Je collega bedanken bij vertrek

Je collega bedanken bij vertrek
Of je nu zelf weggaat of je collega, er komt een moment waarop je afscheid moet nemen. Wat zeg je tegen elkaar?

Iedereen die werkt gaat deze situatie eens meemaken: afscheid nemen van je collega. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe baan gevonden of je collega gaat met pensioen. Het is wel zo netjes om elkaar dan te bedanken voor de fijne tijd die jullie samen hebben gehad. Zelfs als die tijd niet zo fijn was, bedank je elkaar toch voor de samenwerking. Dat is professioneel.

Maar hoe moet dat, je collega bedanken bij vertrek? Wat zeg of schrijf je precies op een laatste werkdag? Daar gaan we in dit artikel dieper op in. Natuurlijk krijg je ook bruikbare voorbeelden.

Waaruit bestaat een goed bedankje?

We geven je eerst vier kenmerken van een goed bedankje. Die kun jij vervolgens toepassen op jouw specifieke situatie. Later in het artikel geven we je concrete voorbeelden.

Specifiek

Hoe specifieker je je boodschap maakt, hoe beter hij blijft hangen. “Dankjewel voor je inzet” zegt veel minder dan “Bedankt voor je harde werk tijdens het personeelstekort. Zonder jou hadden we het nooit gered.”

Simpel

Vermijd wollig taalgebruik en ellenlange zinnen. Zeg wat je wil zeggen op een heldere, duidelijke manier.

Oprecht

Je tekst moet oprecht en eerlijk zijn. Hoe intensiever je hebt samengewerkt met iemand, hoe persoonlijker het berichtje moet zijn. Haal mooie herinneringen op en geef iemand een goed compliment. Toon je dankbaarheid als iemand je heeft bijgestaan. Iemand moet een warm gevoel krijgen als ze je bedankje lezen.

Handgeschreven

Een handgeschreven tekstje doet het beter dan een e-mail. In een handgeschreven tekst zit tijd en moeite. Zorg dus voor een mooie kaart als je afscheid moet nemen van je collega. En lees vooral onze tips voor een goed afscheidstekstje.

Hoe bedank je een collega die weggaat?

Afhankelijk van de situatie, bedank je je vertrekkende collega op verschillende manieren. In een goed bedankje houd je rekening met de reden van vertrek, jullie band en de hiërarchie. Zo doe je dat.

Toon medeleven

Als je collega weggaat, kan dat verschillende oorzaken hebben. Sommige zijn heel positief, zoals een zwangerschap of nieuwe baan. Maar je krijgt ook te maken met ontslagrondes of collega’s die om vervelende privéredenen moeten stoppen met werken. Je leeft in alle situaties mee met je collega.

Voorbeeld nieuwe baan: “Van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan, daar ga je vast iets moois van maken. Ik heb altijd superfijn met je samengewerkt. Ik genoot erg van je creatieve input. Je was een topcollega. Bedankt daarvoor!”

Voorbeeld ontslagen collega: “Wat ontzettend jammer dat je ons team gaat verlaten. Ik had je graag nog wat langer als collega gehad. Ik wens je alle goeds.”

Voorbeeld vertrek om privéreden: “In zulke situaties schieten woorden altijd tekort. Ik wens je heel veel sterkte en denk aan je. Weet dat je me altijd mag benaderen voor een kop koffie.”

Voorbeeld zwangerschapsverlof: “Wat fijn dat je eindelijk mag gaan genieten van je welverdiende verlof. Geniet van de komende tijd en ik kijk alweer naar je uit!”

Voorbeeld nieuwe baan: “Wat een toffe baan heb je gestrikt! Ik ben supertrots op je en ik ga je ontzettend missen. Ik wil je bedanken voor je luisterende oor en collegialiteit. Ik heb heel veel van je geleerd.”

Houd rekening met jullie band

Een bedankje moet oprecht zijn en recht doen aan jullie band. Je schrijft dus niet dat je iemand zo gaat missen als je elkaar amper gesproken hebt. En je allerliefste collega kun je niet laten vertrekken met alleen een ‘het ga je goed!’

Voorbeeld hechte band: “Wat moet ik nou zonder jou?! Je was echt een topcollega. Het gaat wennen zijn zo zonder jouw vrolijke lach en goeie verhalen. Ik ga je missen!”

Voorbeeld hechte band: “Jij inspireerde me iedere dag om het meeste uit mezelf te halen. Wat een fijne collega was jij. Ontzettend bedankt voor alle koffiemomenten, creatieve brainstorms en peptalks. Ik ga je missen!”

Voorbeeld neutrale band: “Bedankt voor je inzet en harde werk van de afgelopen jaren. Veel succes met je nieuwe baan.”

Voorbeeld afstandelijke band: “We hebben niet veel samengewerkt, maar het viel me al snel op dat je een erg geliefde collega was. Succes met je nieuwe uitdaging!”

Houd rekening met de hiërarchie

In hoeverre je rekening moet houden met de hiërarchie, is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Als je een baas hebt die net zo hard mee doet met de kantoorgrappen, hoeft het niet zo stijf. Is het bedrijf wat conventioneler? Pas je toon daar dan op aan. Hoe los je kunt zijn, voel je waarschijnlijk zelf wel aan.

Voorbeeld sterke hiërarchie: “Ik vond het erg fijn om onderdeel uit te maken van jouw team de afgelopen jaren. Je hebt ons naar een hoger niveau getild. Bedankt voor je sterke leiderschap.”

Voorbeeld losse hiërarchie: “Wat een fijne manager was jij! Het was echt een plezier om voor je te werken. Je nieuwe team boft maar met zo’n manager als jij. Hopelijk spreken we elkaar nog eens.”

Geef je collega’s een compliment

Een bedankje krijgt meer waarde als je er een oprecht compliment in verwerkt. Wat vond je zo fijn aan die ene collega? Wat maakte diegene speciaal? Schrijf het op een persoonlijk kaartje of neem de tijd om één op één afscheid te nemen.

Voorbeeld:
“Ik heb niet vaak iemand met zo’n passie voor dit vak gezien. Jij gaat er iedere dag honderd procent voor. Dat bewonder ik.”

Voorbeeld:
“Wat een doorzettingsvermogen heb jij, ongelooflijk. Ik heb je zelden bij de pakken neer zien zitten. Ik kan daar alleen maar respect voor hebben.”

Voorbeeld:
“Jouw vrolijkheid en glimlach maakten van iedere werkdag een feestje. Ik vind het prachtig om te zien hoe positief je in het leven staat. Dankjewel dat ik daar zoveel jaar van heb mogen meegenieten.”

Wat zeg je op je laatste werkdag?

Het kan natuurlijk ook dat jij degene bent die afscheid gaat nemen van het bedrijf. Wat zeg je als je weggaat bij je werk? Je bedankt in ieder geval iedereen voor de samenwerking en/of de kans die je binnen het bedrijf hebt gekregen. Hieronder noemen we vier onderdelen om rekening mee te houden als je iets wil zeggen op je laatste werkdag.

Houd het professioneel

Ga je weg omdat je bent ontslagen of geen contractverlening hebt gekregen? Dat is niet leuk, maar blijf wel professioneel. Hetzelfde geldt als je ontslag neemt vanwege een werkconflict. Laat die spanningen niet je afscheid in de weg zitten. Zeker niet als je het met een (groot) deel van je collega’s goed kon vinden.

Voorbeeld:
“Lieve collega’s, ik wil jullie bedanken voor de fijne samenwerking. Voor mij valt nu het doek, maar ik blijf met warme gevoelens aan jullie terugdenken.”

Voorbeeld:
“Ik ben hier dan niet lang geweest, maar ik heb jullie leren kennen als een stel hardwerkende mensen. Bedankt dat ik hier een poosje mocht rondkijken. Het ga jullie goed!”

Voorbeeld:
“Zoals jullie begrijpen had ik hier graag wat langer willen blijven. Ik heb ontzettend genoten van onze samenwerking, bedankt daarvoor. Hopelijk zien we elkaar nog eens.”

Wens de achterblijvers succes

Als de werkdruk ontzettend hoog ligt, balen je collega’s waarschijnlijk dat je ervandoor gaat. Het is wel zo netjes om hier kort bij stil te staan als je afscheid neemt. Als ze moeite hebben met je vertrek, probeer ze dan in te laten zien dat ze het ook zonder jou kunnen redden. Sowieso is het netjes om de achterblijvers veel succes te wensen. Ook als deze problematiek niet speelt.

Voorbeeld:
“Ik begrijp dat mijn vertrek de nodige problemen met zich meebrengt. Maar ik heb gezien hoe hecht jullie zijn en wat jullie kunnen bereiken. Jullie komen er wel, dat weet ik zeker.”

Voorbeeld:
“Wat een topteam zijn jullie! Ik realiseer me dat jullie een drukke tijd te wachten staat, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat jullie het tot een goed einde weten te brengen.”

Voorbeeld:
“Lieve mensen, ik hoop dat jullie er de komende tijd een groot succes van gaan maken! Dat kan haast niet anders. Jullie zijn toppers!”
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Welke Conceptuele Vaardigheden doen het goed op je CV?

Je wil op je cv aantonen dat je conceptuele vaardigheden hebt. Maar welke zet je erop? En wat zijn het eigenlijk precies?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024
 
check