Wat is Zelfstandigheid en hoe ontwikkel je dit?

Wat is Zelfstandigheid en hoe ontwikkel je dit?
Zelfstandig kunnen werken is een veelgevraagde competentie in vacatures. Maar wat houdt het precies in, en hoe kun je er beter in worden?

In veel functies moet je goed zelfstandig kunnen werken - zelfs als je voornamelijk in teamverband werkt. In dit artikel leggen we uit wat zelfstandigheid op de werkvloer precies betekent, waarom het zo belangrijk is dat je de competentie bezit en hoe je hem ontwikkelt.

Wat is zelfstandigheid?

Zelfstandigheid op het werk betekent dat je zonder (veel) aansturing je taken uitvoert. Je hoeft niet te vragen wat je moet doen, maar gaat gewoon aan de slag. Zelfstandig werkende mensen zijn niet afwachtend, maar hebben juist een hands-on mentaliteit.

Hoe ziet zelfstandig werken eruit?

De competentie zelfstandigheid ziet er voor iedereen anders uit. We geven je een paar voorbeelden van zelfstandig werken.

  1. Geen begeleiding nodig
    Wie zelfstandig werkt, heeft geen begeleiding nodig. Dat geldt natuurlijk niet voor de eerste maanden, maar het is de bedoeling dat je daarna weet wat je moet doen en je taken uit jezelf oppakt.
  2. Je maakt je eigen planning
    Je kunt zelf je planning maken omdat je weet welke taken prioriteit hebben en welke niet. Je hebt niet iemand anders nodig om dit aan je te vertellen.
  3. Je bent zelfredzaam
    Zelfstandig werken betekent ook dat je zelfredzaam bent. Als je hulp nodig hebt, dan schakel je die natuurlijk in. Maar je probeert altijd eerst zelf een oplossing te vinden.
  4. Je durft keuzes te maken
    In je werk moet je soms keuzes maken. Dat moet je zelfstandig kunnen en durven doen, zonder steeds de goedkeuring te vragen van je leidinggevende. Mits je binnen de grenzen van je eigen rol en verantwoordelijkheid blijft, natuurlijk.
Samenvattend
Als je zelfstandig werkt, dan:
  • Weet je wat je moet doen, zonder dit voortdurend te hoeven vragen.
  • Kun je prioriteiten stellen en plannen.
  • Durf je beslissingen te nemen.
  • Zoek je eerst zelf naar een oplossing.

Waarom is zelfstandigheid belangrijk op het werk?

We lichten 4 redenen uit waarom zelfstandig kunnen werken belangrijk is.

  1. Begeleiding kost tijd
    Allereerst kost het veel tijd om iemand te moeten begeleiden. Die capaciteit gaat ten koste gaat van andere projecten. Dit is in het begin niet erg - iedereen moet ingewerkt worden - maar tijd is wel schaars. Hoe eerder je zelfstandig kunt werken, hoe beter dat is voor het bedrijf.
  2. Zelfstandigheid en thuiswerken
    Op veel werkplekken hanteren ze een hybride-systeem: deels werken op kantoor, deels thuis. Dat kan natuurlijk alleen goed gaan als je zelfstandig bent.
  3. De werkdruk blijft behapbaar
    Als je minder hulp nodig hebt, krijgen zowel jij als je collega of leidinggevende meer gedaan. De werkdruk blijft zo voor iedereen op het werk behapbaar.
  4. Zelfstandig werken betekent meer vrijheid
    Je baas krijgt vanzelf meer vertrouwen in je als blijkt dat je goed zelfstandig kunt werken. Dat betekent dat je meer vrijheid krijgt om bijvoorbeeld je eigen agenda te bepalen, taken op te pakken en nieuwe projecten te starten.

Hoe kun je de competentie zelfstandig werken ontwikkelen?

Zelfstandig werken kun je leren. We geven je 4 praktische tips om aan deze competentie te werken. Net zoals voor andere vaardigheden en competenties geldt: oefening baart kunst. Sommige dingen moet je gewoon doen.

  1. Leer plannen en organiseren
    Zelfstandigheid gaat gepaard met het plannen en organiseren van je werkdag. Maak bijvoorbeeld een to-dolijst met een realistisch aantal taken erop. Evalueer ook waarom je iets wel of niet afkreeg, zodat je planning in de toekomst strakker en realistischer is.
  2. Werk aan je zelfvertrouwen
    Je hebt zelfvertrouwen nodig om zelfstandig te kunnen werken. Als je daar niet aan werkt, zul je altijd bevestiging van collega's en leidinggevenden blijven zoeken. Vertrouw dus een beetje op jezelf!
  3. Durf fouten te maken
    Daar hoort ook bij dat je fouten durft te maken. Die horen er nu eenmaal bij in het leven - en dus ook op je werk.
    Het is vooral belangrijk dat je iets leert van je fout. Evalueer dus altijd je werkdag: wat deed je goed, wat kon beter? Dat vertrouwen - en dus ook de zelfstandigheid - komen dan vanzelf.
  4. Stel je pro-actief op
    Zie je dat iets beter kan? Of dat een collega hulp nodig heeft? Kom in actie, ook als niemand je iets vraagt. Initiatief nemen is een belangrijk onderdeel van zelfstandigheid. Dit is de eerste keer misschien spannend, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Delegeren: wat betekent het en hoe leer je het?

Draag je taken aan anderen over? Of wil je leren hoe dit moet? Delegeren is soms een onmisbare competentie als je snel en efficiënt werk wilt zien.

Netwerken: wat is het en hoe doe je dit effectief?

Netwerken klinkt als iets engs en ingewikkelds, maar het komt vaak als vanzelf tot stand. Check deze competentie en zie hoe je effectief netwerkt.

Sociaal zijn: hoe werk je hieraan?

Sociaal zijn houdt in dat je op een gepaste, positieve manier contact legt met mensen. Maar hoe doe je dit? En hoe ontwikkel je deze competentie?

Ruimdenkend zijn: wat houdt het in en hoe ontwikkel je het?

Ruimdenkendheid is een competentie die voor vrijwel alle functies handig kan zijn. Maar wat houdt het in? En hoe werk je eraan? Je komt er zó achter!

Mondelinge Uitdrukkingsvaardigheid ontwikkelen

Ben jij een goede spreker of denk je dat dit beter kan? Hier staan veel tips voor je klaar om te werken aan je mondelinge uitdrukkingsvaardigheid.

Schriftelijke Uitdrukkingsvaardigheid: hoe ontwikkel je dit?

Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid is in veel beroepen een onmisbare competentie. Hoe je dit ontwikkelt? De beste tips staan hier verzameld.
 
check