Een kwaliteitsmedewerker verricht dagelijks controles op producten of diensten. In deze rol werk je heel gedreven aan kwaliteit, op allerlei manieren.
Wat is een kwaliteitsmedewerker?
- Een kwaliteitsmedewerker controleert producten of diensten op kwaliteit.
- Een andere naam voor dit beroep is QA-medewerker of QA-officer. QA staat voor Quality Assurance.
Waar werkt een kwaliteitsmedewerker aan?
Een kwaliteitsmedewerker werkt aan producten of diensten die aan belangrijke (veiligheids-)eisen moeten voldoen. Gaat het om tastbare producten? Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen of aan (onderdelen van) auto's of vliegtuigen. Controleer je diensten? Banken en zorginstellingen leveren diensten die ook aan strikte (overheids)eisen moeten voldoen.
Wat zijn de taken van een kwaliteitsmedewerker?
Als kwaliteitsmedewerker ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van een product of dienst. En daar horen de volgende taken bij:
Het controleren van (deel)producten en processen
Producten of diensten moeten van goede kwaliteit zijn. Je voert daarom regelmatig controles (audits) uit op de producten of diensten en op de bijbehorende werkprocessen. Afhankelijk van wat je controleert, kijk je naar de staat van een product en verricht je metingen.
Het verbeteren van productie- en controleprocessen
Je denkt na over hoe producten, diensten en processen verbeterd kunnen worden. Over deze verbeteringen overleg je met je direct leidinggevende (de kwaliteitsmanager) en met je team. Je werkt ook actief aan de implementatie van eventuele verbeteringen.
Kwaliteitshandboek opstellen en/of bijhouden
Je stelt mogelijk ook zelf een kwaliteitshandboek op. In dit boek staan regels, eisen en normen die de kwaliteit van een product of dienst moeten waarborgen. Zijn er belangrijke wijzigingen, dan pas je de inhoud van het handboek aan.
Contact onderhouden met leveranciers
Je schakelt regelmatig met leveranciers om onderdelen of grondstoffen te bestellen. Eventuele afwijkingen noteer je en koppel je terug aan de leveranciers.
Het opstellen van kwaliteitsrapporten
Je analyseert gegevens over de kwaliteit van de grondstoffen, onderdelen of eindproducten. Hier stel je rapporten van op zodat andere medewerkers en/of externe partijen op de hoogte blijven. Je rapporten kunnen ook gebruikt worden om een keurmerk voor een product of een dienst te krijgen.
Welke vaardigheden en competenties heb je nodig als kwaliteitsmedewerker?
Als kwaliteitsmedewerker heb je specifieke vaardigheden en competenties nodig om voor de beste kwaliteit te zorgen, namelijk deze:
Analytisch vermogen
Je weet hoe je effectief data verzamelt en interpreteert. Deze data heb je nodig om de kwaliteit van een product of dienst te beoordelen en te verbeteren.
Kritisch denken
Jij kijkt met een kritische blik naar de kwaliteit. Is een product of dienst gebruiksvriendelijk? Voldoet het aan de (veiligheids-)eisen en normen? Bij eventuele afwijkingen grijp je meteen in!
Kwaliteitsgericht
Je volgt alle richtlijnen en protocollen strikt en consistent op. Ook let je erop dat anderen dit doen. Zo waarborg je zeker de kwaliteit van een product of dienst.
Oog voor detail
Je weet precies waar je op moet letten om te bepalen of een product of dienst van goede kwaliteit is. Je ziet zelfs tot in detail waar eventuele verbeteringen nodig zijn en je weet dit goed te staven.
Flexibel
Zeker als je in een fabriek gaat werken is de kans groot dat je in ploegendiensten moet werken. Jij bent hiervoor beschikbaar en je kunt goed tegen het werken in wisselende diensten.
Zelfstandig
Je beschikt over alle nodige kennis om zelfstandig te werken en om zelfstandig beslissingen te nemen.
Verantwoordelijkheidsgevoel
Je vindt het heel belangrijk om kwaliteit te leveren aan de eindgebruiker. Je beseft ook goed dat de reputatie van het bedrijf afhangt van de kwaliteit van een product of dienst.
Samenwerken
Je werkt meestal met verschillende specialisten aan een product of dienst. Jij werkt goed met anderen samen en je weet je boodschappen duidelijk over te brengen. Een goede communicatie betekent namelijk vaak: een betere kwaliteit.
Hoe word je kwaliteitsmedewerker?
Je studiekeuze hangt af van wat je (later) wilt gaan controleren. En op welk niveau je dit wilt doen. Hier zijn wat mogelijkheden.
- Voor het werken in een fabriek komt een technische opleiding op minimaal mbo-niveau meestal van pas.
- Wil je je nog verder verdiepen? Een hbo-opleiding of universitaire opleiding is ook mogelijk. Je studeert dan Kwaliteitsmanagement of Bedrijfskunde.
- Tijdens je loopbaan zul je waarschijnlijk ook (bijscholings)trainingen moeten volgen. Die gaan vaak over veiligheidsnormen.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een kwaliteitsmedewerker?
Een kwaliteitsmedewerker kan zich in verschillende richtingen verder ontwikkelen. Hier zijn wat voorbeelden.
- Je wordt kwaliteitsmanager. Je stuurt dan een team aan van kwaliteitsmedewerkers.
- Je wordt auditor. Je voert dan (onafhankelijke) controles uit in bedrijven en organisaties.
- Je wordt ISO-coördinator. Je zorgt dan voor de implementatie en uitvoer van ISO-normen binnen een organisatie.
- Je wordt operator of machine operator. Je zorgt dan voor apparaten en machines voor productieprocessen.
- Je wordt cleanroom medewerker. Je werkt dan aan producten in steriele omgevingen.
Wat verdient een kwaliteitsmedewerker?
Als kwaliteitsmedewerker verdien je in Nederland gemiddeld € 3.070 tot € 3.535 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, hangt af van je kwalificaties en het aantal jaren ervaring. Ook de sector en het type werkgever spelen een rol. Werk je in ploegen, dan heb je vaak ook recht op een ploegentoeslag. Kijk voor meer informatie over het loon van een kwaliteitsmedewerker in onze salariswijzer.
Werken als kwaliteitsmedewerker?
Werken als kwaliteitsmedewerker kan je veel voldoening geven. Jij bent immers degene die bepaalt wat kwaliteit is! Bovendien kun je bij veel verschillende bedrijven of organisaties aan de slag. Kijk dus meteen op de vacaturepagina van Werkzoeken.nl. Hier vind je de meest actuele vacatures uit je eigen regio. Wedden dat je jouw ideale baan zo gevonden hebt?