Vind je het leuk om snel en secuur te werken? Misschien is een baan als orderpicker wel wat voor jou. Bekijk hier de taken en ontdek wat je verdient.
Wat is een orderpicker?
Als orderpicker verzamel je artikelen voor interne of externe orders (orderpicken). Deze artikelen zet je klaar voor verzending.
Orderpicken: welke taken horen hier bij?
Je hoofdtaak is het verzamelen van artikelen voor orders. Deze orders zijn voor andere afdelingen binnen je bedrijf of voor externe klanten. Het komt ook voor dat je orders moet picken om artikelen op een andere plek op te slaan. Wat hier precies bij komt kijken? Je ziet het in al deze deeltaken.
Pakbonnen lezen
Je krijgt eerst een (digitale) pakbon. Hierop staat wat en hoeveel je moet orderpicken. Het kan zijn dat je voor een order verschillende artikelen moet verzamelen. Sommige artikelen zijn misschien te zwaar of te log om met de hand te pakken. Je gebruikt dan een kar, container of pompwagen om artikelen te vervoeren.
Orderpicken
In het magazijn zoek je de artikelen voor een order op. Vind je het artikel, dan haal je die uit een kast of van een stelling. Terwijl je dit doet, scan je het artikel: zo boek je het automatisch van de voorraad af. Vervolgens zet je alle artikelen voor een order bij elkaar, op een specifieke plek. Zo kan de medewerker die de producten inpakt of transporteert meteen alles vinden. Het is ook mogelijk dat je een order eerst zelf moet verpakken voordat je het klaarzet voor transport.
Voertuigen besturen (optioneel)
Afhankelijk van de taken en van het bedrijf kun je als orderpicker lopend artikelen opzoeken en klaarzetten. Maar in sommige bedrijven moeten er ook zware of logge artikelen gepickt worden. Je gebruikt dan een elektrische pompwagen, heftruck of reachtruck. Of je vraagt een reachtruckchauffeur of heftruckchauffeur om een artikel voor je te pakken of te verplaatsen.
Artikelen controleren
Als je artikelen verzamelt voor orders, tel je ze altijd na. De bestelling moet namelijk perfect kloppen. Hierna draai je een (adres)label uit om op de order te plakken. Soms voeg je ook pakbonnen of transportdocumenten aan de order toe, afhankelijk van wat verzonden moet worden.
Problemen melden
Je let ook op de algemene staat van de artikelen. Is er een doos beschadigd? Je meldt dit bij je teamleider of leidinggevende en je zet het artikel apart. Klopt de voorraad niet? Ook hier maak je melding van.
Voorraden aanvullen
Als er nieuwe voorraad binnenkomt voor opslag, dan plaats jij deze voorraad op de juiste locatie(s). Ook dit doe je met behulp van een scanner, zodat de voorraad meteen kloppend is.
Collega's helpen
Je helpt soms ook andere
magazijnmedewerkers. Je schiet bijvoorbeeld te hulp bij het laden of lossen van een lading. Of je helpt de inpakkers met het inpakken van artikelen. Daarnaast houd je, samen met je collega's, de werkvloer schoon en opgeruimd om ongelukken te voorkomen.
Hoe word je orderpicker?
Om orderpicker te worden, moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Een vooropleiding is niet vereist, maar kan wel handig zijn als je je baankansen wilt vergroten. Je volgt dan eerst een opleiding tot orderpicker of magazijnmedewerker op mbo-niveau. Haal je je diploma, dan kun je vrijwel direct gaan solliciteren.
Wil je een hef- of reachtruck besturen?
In sommige bedrijven moeten orderpickers ook met hef- en reachtrucks werken. Wil jij ook een hef- of reachtruck besturen? Zorg er dan voor dat je eerst een certificaat haalt. Vraag je (toekomstig) werkgever of die je in contact kan brengen met een erkende opleider. Misschien is een "training on the job" zelfs wel mogelijk.
Benodigde vaardigheden en competenties voor orderpicking
Welke vaardigheden en competenties heb je nodig om als orderpicker te werken? Hier staan ze!
Nauwkeurig
Je verzamelt de juiste artikelen in de juiste aantallen. Ook let je scherp op de kwaliteit van de artikelen die je moet verwerken.
Proactief
Je bent de hele dag in de weer met het klaarzetten, controleren en registreren van artikelen. Je zit dus nooit stil, maar dat vind je niet erg. Jij geniet van de actie!
Stressbestendig
Je moet binnen een bepaalde tijd een order klaarzetten. Dit betekent dus dat je regelmatig onder tijdsdruk werkt en daar moet je goed mee kunnen omgaan.
Efficient
Jij kunt goed inschatten welke pick-opdrachten voorrang hebben en welke niet. Hierdoor werk je snel en efficient.
Oog voor veiligheid
Jij kent de veiligheidsvoorschriften voor de werkvloer goed. Ook weet je correct om te gaan met voertuigen die je eventueel moet besturen.
Zelfstandig, maar ook teamgericht
De meeste taken voer je zelfstandig uit en dat doe je goed. Tegelijkertijd ben je ook een teamwerker: je bent altijd bereid om even bij te springen als een collega je nodig heeft.
Waar werkt een orderpicker?
Als orderpicker werk je in bedrijven waar logistieke processen plaatsvinden. Je verricht dan je taken in een loods, magazijn of distributiecentrum. In welke branche je werkt? Je hebt het voor het kiezen. Als orderpicker kun je namelijk zowel food- als nonfood-producten picken voor orders. De specifieke taken kunnen per bedrijf en per branche verschillen.
Orderpickers werken vaak in bedrijven op industrieterreinen. Deze bedrijven kunnen lastig te bereiken zijn met het openbaar vervoer, dus houd er rekening mee dat je eigen vervoer nodig hebt.
Wat zijn de werktijden van een orderpicker?
De werktijden van een orderpicker verschillen per bedrijf. Ook speelt mee of je op oproepbasis werkt of in vaste dienst bent.
Houd er alvast rekening mee dat een bedrijf kan vragen of je ploegendiensten wilt draaien. Zitten daar nachtdiensten bij? Hier moet je 18 jaar of ouder voor zijn.
Doorgroeimogelijkheden voor een orderpicker
Een orderpicker kan doorgroeien naar een functie met meer verantwoordelijkheden. Je kunt hiermee starten door je ook te specialiseren in de andere logistieke functies. Je leert zo nog meer over de branche en je bouwt meer ervaring op. Gaandeweg kun je "doorstromen" naar een leidinggevende functie, maar dit is afhankelijk van je doelen en ambities.
Orderpicker salaris: hoeveel verdien je?
Een orderpicker in Nederland verdient gemiddeld € 2.165 bruto per maand. Bij meer kennis en ervaring kan dit oplopen tot € 2.490 bruto per maand. Let op: het gaat hier om gemiddelden. De hoogte van je salaris wordt namelijk sterk bepaald door deze zaken:
- Je leeftijd
- Je ervaring
- Je takenpakket (in ploegendiensten verdien je vaak meer)
- De cao van de branche of het bedrijf waar je werkt
Onze laatste tips!
- Zoek je een baan als orderpicker? Kijk dan zeker even op onze vacaturepagina.
- Ga je solliciteren op een baan als orderpicker? Vraag een bedrijf altijd of je onder een bepaalde cao valt en hoe het dan zit met de secundaire arbeidsvoorwaarden.
- Wil je intussen op de hoogte blijven van wat een orderpicker verdient? Check regelmatig onze loonwijzer voor de actuele gegevens.