Wat doet een Schilder?

Wat doet een Schilder?
Een schilder verft op deskundige wijze voorwerpen of gebouwen. Het is fysiek zwaar werk, maar als het eenmaal klaar is, geeft het veel voldoening!

Wat is een schilder?

Iedereen weet wat een schilder is. Maar wie dieper op deze functie ingaat, ontdekt al snel dat het meer omvat dan iets verven. Bij een schilder horen dan ook deze kenmerken:

  1. Je bent gespecialiseerd in het verven van allerlei voorwerpen, gebouwen of (ruimtes in) gebouwen.
  2. Je verft allerlei materialen, zoals hout, beton, metaal of kunststof.
  3. Je werkt voor particulieren of bedrijven.
  4. Je werkt in loondienst of als zelfstandige.
  5. Afhankelijk van de opdracht werk je binnen of buiten. Het gaat om zowel kleine, maar ook grote projecten in nieuwbouw of verbouw.

Welke soorten schilders zijn er?

Als schilder kun je op veel plekken terecht voor werk. Er zijn dan ook verschillende soorten schilders en die hebben allemaal hun eigen takenpakket.

Nieuwbouwschilder

Je schildert nieuwe woningen of bedrijfspanden. Oude verflagen verwijderen hoeft niet, want je kunt meteen aan de slag op een kant-en-klaar oppervlak. Soms moet je wel eerst even stuken. Daarna breng je de eerste laag verf aan. De toekomstige gebruikers van het pand kunnen dan later verf aanbrengen in de gewenste kleur.

Onderhoudsschilder

Als onderhoudsschilder ‘fris’ je een bestaand gebouw weer op met verf. Maar voordat je dit doet, moet je de oppervlakken soms eerst schuren. Of je moet houtrot verwijderen. Eventuele beschadigingen aan het gebouw herstel je ook.

Constructieschilder

Een constructieschilder verft grote constructies, zoals kranen, masten, bruggen of scheepswanden. Hiervoor werk je met speciale coatings en die zijn niet altijd even eenvoudig aan te brengen. Wat deze functie ook spannend maakt, is dat je meestal op grote hoogte moet werken. Je moet immers elk deel van een constructie kunnen behandelen.

Industrieel schilder

Als industrieel schilder verf je metaal. Eerst bereid je het metaal voor door het, bijvoorbeeld, te ontvetten of te zandstralen. Hierna breng je de verflaag aan met allerlei apparatuur. De aangebrachte verflaag beschermt het metaal tegen roest of beschadiging.

Restauratieschilder of renovatieschilder

Als renovatieschilder restaureer je de verf van oude voorwerpen of gebouwen. Je moet dus goed weten wat de originele kleuren waren en welke verfsoorten je mag gebruiken om die te herstellen. Hiervoor moet je meestal ook de geschiedenis van een voorwerp of gebouw kennen.

Allround schilder

Als allround schilder ben je eigenlijk van alle bovengenoemde markten thuis. Je weet dan ook alles over (de toepassingen van) verf. Opdrachtgevers zetten jou daarom regelmatig voor allerlei projecten in nieuwbouw, oudbouw, onderhoud én restauratie.

Na je opleiding heb je een grote kans op een baan!icon-quote-end.svg

Taken van een schilder

Je hebt inmiddels gezien hoeveel soorten schilders er zijn. Je mag dan ook verwachten dat het takenpakket voor elk type schilder anders is. Toch is het werk van een schilder in drie algemene stappen uit te leggen, namelijk: voorbereiding, schilderen en afwerking.

Voorbereiding

Voor je gaat verven, moet je eerst voorbereidend werk doen. Denk hierbij aan dit soort taken:

  • Werkmateriaal aanvoeren.
  • Oppervlakken voorbehandelen (schoonmaken, schuren, plamuren, primen of oude verf afkrabben).
  • Meubels en vloeren afdekken met beschermend materiaal.
  • De juiste verf kiezen voor het materiaal en eventueel kleuren mengen voor de juiste tint. Soms adviseer je de klant ook in kleurkeuze.
  • De juiste veiligheidsmaatregelen treffen. Bijvoorbeeld: je zorgt voor beschermende kleding en je zet werkgebieden eventueel af. Werk je op grote hoogte? Ook dit vereist een goede voorbereiding qua veiligheid.

Schilderen

Na het voorbereidend werk kun je schilderen. Dit doe je met kwasten, rollers of spuitapparatuur. Je gaat héél precies te werk, dus na de klus zie je geen strepen, spatten of druipende verfklodders. Meestal breng je zelfs meerdere lagen aan voor een goede dekking.

Afwerking

Je controleert wat je hebt geverfd. Ziet alles er schoon en egaal uit? Je werkt eventueel nog wat bij. Later breng je misschien nog extra beschermende lagen aan met lak of vernis. Behandelde oppervlakken gaan dan ook mooi glanzen. Na elke klusronde reinig je jouw gereedschap en laat je de werkplek schoon en netjes achter.

Hoe word je schilder?

Om schilder te worden, kun je een schildersvakopleiding volgen. Dit is meestal een mbo-opleiding en hiervoor zijn veel verschillende aanbieders te vinden.

Wat houdt de opleiding in?

Je gaat meestal meteen in de leer bij een bedrijf. Je wordt zelfs meteen voor je werk betaald! Na je opleiding heb je zelfs een grote kans op een baan, want professionele schilders zijn altijd en overal nodig. Je blijft dan voor hetzelfde bedrijf werken of je stapt over naar een ander bedrijf. Een derde optie is dat je als zelfstandige gaat werken.

Hoe snel heb je je diploma?

Dat ligt aan welke kant je precies op wilt en de opleiding waar je voor kiest. Als je kiest voor een omscholingsprogramma, dan ben je in een paar maanden klaar. Kies je voor een mbo-opleiding dan kun je kiezen uit:

  • Assistent schilder (mbo-niveau 1, dit haal je in één jaar of eerder)
  • Medewerker schilder (mbo-niveau 2, dit haal je in twee jaar of korter)
  • Medewerker schilderen (mbo-niveau 3, dit haal je in drie jaar of korter)
  • Specialist schilderen (mbo-niveau 4, dit haal je in drie jaar of korter)

Als je je als schilder ergens in wilt specialiseren, dan heb je dus minstens een mbo-4 diploma nodig. Verder geldt: hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter je wordt als vakman of vakvrouw!

Benodigde vaardigheden en competenties

Om als schilder je werk goed te kunnen doen, heb je verschillende vaardigheden en competenties nodig. Welke dit zijn? Je ziet het meteen in dit overzicht.

Gedisciplineerd - Of je nu wilt of niet: je hebt een afspraak met je klant en het werk moet misschien ook nog voor een bepaalde dag af zijn. Je staat dus elke dag op met goede moed en je bent op tijd aanwezig.

Energiek - Werken als schilder kan lichamelijk zwaar zijn, want je bent constant in beweging. Niet alleen met verven, maar ook met schuren, afkrabben en materialen tillen en verplaatsen. Fit zijn en blijven is daarom heel belangrijk!

Nauwkeurig - Als je verft, ga je heel nauwkeurig te werk. Je zorgt voor een mooie egale verflaag, zonder strepen, lijnen of bobbels. Zie je iets dat je niet bevalt? Je werkt het op tijd bij. Is het werk klaar? Je kijkt dan nog eens een paar keer kritisch naar het eindresultaat.

Inzicht in veiligheid - Schilderen kan gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als je op een grote hoogte werkt. Daarnaast kunnen mensen gewond raken als ze over een voorwerp op de werkvloer struikelen. Als schilder moet je dus alles weten over de verplichte veiligheidsregels en bijbehorende maatregelen. Deze maatregelen pas je dan ook correct en verstandig toe.

Flexibel - Je komt in je werk vast voor allerlei (onverwachte) situaties te staan. Zo sta je misschien buiten te verven en er komt plotseling een forse regenbui. Of een klant wil het werk tóch op een andere dag laten uitvoeren. Wat er ook gebeurt: jij laat je niet gek maken en je blijft flexibel.

Klantgericht - Je werkt altijd voor een klant, een opdrachtgever dus. Die wil natuurlijk een mooi resultaat zien. Natuurlijk doe jij je uiterste best om mooi verfwerk af te leveren, maar je adviseert je klant (vooraf) ook over de beste mogelijkheden.

Samenwerkingsgericht - Je werkt graag met andere mensen samen, bijvoorbeeld in een renovatie- of nieuwbouwproject. Heel belangrijk is dan ook dat je goed naar elkaar luistert en samen duidelijke afspraken maakt. Met de juiste sfeer en instelling kom je dan samen tot een mooi en genietbaar resultaat.

Waar werkt een schilder?

Je werkt voor een schilders- of aannemersbedrijf of als zelfstandige. In het eerste geval werk je vaak samen met andere schilders onder toezicht van een leidinggevende, zoals een aannemer. In het tweede geval heb je misschien je eigen bedrijf en stuur je andere schilders aan.

Waar je precies werkt? Je verft altijd op locatie, bij particulieren thuis of bij bedrijven. Je krijgt dan een binnenklus, een buitenklus of allebei, maar dat is afhankelijk van wat je opdrachtgever wenst. Bovendien hangt de aard van je klus ook af van je specialisatie: zo zal een industrieel schilder hoofdzakelijk in een fabriek werken en niet in een particuliere woning.

Wat zijn de werktijden van een schilder?

De werktijden van een schilder verschillen per type schilder en per soort klus. Werk je voor een schildersbedrijf of in een fabriek? Reken dan op vaste kantoortijden. Heel soms komt weekendwerk ook voor. Werk je zelfstandig? Je bepaalt zelf wanneer en hoelang je per dag werkt. Hier maak je dan natuurlijk wel duidelijke afspraken over met je klant.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een schilder?

Sowieso geldt: hoe meer ervaring je hebt als schilder, hoe meer verantwoordelijkheden je op je kunt nemen. Zo zou je kunnen kiezen om door te groeien naar een functie als leidinggevende van een project of een bedrijf. Een rol als werkvoorbereider of onderhoudsadviseur aannemen is ook een mogelijke (logische) stap.

Een andere mogelijkheid is dat je je in een andere tak van het schildersvak gaat specialiseren. Je wordt dan restauratieschilder of industrieel specialist. Wil je juist een meer creatieve kant op? Decoratieschilder worden behoort ook tot de opties. Kortom, alles is mogelijk, als je het maar graag wilt.

Wat verdient een schilder?

Een schilder die fulltime (40 uur) werkt, verdient gemiddeld €2800 bruto per maand. Door (verdere) ervaring kan dit bedrag verder oplopen naar pakweg €3300 bruto per maand. Een startend schilder begint meestal met een bedrag van €2500 bruto per maand. Dat is geen verkeerd startbedrag, aangezien veel starters in andere functies daar vaak ver onder liggen.

Maar let op: de salarissen voor schilders worden vooral bepaald door een cao. Het gaat hier om een cao die is vastgesteld door de SAVG (Schilders-, Afwerkings-, Vastgoedonderhoud en Glaszetbedrijf). Bekijk meteen de SAVG-cao voor meer details.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Monteur?

Een monteur onderhoudt en herstelt apparaten, machines of voertuigen. Dit is een technische baan en er zijn veel soorten monteurs. Hoe zit dat?
Inge Stakenborg 8 mei 2024
 
check