Wat doet een Reachtruckchauffeur?

Wat doet een Reachtruckchauffeur?
Een reachtruckchauffeur is de bestuurder van een reachtruck. Deze functie komt erg van pas bij grote bedrijven die goederen opslaan en verkopen.

Wat is een reachtruckchauffeur?

Je bestuurt een reachtruck om goederen veilig te verplaatsen en op te slaan. Je werkt vrijwel altijd in een magazijn, al kan het voorkomen dat je ook buiten werkt. Je laadt of lost dan vrachtwagens.

Wat is een reachtruck?

Een reachtruck is een compact voertuig waarmee je door smalle paden kunt rijden. Je plaatst hiermee ook zware goederen op hoge plekken, meestal in stellingen.

Taken van een reachtruckchauffeur

Het transporteren en opslaan van goederen is je hoofdtaak. Maar je krijgt er ook allerlei (ondersteunende) taken bij, afhankelijk van wat jouw werkgever van je verwacht. Reken dan ook op al deze onderstaande taken, apart of gecombineerd.

Reachtruck besturen

Het veilig besturen en laden van de reachtruck is je hoofdtaak. Hiervoor moet je wel een beetje fit zijn, want je zit vrijwel de hele dag op de truck. Het plaatsen van goederen moet ook heel precies gebeuren. Door de goederen strategisch te plaatsen, op verschillende hoogtes, benut je de ruimte zo efficiënt mogelijk. Tegelijkertijd ben je heel alert op (ieders) veiligheid.

Reachtruck onderhouden

Elke werkdag check je de staat van je reachtruck. Zo weet je zeker dat die altijd goed blijft werken. Soms moet je hiervoor wat klein onderhoud verrichten. Zie je een grote beschadiging of treedt er een defect op? Je geeft dit dan aan bij je leidinggevende. Die zorgt dan voor de hulp van een specialistische monteur.

Laden en lossen van goederen

Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, laad en los je soms ook vrachtwagens met je reachtruck. Hiervoor werk je vaak ook samen met andere laders en lossers. Geloste goederen breng je naar het magazijn voor opslag of je zet ze meteen klaar voor verder transport.

Producten ontvangen en controleren

Bij de ontvangst van goederen controleer je soms ook op kwaliteit en kwantiteit. Klopt dat wat je ontvangen hebt met wat er op de bon staat? Zijn er producten beschadigd of zelfs verdwenen? Je bent hier scherp op en je signaleert de onvolkomenheden dan ook direct bij je leidinggevende.

De voorraad beheren

Staat de juiste hoeveelheid producten op de juiste plek? Samen met andere collega’s doe je inventarisaties en voorraadtellingen. Ontbrekende of beschadigde producten rapporteer je aan de leidinggevende.

Orders voorbereiden

Je helpt ook met het voorbereiden van bestellingen. Bijvoorbeeld: een orderpicker vraagt je om een doos die op een hoog geplaatste pallet staat. Met je reachtruck haal je de pallet van de stelling, zodat jij of de orderpicker de doos van de pallet kan pakken. Als reachtruckchauffeur heb je dus ook zeker een ondersteunende taak.

Hoe word je reachtruckchauffeur?

Eerst moet je een reachtruckcertificaat halen. Dit certificaat is niet verplicht, maar het toont wel aan dat je deskundig omgaat met een reachtruck en dat je op de hoogte bent van alle veiligheidsnormen. De meeste bedrijven vragen dus ook zeker naar dit certificaat.

Hoe krijg je een reachtruckcertificaat?

Om een reachtruckcertificaat te krijgen, zijn er twee opties:

  1. Je volgt een interne opleiding. Dit betekent dat je bedrijf de opleiding aanbiedt en/of bekostigt.
  2. Je volgt een externe opleiding. Hiervoor bestaan verschillende aanbieders. Die zijn meestal gespecialiseerd in logistiek.

Wat leer je tijdens je opleiding?

  • Je leert hoe je de reachtruck bestuurt.
  • Je leert over het basisonderhoud van het voertuig.
  • Je leert over veiligheidsprocedures.
  • Je leert zo efficiënt mogelijk te werken.
  • Je doet basiskennis op over logistieke processen.

Je kunt al binnen één dag een reachtruckcertificaat behalen. Hierna kun je dus heel snel aan de slag bij een bedrijf.

Voor wie zijn de kosten van het reachtruckcertificaat?

Veel bedrijven bekostigen de opleiding voor het behalen van een reachtruckcertificaat. Je doet er dus goed aan om even hiernaar te informeren bij je (toekomstige) werkgever! Het is ook goed mogelijk dat je onder werktijd je training krijgt.

Heb je nog andere certificaten nodig?

Je moet misschien nog andere certificaten hebben die te maken hebben met veiligheid. Zo volg je mogelijk ook een BHV-training (Bedrijfshulpverlening) om de algehele veiligheid op de werkvloer te waarborgen.

Er zijn ook certificaten die te maken hebben met de veiligheid van en omgang met producten. Dit hangt af van het soort goederen waarmee je gaat werken. Voor de transport en opslag van gevaarlijke stoffen geldt dit sowieso.

Benodigde vaardigheden en competenties

Aan wat voor vaardigheden en competenties moet je denken als reachtruckchauffeur? Je krijgt immers te maken met verschillende taken. Geen nood, ze staan hier allemaal op een rij.

Alert - Je bent heel alert als je in een reachtruck rijdt. Zo let je goed op de mensen en de goederen in het magazijn. Je richt je op het voorkomen van ongelukken en als er toch iets gebeurt, reageer je snel.

Flexibel - Geen dag is hetzelfde voor een reachtruckchauffeur. De ene dag ben je bezig met opslag, maar de volgende dag moet je een vrachtwagen laden of lossen en helpen met bestellingen. Een flexibele instelling helpt je om de variatie in de taken aan te kunnen.

Oog voor detail - Je werkt heel precies als je met je reachtruck goederen in stellingen plaatst. Je merkt ook snel fouten op tijdens de ontvangst en verwerking van goederen. Ontbreekt er een product in de opslag of staat er iets niet op de juiste plek? Dit valt je heel snel op.

Rekenvaardig - Je moet af en toe de voorraad tellen om te checken of alles klopt. Soms moet je ook even rekenen. Dit alles doe je in een vlot tempo.

Rijvaardig - Het spreekt eigenlijk wel voor zich dat je veilig en verstandig in een reachtruck kunt rijden. Het beste advies is hier dan ook: zorg dat je een reachtruckcertificaat behaalt en doe de nodige ervaring op.

Stressbestendig - In een (logistiek) bedrijf verloopt niet alles altijd even soepel. Zo moet je misschien je werk onderbreken vanwege een spoorloos of beschadigd product. Of je rijdt per ongeluk tegen een pallet aan. Wat de (onverwachte) situatie ook is: probeer je hoofd koel te houden, zeker als je in reachtruck rijdt.

Samenwerkingsgericht - Je werkt meestal in een (groot) team en je helpt elkaar regelmatig met allerlei taken. Communicatie en samenwerking zijn dan twee heel belangrijke elementen. Onthoud altijd dat je werkt met een gezamenlijk doel en span je in voor een goede sfeer. Het komt dan vast helemaal goed.

Waar werkt een reachtruckchauffeur?

Reachtruckchauffeurs werken in bedrijven die gespecialiseerd zijn in transport of in andere soorten bedrijven met een groot magazijn. Je kunt dus heel breed terecht als je een baan zoekt. Qua sectorkeuze heb je een al net zo brede keuze: zowel in food als non-food zijn talloze magazijnen of distributiecentra actief.

Reachtruckchauffeurs werken in bedrijven die gespecialiseerd zijn in transport of in andere soorten bedrijven met een groot magazijn.icon-quote-end.svg

Wat zijn de werktijden van een reachtruckchauffeur?

Een reachtruckchauffeur werkt meestal in ploegendiensten. Je werkt dan volgens een twee-, drie-, vier- of vijfploegenrooster. Toch zijn er ook bedrijven die alleen dagdiensten aanbieden: dit hangt helemaal af van het soort bedrijf en de producten die het bedrijf verhandelt. Solliciteer je op een vacature, dan zijn de werktijden zeker iets om even in de gaten te houden.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een reachtruckchauffeur?

Als je toe bent aan een volgende stap, dan kun je denken aan een functie als ploegleider of als manager van een magazijn. Je moet dan waarschijnlijk wel wat aanvullende trainingen volgen.

Een tweede optie is dat je wisselt naar een andere baan in de logistiek. Je wordt bijvoorbeeld heftruckchauffeur of je gaat op kantoor werken als logistiek planner. Maar ook dan moet je bepaalde certificaten en/of trainingen volgen.

Misschien volg je zelfs een volledig nieuwe opleiding. Het is maar net wat je leuk vindt om te doen of waar je ambities liggen. Sowieso geldt: hoe meer ervaring en kwalificaties je hebt, hoe hoger je kunt doorstromen.

Wat verdient een reachtruckchauffeur?

De lonen van reachtruckchauffeurs lopen nogal uiteen. Dit heeft in de eerste plaats te maken met leeftijd en aantal jaren werkervaring.

  • Een starter verdient bijvoorbeeld tussen de €1800 en €2200 bruto per maand.
  • Ben je meer ervaren? Je verdient dan ongeveer €2500 tot €3000 bruto per maand.

Maar let op: je werkt meestal in ploegendiensten. Dit betekent dat je bovenop je basisloon een toeslag krijgt. Behaal je extra certificaten? Ook op deze manier vergroot je de kans dat je meer loon krijgt.

Meer weten over je loon?

Op Werkzoeken.nl staat een loonwijzer. Als je daar ‘reachtruckchauffeur’ invult, dan krijg je alle actuele gegevens te zien over het loon dat bij dit beroep hoort. Zo kun je je alvast verdiepen als je gaat nadenken of gaat onderhandelen over je salaris!

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Monteur?

Een monteur onderhoudt en herstelt apparaten, machines of voertuigen. Dit is een technische baan en er zijn veel soorten monteurs. Hoe zit dat?
Inge Stakenborg 8 mei 2024
 
check