Wat is HRM? Het Doel van Human Resource Management

Wat is HRM? Het Doel van Human Resource Management
Human Resource Management, wat is dat eigenlijk? Wat doet de HRM-afdeling precies? Dat gaan we je uitleggen.

De meeste bedrijven met personeel hebben een afdeling Human Resource Management. Het is niet altijd duidelijk wat deze term nou precies inhoudt. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen HR en HRM? Daarom beantwoorden we in dit artikel vier vragen over HRM.

Wat is de betekenis van HRM?

HRM (Human Resource Management) betekent letterlijk het managen van ‘mensenvoorzieningen’. De term hangt nauw samen met HR (Human Resources). Sterker nog, in veel gevallen worden de termen door elkaar gebruikt. Grote kans dat mensen hetzelfde bedoelen als ze over HR en HRM praten. Maar er zit wel een klein verschil tussen de twee, daar komen we straks op.

HRM is het volledige proces van werving en selectie, onboarding, en de verdere ondersteuning van personeel. Dat gaat van trainingen regelen tot een positieve werksfeer creëeren en alles ertussenin.

Wat is het doel van HRM?

Het doel van HRM is best breed. Ten eerste kun je HRM zien als het strategisch managen van personeel. Kloppen de functiebeschrijvingen nog? Wat gebeurt er met onze medewerkers als we een deel van het werk gaan digitaliseren? Hoe kunnen we een bepaalde afdeling opheffen of aanpassen? Dat zijn zomaar wat HRM-vraagstukken.

Ten tweede is HRM er om het bedrijf zijn doelen te laten halen. Daar heb je gemotiveerd en getalenteerd personeel voor nodig. Het is aan HRM om een prettige werksfeer te creëeren én om de juiste mensen op de juiste plek te zetten. Dat kan betekenen dat mensen een ander takenpakket krijgen, promotie maken of trainingen krijgen. Het is aan HRM om deze strategie te bepalen en uit te rollen.

Wat is het verschil tussen HR en HRM?

Wat het verschil tussen HR en HRM precies is, hangt af van wie je het vraagt. De een zal zeggen dat er geen verschil is en gebruikt de termen door elkaar. De ander zal zeggen dat HRM vooral strategisch van aard is en HR met het welzijn van medewerkers te maken heeft. En dan zijn er nog mensen die met HR alleen de HR-medewerkers bedoelen en HRM zien als de overkoepelende term voor alle taken die zij uitvoeren. Kortom: het verschil tussen HR en HRM is niet zo eenduidig.

Welke functies horen er bij HRM?

Binnen HRM zijn er verschillende functies te onderscheiden. We gaan een paar belangrijke af.

HR-manager

Een HR-manager stuurt de HR-afdeling aan. Dat betekent dat hij eindverantwoordelijke is voor alle zaken rondom personeelsbeleid. Hij houdt zich bezig met de in- en uitstroom van medewerkers. Een belangrijke taak is het verbinden van de werknemer met de werkgever.

HR-adviseur

Een HR-adviseur of HR-consultant adviseert het management van het bedrijf over personeelsbeleid. Om die taak goed te kunnen uitvoeren, moeten ze weten wat er op de werkvloer gebeurt. Ze zijn - net als de HR-manager - de schakel tussen de medewerker en de managementlaag.

Recruitmentmarketeer

Recruitmentmarketeers zijn er om het bedrijf als ideale werkgever op de kaart te zetten. Het idee is dat talent dan vanzelf naar het bedrijf toekomt. Ze houden zich dus niet bezig met het zoeken naar nieuwe medewerkers, maar met het verbeteren van de Employer Branding.

Recruitment manager

Aan het hoofd van een recruitmentteam staat de recruitment manager. Hij of zij is eindverantwoordelijke voor het hele wervings- en selectieproces. Deze functie kan in-house worden vervuld, maar ook extern worden ingehuurd.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check