Verantwoordelijkheid is een belangrijke competentie op de werkvloer. Maar wat houdt het precies in en hoe kun je deze vaardigheid verder trainen?
Mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn vaak ook waardevolle werknemers. In dit artikel leggen we je uit wat verantwoordelijkheid is, hoe het zich uit, waarom het belangrijk is op de werkvloer, en hoe je het ontwikkelt.
Wat is houdt de competentie verantwoordelijkheid in?
Het hebben van verantwoordelijkheidsgevoel uit zich op 2 manieren.
Eerste uiting van verantwoordelijkheidsgevoel
Je verantwoordelijk voelen voor je werk betekent allereerst dat je je taken serieus neemt. Je voelt de verplichting om ze correct uit te voeren, ook als niemand meekijkt of het moeilijk wordt. Je raffelt je werk niet af, maar besteedt er zorg en aandacht aan. Daar hoort ook bij dat je je deadlines haalt.
Tweede uiting van verantwoordelijkheidsgevoel
Daarnaast betekent een groot verantwoordelijkheidsgevoel ook dat je je verantwoording neemt. Anders gezegd: je accepteert de gevolgen van je keuzes of gedrag. Heb je de verkeerde beslissing genomen? Dan verzin je geen smoesjes, maar kom je er gewoon voor uit.
Ben je leidinggevende? Dan neem je ook de verantwoording voor taken die je hebt
gedelegeerd. Jij blijft verantwoordelijk voor het eindresultaat.
Samenvattend
Als je verantwoordelijkheidsgevoel hebt, dan: Sta je in voor de gevolgen van je keuzes. Neem je je taken serieus - je probeert altijd goed werk af te leveren. Haal je je deadlines.
Waarom is verantwoordelijkheid belangrijk op het werk?
Werknemers met verantwoordelijkheidsgevoel leveren doorgaans beter werk af dan mensen die deze competentie missen. Ze zijn betrouwbaar, denken pro-actief mee, werken zelfstandig en zijn oplossingsgericht. Verantwoordelijkheid is dan ook een ontzettend belangrijk competentie om te hebben als je carrière wil maken.
Hoe ziet verantwoordelijkheid op de werkvloer eruit?
We geven je hieronder 3 concrete voorbeelden van hoe de competentie verantwoordelijkheid eruitziet op de werkvloer.
1. Verantwoordelijkheid in een team
Je collega heeft zich ziek gemeld. Jullie werken samen aan een belangrijk project en dat dreigt nu in het water te vallen. Jij zoekt direct uit wat de meest urgente taken zijn en regelt mensen die dingen kunnen overnemen, zodat het project niet in gevaar komt.
2. Verantwoordelijkheidsgevoel in klantcontact
Een klant maakt gebruik van jullie services, maar heeft al meermaals laten weten dat hij ontevreden is. Je neemt zelf het initiatief om uit te zoeken wat er misgaat, in plaats van het standaard protocol te volgen. Je voelt je verantwoordelijk voor een correcte afhandeling.
3. Verantwoordelijkheid als leidinggevende
Je hebt een taak uitbesteed aan een van je medewerkers, maar dit bleek geen goede keuze. Het werk dat is afgeleverd is onder de maat. In plaats van de schuld op je medewerker af te schuiven, realiseer je je dat je te weinig tijd in de begeleiding hebt gestoken. Je neemt de verantwoording en zorgt ook voor een oplossing.
Hoe kun je je verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen?
Goed nieuws: verantwoordelijkheidsgevoel kun je trainen. Hieronder vind je 4 tips waarmee je vandaag nog aan de slag kunt.
- Schrijf je afspraken en doelen op.
Heb je taken of doelen gekregen van je manager of toegewezen aan jezelf? Schrijf ze dan ergens op. Streep ze van je lijstje af als je ze gedaan hebt. Dat geeft je een lekker gevoel; mensen houden ervan om iets te bereiken. Dat motiveert je voor de volgende taak. Het is makkelijker om deadlines te halen en je taken uit te voeren als je goed kunt
plannen en organiseren. Steek dus energie in het ontwikkelen van deze skills.
- Geef fouten toe.
De volgende keer dat je een foutje maakt, geef het dan toe. Dat kan op het werk zijn, maar ook in je privéleven. Dat vinden sommige mensen heel eng, maar het is een belangrijke vaardigheid om te oefenen als je wil werken aan je verantwoordelijkheidsgevoel. - Vraag om feedback.
Wil je een competentie verder ontwikkelen, dan heb je feedback nodig. Dit geldt eigenlijk voor alle competenties, niet alleen verantwoordelijkheidsgevoel. Wil je het grondig aanpakken? Ga dan voor 360 graden feedback. - Begin klein.
Heb je echt heel weinig verantwoordelijkheidsgevoel? Ontwikkel het dan door klein te beginnen. Dat kan ook op een andere plek dan je werk zijn. Koop bijvoorbeeld een kamerplant en stel jezelf als doel deze in leven te houden. Bouw gedurende het jaar het aantal taken met verantwoordelijkheidsgevoel uit. Het is beter om te beginnen met kleine taken en deze succesvol te voltooien, dan om groots te beginnen en te falen. Dat werkt demotiverend.