Verschil Ontslagvergoeding en Transitievergoeding

Verschil Ontslagvergoeding en Transitievergoeding

Wat is het verschil tussen een ontslagvergoeding en een transitievergoeding? Het laatste kan onderdeel uitmaken van het eerste. Lees nu hoe dit zit.

Wat is een ontslagvergoeding?

Een ontslagvergoeding is een bedrag dat je krijgt als je wordt ontslagen (en het ontslag niet jouw schuld is). Alleen in de volgende drie gevallen kom je voor deze vergoeding in aanmerking:

  1. Je krijgt ontslag met wederzijds goedvinden.

  2. Het UWV ontbindt je arbeidscontract.

  3. De rechter ontbindt je arbeidscontract.

De hoogte van de ontslagvergoeding wisselt vaak per geval. Juist omdat het afhankelijk is van allerlei (verschillende) afspraken tussen betrokken partijen.

Het totaal van je ontslagvergoeding kan bestaan uit: een transitievergoeding (bedrag 1) en een (eventuele) extra som, zoals een afkoopsom (bedrag 2). Dit laatste wordt bijvoorbeeld bepaald als het UWV of de rechter besluit dat je recht hebt op meer compensatie dan alleen een transitievergoeding.

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een bedrag waar je wettelijk recht op hebt bij ontslag of bij beëindiging van een contract of project. Het is eigenlijk het bedrag waar je minimaal recht op hebt als je ontslagen wordt. De transitievergoeding KAN samen met een afkoopsom jouw ontslagvergoeding vormen, maar in de meeste gevallen krijgen ontslagen werknemers alleen een transitievergoeding.

Wat is dus het verschil tussen een ontslag- en een transitievergoeding?

De transitievergoeding is eigenlijk de ontslagvergoeding waar je sowieso recht op hebt (als het ontslag tenminste niet door je eigen schuld komt). Niet iedereen krijgt namelijk een afkoopsom naast de transitievergoeding. De hoogte van de bedragen van een transitievergoeding en ontslagvergoeding verschillen dan ook vaak.

Zo hangt de hoogte van je transitievergoeding af van de hoogte van je maandloon en de duur van je dienstverband. De overheid heeft hier een vaste berekening voor. De hoogte van je ontslagvergoeding is afhankelijk van de hoogte van je transitievergoeding en de hoogte van je (eventuele) afkoopsom. Maar het kan óók zo zijn dat je alleen een transitievergoeding krijgt toegewezen en dát is dan ook meteen het totaalbedrag dat je krijgt aan ontslagvergoeding.

Waarom worden de twee termen zo vaak verwisseld?

Het zal je na bovenstaande uitleg vast niet verbazen dat de twee termen vaak door elkaar worden gehaald. Want ‘transitievergoeding' is eigenlijk een juridische term. Het woord ‘ontslagvergoeding' wordt daarentegen beter begrepen door mensen. Niet iedereen realiseert zich echter dat een ontslagvergoeding een transitievergoeding (PLUS een afkoopsom) kan zijn.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check