Wat doet een Productiemedewerker?

Wat doet een Productiemedewerker?
Een productiemedewerker werkt mee aan het productieproces van een bedrijf. Hier horen diverse taken en vaak zelfs specialisaties bij. Maar welke?

Wat is een productiemedewerker?

Als productiemedewerker maak of bewerk je een product, of een deel van een product. Dit doe je met de hand of met een machine. Afhankelijk van het soort bedrijf waar je werkt, maak je eetbare of niet-eetbare producten (food of non-food).

Taken van een productiemedewerker

Als productiemedewerker heb je vaak verschillende taken in een productieproces. Die hangen af van wat je moet maken én van het soort bedrijf waar je werkt. De volgende taken komen in elk geval algemeen voor.

Producten in elkaar zetten (assembleren)

Het in elkaar zetten van producten is je hoofdtaak. Je maakt dan een heel product of een deel van een product. Het is mogelijk dat je hiervoor aan een lopende band moet werken. Of je werkt met een machine. Terwijl je iets maakt, let je natuurlijk scherp op de kwaliteit.

Onderdelen sorteren

Soms moet je onderdelen sorteren om een product te kunnen maken. Tegelijkertijd vul je misschien voorraden aan en check je regelmatig of die kloppen.

Producten klaarzetten voor verzending

Als een klant een product wil ontvangen, dan zorg je ervoor dat het klaarstaat voor verzending. Hiervoor moet je misschien eerst zelf orderpicken en het product inpakken of verpakken.

Werken met machines

Je bedient een machine om een product te maken. Daarnaast ben je vaak ook verantwoordelijk voor een goede werking van de machine. Je controleert die regelmatig en je maakt die schoon.

De werkplek netjes houden

Als je iets maakt, dan produceer je misschien ook (veel) afval. Dit afval kan belemmerend zijn voor de efficiëntie en de veiligheid op de werkvloer. Je zorgt er dus voor dat je je werkplek altijd schoon en netjes achterlaat na je dienst.

Hoe word je productiemedewerker?

Je hebt geen diploma of werkervaring nodig om productiemedewerker te worden. In principe kun je dus zó ergens beginnen. Meestal is het zo dat je collega’s je inwerken, maar het kan zijn dat het bedrijf je vraagt om eerst een (korte) cursus of training te volgen. Je leert dan bijvoorbeeld over het product dat je moet maken en over het productieproces zelf.

Vaak moet je ook een training volgen om te leren over hygiëne en veiligheid. Je krijgt dan een VCA-diploma of VCA-certificaat. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Een diploma of certificaat hierin is vrijwel altijd nodig als je voor een bedrijf wilt werken dat voedsel produceert.

Wil je toch eerst een opleiding volgen voor je productiemedewerker wordt? Sommige bedrijven bieden dus interne trainingen, maar je kunt vooraf ook een mbo-opleiding volgen. Denk dan aan opleidingen voor deze beroepen:

  • Procesoperator A
  • Assistent operator
  • Assistent metaalbewerker
  • Productiemedewerker vers industrie
  • Mechanisch operator

Welke soorten productiemedewerkers zijn er?

Als je op zoek gaat naar een vacature ‘productiemedewerker’, dan is het goed mogelijk dat je de baan vindt onder een andere beroepsnaam. Vaak gaat het om een beroepsnaam die heel specifiek weergeeft wat je gaat doen. Denk bijvoorbeeld aan deze beroepen:

  • Inpakker of inpakmedewerker
  • Assemblagemedewerker
  • Magazijnmedewerker
  • Productieoperator of operator
  • Specifiek vind je soms ook:
  • Houtbewerker
  • Kunststofbewerker
  • Metaalbewerker
  • Medewerker atelier

Voor de kwaliteit van producten én de sfeer is het belangrijk dat je goed met iedereen kunt samenwerken.icon-quote-end.svg

Benodigde vaardigheden en competenties

Als productiemedewerker heb je verschillende vaardigheden en competenties nodig die je helpen bij je werk. Welke dit zijn? Het hangt een beetje af van je takenpakket, maar algemeen gezien mag je aan onderstaande kwaliteiten denken.

Gestructureerdheid - Je volgt instructies en protocollen goed op. Bovendien werk je netjes en geordend. Door deze twee kwaliteiten ben je in staat om gestructureerd te werken. Ervaring speelt hier natuurlijk ook een rol: door elke dag hetzelfde te doen, werk je steeds sneller en efficiënter.

Nauwkeurigheid - De producten die je maakt, moeten aan een bepaalde kwaliteitsnorm voldoen. Je hebt dan ook een scherp oog voor detail en je maakt zo min mogelijk fouten, ook als je onder (tijds)druk staat.

Samenwerkingsgericht - Je werkt vrijwel altijd in een team. Vaak bestaat dit team uit mensen die hetzelfde werk doen als jij. Voor de kwaliteit van producten én de sfeer is het belangrijk dat je goed met iedereen kunt samenwerken. En dus goed met mensen overweg kunt. Kortom, je bent een echte teamplayer.

Verantwoordelijkheid - Je maakt een product, dus je bent (mede-)verantwoordelijk voor de kwaliteit. Je levert zo goed als mogelijk af en als er iets misgaat op jouw post, dan ben je bereid om de verantwoordelijkheid op je te nemen.

Zelfstandigheid - Je voert je taken zelfstandig uit. Dat wil zeggen: je weet precies wat je moet doen als je aankomt op je werk. Dreigt er iets mis te lopen? Ook dan weet je wat je moet doen. Je herstelt zaken zelf of je klopt bij de juiste collega’s of leidinggevenden aan voor hulp.

Waar werkt een productiemedewerker?

Een productiemedewerker werkt in een productiehal of een fabriek. Daar zijn er in ons land heel veel van, dus een baan vinden is vrij eenvoudig.

Bij wat voor soort bedrijven kun je terecht?

Vooral bedrijven in de maakindustrie nemen productiemedewerkers aan. In deze industrie draait alles om het maken van producten, dus je zit altijd goed. Wat wel verschilt, is wát bedrijven precies maken. Zo kun je onder meer terecht als productiemedewerker in deze industrieën:

  • Metaalindustrie
  • Verpakkingsindustrie
  • Farmaceutische industrie
  • Levensmiddelenindustrie (food sector)
  • Logistiek (je verwerkt dan vooral bestellingen)

Wat zijn de werktijden van een productiemedewerker?

De werktijden verschillen vaak per werkgever, maar meestal werk je in ploegendiensten. Dat komt omdat bedrijven in de maakindustrie vaak 24 per dag actief zijn. Je werkt dan op wisselende tijden volgens een vast rooster, vaak in een drie- of soms zelfs in een vijfploegendienst.

Het voordeel van een ploegendienst is dat je recht hebt op een ploegentoeslag. Je krijg dan wat geld bovenop je gewone loon!

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een productiemedewerker?

Een productiemedewerker heeft veel mogelijkheden om door te groeien. Misschien ben je gestart zonder diploma, maar wil je later toch een mbo- of hbo-opleiding volgen. Voor wat dat betreft kun je allerlei richtingen uit.

Wil je je verder specialiseren als productiemedewerker? Het bedrijf waar je werkt, biedt misschien interne opleidingen, bijvoorbeeld een opleiding tot (proces) operator, machine operator of heftruckchauffeur. Op technisch gebied doe je dan veel extra kennis en ervaring op.

Is er na een eventuele (technische) specialisatie nog een vervolgstap mogelijk? Jazeker. Je kunt nog doorgroeien tot teamleider als je hier de ambitie voor hebt. Je moet dan nog wel aanvullende cursussen en trainingen volgen. Misschien is zelfs een nieuwe opleiding nodig.

Wat verdient een productiemedewerker?

Een productiemedewerker zonder voorbereidende opleiding verdient gemiddeld €2200 bruto per maand. Ben je gespecialiseerd in iets, zoals metaalbewerking, dan verdien je gemiddeld bijna €2600 bruto per maand. Dit kan wel oplopen tot €3000 bruto per maand.

Maar let op: als productiemedewerker werk je vaak in een specifieke industrie. Voor die industrie kan een CAO gelden: die bepaalt volgens een schaal hoeveel je verdient. Hoe meer ervaring je hebt (in jaren), hoe meer je verdient.

Bedenk ook dat je meer verdient als je in een ploegendienst werkt. Hiervoor krijg je namelijk toeslagen. Je loon is meestal ook hoger als je een specialisatie onder de knie hebt.

Meer bekijken over salarissen?

Werkzoeken.nl heeft een handige salaristool. Zoek hierin ‘productiemedewerker’ op en je weet precies hoeveel dit beroep op dit moment verdient. Deze gegevens werken we dagelijks bij, dus je weet altijd precies waar je aan toe bent.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Monteur?

Een monteur onderhoudt en herstelt apparaten, machines of voertuigen. Dit is een technische baan en er zijn veel soorten monteurs. Hoe zit dat?
Inge Stakenborg 8 mei 2024
 
check