Wat is de LSD-methode?

Wat is de LSD-methode?
De LSD-methode staat voor luisteren, samenvatten en doorvragen. Hoe gebruik je deze communicatietechniek?

Mensen zijn sociale wezens. We communiceren wat af de hele dag, niet alleen op het werk. Werken aan je communicatieve vaardigheden is dan ook nooit mis. Een goeie techniek om te gebruiken als je met je (potentiële) baas of collega’s in gesprek bent, is de zogeheten LSD-methode. Hoe pas je deze methode toe op de werkvloer?

Belangrijkste punten:

  • Luisteren betekent dat je iemand aandacht geeft, je eigen verhaal voor je houdt en je spiegelt aan je gesprekspartner.
  • Samenvatten is het verhaal dat je gehoord hebt kort in je eigen woorden herhalen.
  • Door vervolgvragen te stellen, krijgt het gesprek meer diepgang.

Dit houdt de methode in

We zeiden het al: de LSD-methode staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Het idee is dat je door deze drie dingen te doen, betere gesprekken voert. Dat klinkt als een open deur, maar vooral het luisteren is voor veel mensen een probleem. Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen vooral wachten tot ze hun eigen verhaal kunnen doen? Een adempauze van de gesprekspartner is hét moment om het gesprek te kapen.

Wie niet luistert, neemt ook niet de tijd om samen te vatten en door te vragen. Juist die dingen geven de ander het gevoel dat ze gehoord worden. Letterlijk. Wil je betere gesprekken voeren? Lees dan de tips hieronder.

Luisteren volgens de LSD-methode

Geef aandacht. Tijdens het gesprek heb je aandacht voor de ander. Dus niet voor je telefoon. Probeer je ook niet te laten afleiden door je eigen gedachten en oordelen over hetgeen je verteld wordt. Luister met een open blik.

Houd je mond. Je bent niet de enige die de neiging voelt in het gesprek te springen als er een stilte valt. Probeer die impuls te onderdrukken en houd je eigen verhaal voor je. Heb oprechte interesse in wat je verteld wordt. Laat de ander uitpraten en onderbreek niet. Je mag (moet!) natuurlijk wel knikken met je hoofd en ‘hmhm’, ‘ja, precies’, ‘oh?’ en meer van dat soort kreten gebruiken. Die stimuleren iemand om door te praten.

Spiegel. Veel mensen spiegelen zich automatisch aan de ander in een gesprek. Als de een met zijn armen over elkaar gaat, doet de ander dat ook. Zulk gedrag stelt mensen op hun gemak. Pas je in het gesprek aan aan de ander. Praat die persoon rustig? Schroef dan zelf ook een tandje terug.

Samenvatten volgens de LSD-methode

Wie goed heeft geluisterd, kan beginnen met samenvatten. Daarmee bedoelen we kort in je eigen woorden het verhaal weer teruggeven aan de ander. Het doel daarvan is controleren of je iemand goed begrepen hebt. Je laat ook zien dat je echt gehoord hebt wat iemand je verteld heeft. Een veelgebruikte zin om samen te vatten is deze: “Begrijp ik goed dat...”

Je kunt dit onderdeel ook gebruiken om empathie te tonen. Je benoemt dan de gevoelens die je bij de ander ervaart. Dat geeft de ander ook het gevoel dat je echt geluisterd hebt.

Voorbeeldgesprek:
Collega: “Ik heb net zo’n vervelend gesprek met Timon gehad. Hij verweet me dat ik gisteren niet op tijd was bij de vergadering, maar ik kon er echt niets aan doen. Mijn dochtertje werd onverwachts ziek en ze kon niet naar de opvang. Ik ben een uur bezig geweest om een alternatief te vinden. Dat heb ik hem ook direct laten weten, maar hij was echt woest.”

Jij: “Hè, wat vervelend. Ik kan me voorstellen dat dat heel oneerlijk voelt. Je hebt hem immers laten weten dat je later zou zijn. En jij kiest er ook niet voor dat je dochter ziek wordt.”

Collega: “Precies! Ik baal hier echt van.”

Uitleg: je hebt in je antwoord kort herhaald wat je zojuist gehoord hebt. Daarnaast heb je laten zien dat je inlevingsvermogen hebt, door te zeggen dat zoiets heel oneerlijk voelt.

Door delen van het gesprek steeds samen te vatten, krijgt het gesprek ook meer structuur. De belangrijkste elementen in het gesprek worden door beide partijen benoemd. Daar wordt vervolgens over doorgepraat. En dat brengt ons op het volgende onderdeel van de LSD-methode: doorvragen.

Doorvragen volgens de LSD-methode

Om echt tot de kern te komen, zul je moeten doorvragen. Nadat je de belangrijkste punten hebt samengevat, kun je een vervolgvraag stellen. Het antwoord daarop vat je weer samen, waarop je wederom een vervolgvraag kunt stellen. Zo creëer je een gesprek met meer diepgang.

Je moet wel oppassen dat je niet doordraaft. Continu doorvragen kan soms net een kruisverhoor lijken. Let dus goed op non-verbale signalen dat je gesprekspartner de vragen beu is. Heb je moeite met non-verbale communicatie? Vraag het dan gewoon eerlijk.

Laten we het gesprek van net weer oppakken om te laten zien hoe je kunt doorvragen.

Jij: “Ik snap dat je hiervan baalt. Wat zei Timon precies tegen je?”

Collega: “Dat ik standaard een back-up plan moet hebben voor het geval mijn dochter niet naar de opvang kan. Ik heb hem uitgelegd dat mijn ouders ver weg wonen, dus dat dat niet zo simpel is. Hij wilde echt niet luisteren en deed heel bits.”

Jij: “Lastig hoor, dat Timon zo weinig begrip heeft voor je situatie. Is hij vaker zo uitgevallen tegen je?”

Collega: “Ja, vorige week nog. Maar dat ging om heel iets anders.”

Jij: “Mag ik vragen waar dat over ging? Het klinkt alsof er meer problemen spelen tussen jullie. Is je manager hier al van op de hoogte?”

Uitleg: door vervolgvragen te stellen, heb je een potentieel werkconflict ontdekt. Als je niet had samengevat en had doorgevraagd, had je collega nooit haar verhaal gedaan.

Luisteren, samenvatten en doorvragen op de werkvloer

De LSD-methode is in vrijwel ieder gesprek dat je voert slim om toe te passen. Als je veel moet samenwerken, zul je vaak moeten checken of je nog op dezelfde lijn als je collega’s zit. Dan is luisteren, samenvatten en doorvragen een slimme zet. In lastige situaties - zoals een werkconflict - biedt de methode een goed houvast. Het zorgt ervoor dat jullie elkaar goed begrijpen en niet langs elkaar heen praten.

Sollicitatiegesprekken zijn ook goeie kandidaten voor de LSD-methode. Er worden een hoop sollicitatievragen over en weer gesteld. Dat betekent veel luisteren, samenvatten en doorvragen.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Welke Conceptuele Vaardigheden doen het goed op je CV?

Je wil op je cv aantonen dat je conceptuele vaardigheden hebt. Maar welke zet je erop? En wat zijn het eigenlijk precies?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024
 
check