van der Avoird 4 sep 2020

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? B...
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Wat doet een Loopbaancoach?

Een loopbaancoach is iemand die zowel studenten als professionals helpt om ca...
Michiel van der Avoird 6 sep 2020

Wat doet een HR-adviseur?

Een HR-consultant of HR-adviseur heeft een veelzijdig beroep. Ze houden zich bezig met alle zaken rondom personeel. Wat doen ze zoal?
Roeliene Bos 23 mrt 2024

Wat doet een HR-manager?

De HR-manager geeft leiding aan de HR-afdeling. Hij is dus de eindverantwoordelijke voor alle personeelszaken.
Roeliene Bos 23 mrt 2024
 
check