Nieuwe Baan: 5 Tips voor de eerste Drie Maanden

Nieuwe Baan: 5 Tips voor de eerste Drie Maanden
Heb je een nieuwe baan? De eerste drie maanden zijn ontzettend belangrijk. Na 90 dagen heb je een goed beeld van het bedrijf en zij van jou.

Je eerste werkdag bestaat vooral uit observeren. Zelfs in je proeftijd ben je veel zaken nog aan het uitvogelen. Maar na drie maanden ben je als het goed is (grotendeels) zelfstandig aan het werk. Dan wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten bij je baas. Hoe haal je het meeste uit je eerste drie maanden in je nieuwe baan? Hier volgen 5 tips.

1. Denk terug aan je sollicitatiegesprek

Tijdens je sollicitatiegesprek heb je een hoop vragen beantwoord en dingen over jezelf verteld. Dingen waar je goed in bent, waar je aan wil werken en wat je voor het bedrijf zou kunnen betekenen. Als je aantekeningen hebt gemaakt en bewaard, pak die er dan eens bij. Zo niet, probeer je dan te herinneren wat je allemaal hebt gezegd.

Heb je die dingen ook waargemaakt de afgelopen maanden? Ben je begonnen aan projecten waar je over gesproken hebt tijdens je sollicitatie? Heb je je sterke kanten laten zien? Ben je, kortom, de medewerker die je het bedrijf verkocht hebt? De eerste drie maanden moet je laten zien wie je bent en wat je in huis hebt. Het beeld dat je van jezelf hebt geschetst tijdens je sollicitatiegesprek is een goed startpunt.

2. Werk aan je tijdmanagement

Heb je het gevoel dat je verzuipt in je taken? Of ben je een kei in uitstellen? Er is een manier om de controle terug te pakken: werken aan je tijdmanagement. Een bekende methode is de Eisenhower-matrix. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is niets meer dan je werktaken op een bepaalde manier prioriteren. Daarmee voorkom je dat je als een kip zonder kop aan het werk gaat.

Je kunt jezelf transformeren tot stermedewerker als je goed bent in tijdmanagement. Je baas zal je gaan zien als een betrouwbare medewerker, iemand die zijn zaakjes op orde heeft. Daarnaast voel je je zelf ook een stuk prettiger als je controle hebt over de tijd. Dat maakt je werk een hoop minder stressvol.

3. Krijg meer inzicht in jezelf

Wil je jezelf blijven ontwikkelen op je werk? Dan kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Maak in de eerste drie maanden bijvoorbeeld een kernkwadrant. Daarin zet je je grootste kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën op een rijtje. Het is een eenvoudige manier om meer inzicht in jezelf te krijgen. Op basis van dat inzicht kun je doelen stellen.

Is jouw kernkwaliteit leergierigheid? Stel jezelf als doel dat je een nieuwe cursus afrondt. Is je kernkwaliteit snel schakelen? Stel jezelf als doel dat je een nieuwe taak oppakt. Zo kun je bij iedere kernkwaliteit een doel kiezen dat bij je past.

4. Stel jezelf een nieuw doel

Heb je een doel gekozen op basis van jouw kwaliteiten? Ga dan nog een stapje verder en formuleer je doel SMART. Die afkorting staat voor Specific, Measurable, Achievable, Relevant en Time-based. Het voordeel van je doelen SMART formuleren, is dat je ze specifiek maakt. Je weet precies wat je moet doen om je doel te bereiken. Daardoor is de slagingskans groter.

De eerste drie maanden in je nieuwe baan zetten de toon voor de rest van je jaarcontract. Dit is het moment om te bepalen welke richting je je carrière op wil laten bewegen. Kernkwadranten en SMART-doelen helpen je daarbij.

5. Wil je hier blijven werken?

Na drie maanden heb je waarschijnlijk een duidelijk beeld van het bedrijf en je functie. Het kan gebeuren dat je je nieuwe baan helemaal niet leuk vindt. Wat dan? Je kunt het best eerst in gesprek met je nieuwe werkgever. Eng? Ja, zeker. Maar je mond houden lost ook niks op. Wie weet zijn die dingen die je tegenstaan wel op te lossen. Maar daar kan je werkgever niet mee helpen als hij niet weet wat je dwarszit.

Je kunt ook stilletjes aan op zoek naar een baan die wél bij je past (neem eens een kijkje in de verzameling vacatures van Werkzoeken). Het is niet zo netjes om binnen drie maanden weer ontslag te nemen, maar het mag natuurlijk wel.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Nieuwe baan: Voordelen en Nadelen

Denk je erover om van baan te wisselen? Aan een nieuwe baan zitten zowel voor- als nadelen.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Zo wens je je collega succes met een Nieuwe Baan

Je collega heeft een nieuwe baan en je wil hem of haar graag succes wensen. Maar hoe doe je dat?
Roeliene Bos 9 apr 2024

Je collega bedanken bij vertrek

Of je nu zelf weggaat of je collega, er komt een moment waarop je afscheid moet nemen. Wat zeg je tegen elkaar?
Roeliene Bos 9 apr 2024

Tips: leuke Afscheidscadeaus voor je Collega

Zoek je inspiratie voor een afscheidscadeau voor je vertrekkende collega? We helpen je verder.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Eerste Jaarcontract: Stel jezelf deze Doelen

Het eerste jaarcontract is een belangrijke periode. Welke doelen kun je jezelf stellen om er het meeste uit te halen?
Roeliene Bos 8 feb 2024

8 tips voor je eerste Werkweek

Hij staat voor de deur: je eerste werkweek! Heb je er al zin in? Met deze 8 tips maak je er een succesvolle week van.
Roeliene Bos 8 feb 2024
 
check