Wat doet een Accountmanager?

Wat doet een Accountmanager?
Een accountmanager werkt als vast contactpersoon voor klanten van een bedrijf of organisatie. Wat houdt deze functie precies in en hoeveel verdien je?

Wat is een accountmanager?

Je onderhoudt het contact met de klanten van bedrijf of organisatie. Je hebt contact met hen per telefoon en/of per e-mail. Het is ook mogelijk dat je klanten bezoekt. Dit hangt af van wat voor soort accountmanager je bent.

Welke soorten accountmanagers zijn er?

Er zijn verschillende soorten accountmanagers. Die werken op regionaal of nationaal niveau en ze hebben vaak nét wat andere taken. Bekijk dit overzicht maar eens!

Junior accountmanager (starter)

  • Ook wel: junior verkoper, assistent manager
  • Opleiding: mbo of hbo
  • Taken: Contact onderhouden met de gemiddelde klant van het bedrijf of de organisatie.

Senior accountmanager (expert)

  • Ook wel: key accountmanager
  • Opleiding: hbo
  • Taken: Contact onderhouden met grotere klanten of met klanten die strategisch waardevol zijn. Sowieso gaat het altijd om klanten die veel omzet opleveren. Daarnaast begeleidt een senior accountmanager ook meestal de junior accountmanagers.

Existing business accountmanager

  • Taken: Contact onderhouden met bestaande klanten. Je zorgt ervoor dat klanten tevreden blijven. Ook zorg je ervoor dat de omzet binnen deze klantenkring stijgt.

New business accountmanager

  • Taken: Je werft nieuwe klanten. Je hebt hier meestal andere vaardigheden voor nodig in vergelijking met de andere soorten accountmanagers.

Inside sales accountmanager

  • Taken: Je werft nieuwe klanten en je onderhoudt de relaties met hen. Je bezoekt meestal geen klanten: het is vooral een ‘desk-job’.

Het verschil tussen binnen- en buitendienst

Als accountmanager werk je in een binnendienst of buitendienst. Dit zijn de verschillen:

Wat is een accountmanager binnendienst?

Als accountmanager binnendienst verkoop je een product of dienst per telefoon of per e-mail. Je verwerkt orders, offertes of contracten en je onderhoudt het contact met de klanten. Ook schakel je regelmatig met de accountmanagers buitendienst. Omdat je dus een onderhoudstaak hebt, word je in het werkveld ook wel ‘farmer’ genoemd.

Wat is een accountmanager buitendienst?

Als accountmanager buitendienst (‘hunter’) verkoop je een product of dienst door zelf ‘op jacht’ te gaan naar klanten. Dit betekent dus dat je veel op pad bent. Tegelijkertijd houd je nauw contact met de accountmanagers binnendienst.

Taken van een accountmanager

Zoals je hebt gezien, zijn er verschillende soorten accountmanagers en dus ook verschillende taken. In het volgende overzicht noemen we dan ook, voor het gemak, de meest algemeen voorkomende taken.

Je houdt intensief contact met klanten

Je hebt klanten onder je hoede. Die help je aan het juiste product of aan de juiste dienst en je beantwoordt vragen of klachten. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat bestaande klanten ook nieuwe producten of diensten afnemen. Samengevat is dit precies wat ‘farmers’ doen: je bent relatiegericht en dienstverlenend.

Je zoekt naar nieuwe klanten

Je gaat op pad om klanten te werven. Je bezoekt ze persoonlijk, maar je gaat ook naar beurzen of netwerkbijeenkomsten om daar presentaties te geven. Daarnaast vind je klanten via social media en door telefonische acquisitie. Samengevat is dit precies wat ‘hunters’ doen: je jaagt op een gedreven manier naar klanten en je zoekt altijd naar nieuwe mogelijkheden. Acquireren geeft je gewoon een kick!

Je houdt je kennis up-to-date

Je onderhoudt je vakkennis, namelijk je kennis over het product of de dienst die je verkoopt. Je informeert daarom regelmatig bij collega’s die een product of dienst ontwerpen. Ook volg je de marktontwikkelingen op de voet.

Je zorgt ervoor dat je de gewenste omzet haalt

Je bedrijf of organisatie stelt bepaalde omzetdoelstellingen. Als accountmanager moet je die doelstellingen halen. Een X aantal klanten betekent namelijk X zoveel omzet!

Je houdt de administratie bij

Je verwerkt orders, offertes en contracten in het systeem. Je houdt ook de (vervolg)acties en de correspondentie (van of rondom een klant) bij.

Je maakt rapportages

Je verzamelt gegevens over klantgedrag en je houdt bij wat klanten vinden. Je maakt marktanalyses en stelt prospectlijsten samen. Je houdt ook bij hoeveel klanten je hebt gescoord. Uiteindelijk geef je alle informatie weer in rapportages: afdelingen kunnen daarin aanwijzingen voor verbeteringen in zoeken en het hoger management weet tegelijkertijd hoe het ervoor staat.

Je begeleidt junior accountmanagers

Als je senior accountmanager bent, begeleid je vaak ook de minder ervaren accountmanagers tijdens hun werk. Je geeft aan welke klanten zij kunnen oppakken en je beoordeelt hun prestaties.

Je werkt nauw samen met andere afdelingen

Je werkt samen met je collega’s van de binnen- of buitendienst, maar ook met andere afdelingen. Denk aan verkoop, marketing, sales, communicatie of ontwerp. Meestal sta je ook in contact met de algemeen directeur. Met welke afdelingen je precies te maken krijgt? Dit hangt meestal af van wat je verkoopt.

Je onderhoudt je netwerk

Je weet als geen ander hoe je een breed netwerk opbouwt aan zakelijke relaties. Je onderhoudt dit netwerk en je breidt het verder uit. Je weet immers nooit waar potentiële klanten bij zitten.

Acquireren geeft je gewoon een kick!icon-quote-end.svg

Hoe word je accountmanager?

Je kunt op verschillende manieren accountmanager worden. Zo start je misschien met een andere opleiding om dan later in het vak te ‘rollen’. Of je hebt een andere baan en je besluit om je te laten omscholen.

Opleiding tot accountmanager

Je begint, bijvoorbeeld, met een mbo-opleiding om junior accountmanager te worden. Later stap je dan over naar een hbo-opleiding. Denk hierbij vooral aan commerciële opleidingen zoals:

  • Bedrijfskunde

  • Management

  • Sales & Marketing

  • Marketing & Communicatie

  • International Business

Je kunt ook starten met een opleiding in Sales. Vaak zit daar ook specifiek Accountmanagement bij. Sowieso gaat het om hbo-opleidingen. Je moet dus de juiste kwalificaties hebben om met een hbo-opleiding te mogen starten.

Omscholen tot accountmanager: ook dit is een optie!

De bestaande opleidingen in accountmanagement zijn vooral gericht op omscholing of bijscholing. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een opleiding in Sales, waaraan het vak Accountmanagement is toegevoegd. Sowieso moet je kennis en ervaring opdoen met Sales: je werkt immers voor en met klanten van een bedrijf of organisatie.

Benodigde vaardigheden en competenties

Welke vaardigheden en competenties heb je nodig om als accountmanager te werken? Dat ligt eraan. Je bent namelijk misschien liever een ‘farmer’, dan een ‘hunter’. Of andersom. Toch kan deze lijst je helpen om een idee te krijgen van wat je moet kunnen. Kijk er dan ook zeker naar!

Aanpassingsvermogen - Je werkt met veel verschillende klanten. Daarnaast schakel je vaak met andere afdelingen om producten en diensten af te leveren. De vraag of wens van een klant kan hierbij telkens verschillen, net als het aanbod. Je hebt dus een gezond aanpassingsvermogen nodig om hiermee om te gaan.

Ambitieus - Targets halen: daar loop jij warm voor. Als accountmanager heb je dan ook een bepaalde scoringsdrang. Zo wil je zo veel mogelijk klanten werven en daarmee voldoen aan de vooraf gestelde (financiële) doelstellingen van je bedrijf of organisatie.

Commercieel ingesteld - Het bedrijf of de organisatie waar je voor werkt, heeft doelstellingen om een bepaalde omzet te behalen. Als accountmanager draag je daaraan bij, want je werft klanten. En ja, hier is een commerciële instelling voor nodig: je verkoopt immers om te verdienen.

Communicatief sterk - Je moet met veel verschillende partijen overleggen: van klanten tot aan het hoogste management. Diplomatie en overtuigingskracht zijn dan belangrijke vaardigheden, want je moet mensen overtuigen van het nut van een product of dienst. Werk dus ook zeker aan je mondelinge en schriftelijke vaardigheden.

Doorzettingsvermogen - Als een klant jouw product of dienst afwijst, dan laat je je niet zo snel uit het veld slaan. Je zoekt altijd naar nieuwe mogelijkheden om toch iets te verkopen.

Enthousiast - Je moet informatie over een product of dienst enthousiast kunnen overbrengen. Zo krijg je de klant mee in je verhaal. Heel ingewikkeld hoort dit niet te zijn: jij hebt immers dé oplossing voor je klant en dat is vaak ook iets dat je klant (hard) nodig heeft.

Empathisch - Je moet je goed kunnen inleven in een vraag of probleem van een klant. Anders weet je ook niet wat je deze klant kunt aanbieden. Meedenken met de klant is tegelijkertijd belangrijk: je zoekt meteen naar de meest geschikte oplossing en je biedt deze aan.

Gemotiveerd - Je staat pal achter het product of de dienst van jouw bedrijf of organisatie. Je voelt je dan ook sterk gemotiveerd om dit product of deze dienst te verkopen.

Initiatiefrijk - Als accountmanager werk je vooral zelfstandig. Je moet dus voortdurend werk kunnen zien en oppakken. Anders gezegd: als er een nieuwe klant in zicht is, dan ga je er gewoon voor!

Klantgericht - Het is heel belangrijk dat je alle klanten tevreden houdt, want je bedrijf of organisatie is er afhankelijk van. Bovendien wil je een goede reputatie opbouwen en in stand houden.

Leergierig - Je moet goed begrijpen wat voor product of welke dienst je verkoopt. Je verdiept je hier dan ook continu in. Je kijkt zelfs naar wat concurrenten doen. Pas als je weet wát je precies verkoopt, kun je dit ook goed uitleggen aan je klanten. Inhoudelijke kennis is dus erg belangrijk, maar om die kennis te verkrijgen is wel een dosis leergierigheid nodig.

Luistervaardig - Je luistert goed en met oprechte belangstelling naar de wensen en behoeften van een klant. Je weet ook welke vragen je moet stellen om te achterhalen wat de klant precies wil.

Oplossingsgericht - Een klant heeft een probleem en jij biedt een product of dienst dat de oplossing biedt. Heeft de klant een klacht over je product of dienst, dan stel jij een gepaste oplossing voor.

Stressbestendig - Een accountmanager heeft het vaak heel druk. De drukte moet je aankunnen, want je bent met veel partijen in contact.

Zelfverzekerd - Je weet heel goed wat je verkoopt. Laat je enige twijfel toe, bijvoorbeeld over een product of een dienst, dan gaan je klanten ook twijfelen. Of nog erger misschien: het hoger management gaat aan je twijfelen. Door zelfverzekerd over te komen, bereik je over de hele linie meer!

De focus ligt altijd op het tevreden houden van je klanten: dit is iets om nooit uit het oog te verliezen!

Waar werkt een accountmanager?

Accountmanagers werken meestal voor (grote) commerciële bedrijven of organisaties. Bijvoorbeeld in het bankwezen, in de verzekeringswereld of in de energiesector. Ben je accountmanager binnendienst? Dan werk je meestal op kantoor. Ben je accountmanager op de buitendienst, dan ga je vaak op pad. Je bezoekt klanten, maar ook beurzen of netwerkbijeenkomsten. Het is ook mogelijk dat je voor je werk regelmatig naar het buitenland reist.

Wat zijn de werktijden van een accountmanager?

Je overlegt altijd met je direct leidinggevende over werktijden en werkdagen. Je werkdagen en werktijden zijn ook afhankelijk van de taken die je hebt. Bij de meeste bedrijven zie je wel de volgende afspraken terug:

  1. Als accountmanager werk je meestal fulltime.
  2. Je deelt je werktijd meestal zelf in.
  3. Je draait geen weekenddiensten.
  4. Voor klantbezoek (in binnen- of buitenland) kan het voorkomen dat je op onregelmatige tijden moet reizen.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een accountmanager?

Je opleidingsniveau en kwaliteiten bepalen meestal je doorgroeimogelijkheden als accountmanager. Meestal begin je als junior accountmanager. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe groter de kans op een functie als senior accountmanager. Je kunt dan ook zelf trainingen gaan geven.

Wil je nog hoger op de ladder klimmen? Een baan als account director of commercieel directeur is zelfs mogelijk. Je hebt dan de leiding over accountmanagement teams.

Wat verdient een accountmanager?

  1. Een accountmanager in Nederland verdient gemiddeld €3275 bruto per maand.
  2. Ben je junior accountmanager, dan start je met een salaris vanaf ongeveer €2000.
  3. Ben je senior accountmanager, dan kan je salaris tot €7000 bruto per maand oplopen.

De hoogte van je brutoloon is dus erg afhankelijk van je prestaties en van het aantal jaren ervaring dat je hebt. Maar er speelt nog een belangrijke factor mee: je krijgt meestal allerlei extra’s, zoals een telefoon, laptop of auto van de zaak. Je bedrijf of organisatie kan ook bonusregelingen aanbieden: je krijgt dan een extra bedrag naast je salaris als beloning.

Meer weten? Check onze salaristool!

Wil je actuele salarisgegevens zien van een accountmanager in Nederland? Zoek dit beroep dan op in de salaristool van Werkzoeken.nl. Wij werken de gegevens dagelijks bij, dus je hebt altijd een up-to-date overzicht.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Monteur?

Een monteur onderhoudt en herstelt apparaten, machines of voertuigen. Dit is een technische baan en er zijn veel soorten monteurs. Hoe zit dat?
Inge Stakenborg 8 mei 2024
 
check