Wat is het DISC Model en de DISC Kleurentest

Wat is het DISC Model en de DISC Kleurentest

De DISC-methode onderzoekt de kwaliteiten van jou en je collega's evenals de groepdynamica van je team.

Wat meet het DISC model?

De DISC-methodologie, gebaseerd op het werk van de psycholoog William Moulton Marston, brengt op een snelle eenvoudige manier menselijke gedragsstijlen in kaart. Het kan een perspectief geven op wat je motiveert en wat je kwaliteiten zijn. Maar het is ook een manier om te onderzoeken waar de kwaliteiten van een groep zitten en waar het eventueel beter kan. Zitten er 6 beslissers of 6 analytici in je team?

Het model meet 4 aspecten van een persoonlijkheid:

  • D - dominantie
  • I - invloed
  • S - stabiliteit
  • C - consciëntieusheid
d00bbf4c24d686927268c0368b1670aa5ff824ce22c5b6cd.jpg

Waarvoor staat DISC?

Dominant - De D in het DISC-model staat voor ‘dominantie', ‘daadkracht', ‘direct' en ook wel ‘doelgericht'. Mensen met een voorkeur voor deze gedragsstijl willen resultaten zien en gaan, zoals dat heet, voor ‘de kern van de zaak'. Ze zijn goed in het stellen van doelen en uitdagingen en bepalen graag zelf de gang van zaken.

Invloedrijk - De I staat voor woorden zoals ‘invloedrijk', ‘interactief' en ‘inspirerend'. Deze stijl vind je terug bij personen die anderen met humor en enthousiasme op sleeptouw nemen. Erkenning en plezier is voor hen belangrijker dan resultaat. Het zijn echte netwerkers die zorgen voor sfeer en ambiance.

Stabiel - De S in het DISC-assessment staat voor ‘stabiel', ‘sociaal' en ‘supporterend' (ondersteunend), kenmerken van personen die vriendschappelijk en gemoedelijk met elkaar omgaan en zorg voor elkaar dragen. De gedragsstijl typeert mensen die het liefst in teamverband werken en veranderingen graag op een rustige manier verwerken. Samenwerking is belangrijker dan de eigen inbreng.

Consciëntieus - De C in het model staat dan weer voor adjectieven zoals ‘consciëntieus', ‘correct' en ‘calculerend' (analytisch). Dit zijn kenmerken van personen die situaties analyseren en te werk gaan op basis van feiten en cijfers. ‘Juist is juist' is een motto van mensen met een voorkeur voor deze gedragsstijl.

Hoe werkt de DISC kleurentest?

Typisch voor een DISC analyse is het gebruik van de kleuren rood, geel, groen en blauw. Via vragenlijsten of oefeningen (kijk bijv. op 123test.nl) kom je in meerdere of mindere mate uit bij een voorkeursstijl. De kleuren en voorkeurstypes worden in een cirkel (schijf) samengebracht, met een verticale as en een horizontale as als scheiding van de kleuren. De verticale as staat voor de verhouding tussen assertief en gereserveerd. De horizontale as staat voor de verhouding tussen taakgerichtheid en mensgerichtheid.

Voorbeeld:

  • De rode kleur betreft mensen met een voorkeur voor een assertieve en taakgerichte benadering.
  • De groene kleur heeft betrekking op personen met een mensgerichte en introverte voorkeursstijl.


Uiteraard is geen mens puur ‘rood', ‘geel', ‘groen' of ‘blauw', soms ligt een score voor de vier types dicht bij elkaar. Er bestaan bijvoorbeeld topmanagers die zowel hoog scoren op de ‘D' van dominant en daadkracht, als op de ‘S' van stabiel en sociaal.

Wat levert een DISC profiel op?

Voordelen
  • DISC biedt een gedeelde taal die teamsleden helpt elkaar te begrijpen en efficiënter samen te werken.
  • De principes van deze analyse ondersteunen het leiderschap en (personeels)management.
  • Het assessment komt van pas bij het werven, selecteren en in dienst nemen van passende kandidaten.
  • Tijdens het proces van onboarding wordt het contact met aspirant werknemers persoonlijker, empathischer en efficiënter.
DISC kan meer inzicht geven in zowel je eigen gedrag als dat van teamleden. Duidelijk moet worden wat jou (of anderen) motiveert, hoe je je bij voorkeur opstelt in werksituaties en hoe je het beste kunt omgaan met (nieuwe) werknemers en collega's.



Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Acht Ontwikkelpunten voor betere Werkprestaties

Wie succes wil op de werkvloer, zal zichzelf moeten blijven verbeteren. Wat kun je doen om beter te worden in je werk?
Roeliene Bos 9 apr 2024

Waar ben ik goed in? Ontdek je Kwaliteiten

Ja, zeg het maar. Waar ben jij goed in? Die vraag is voor veel mensen moeilijk. Zo kom je er toch achter.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Carrière maken: wat betekent dat en hoe doe je het?

Dus jij wil carrière maken? In dit artikel leggen we de betekenis van carrière uit en hoe je aan je loopbaan kunt werken.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Wat is een acceptabele reistijd naar je werk?

Wat een acceptabele reistijd naar je werk is, ligt maar net aan je situatie. Uit onderzoek blijkt dat de ideale reistijd een kwartier is.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Een Sabbatical nemen: hoe doe je dat?

Je gaat voor langere tijd op reis. Dit duurt een paar maanden of zelfs een jaar. Hoe dit heet? Een sabbatical! Maar hoe overtuig je je werkgever?
Inge Stakenborg 8 apr 2024

Loopbaanadvies: 5 vragen en antwoorden

Ben je toe aan een carrièreswitch of loop je vast met solliciteren? Een loopbaanadviseur kan soms helpen. Wat heb je aan loopbaanadvies?
Roeliene Bos 23 mrt 2024
 
check