Hoe kom je aan een hoog Inkomen? 9 Tips

Hoe kom je aan een hoog Inkomen? 9 Tips
Een hoog inkomen: dat wil iedereen wel. Maar bestaat er een norm voor wat hoog is? En wat kun je doen om een hoog inkomen te krijgen? 9 tips.

Wat is een hoog inkomen eigenlijk? Wat is de norm?

Met een ‘hoog inkomen’ wordt bedoeld dat je inkomen hoger is dan het modaal inkomen. Een modaal inkomen is de modus van alle inkomens (in ons land), namelijk de waarde die het meest voorkomt.

Een voorbeeld:
Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat het modaal inkomen in 2024 iets meer is dan €42.000. Concreet betekent dit dat €42.000 als jaarinkomen het vaakst voorkomt in ons land. Dit bedrag kun je dan ook als de norm beschouwen. Verdien je dit jaar meer dan dit bedrag? Je kunt dan spreken van een hoog inkomen.

Van modaal naar hoog. Van hoog naar nog hoger. Maar hoe dan?

Voor sommige functies is het vanzelfsprekend dat er een hoog inkomen bij past. Denk maar aan beroepen met vrij veel verantwoordelijkheid: een dokter, een piloot of een directeur.

Mensen met dergelijke beroepen zijn de landelijke norm, het modale, natuurlijk allang voorbij, maar dat wil niet altijd zeggen dat ze niet meer geld willen verdienen. En mensen die jaarlijks niet zoveel verdienen als zij, willen vaak ook altijd wat meer.

Maar hoeveel je ook momenteel verdient, iedereen komt voor dezelfde vraag te staan: want is dan de weg naar een (nog) hoger inkomen? Geen nood. De tips in dit artikel geven je alvast richting.

Tip 1. Onderhandel slim met je (aanstaande) werkgever

Je gaat solliciteren op een nieuwe baan of een eerste baan. In dat geval is het sowieso handig om te weten wat je aan salaris gaat vragen. Bekijk hiervoor alvast onze tips in 'Hoe bepaal je je salarisindicatie?'. Je vindt daar ook aanwijzingen voor de onderhandeling over je salaris.

Alvast goed om te weten: geef altijd realistische salarisindicatie. Te hoog kan zorgen voor een ‘nee’. Te laag kan ervoor zorgen dat het bedrijf gaat onderhandelen op nóg lager.

Solliciteer je op een eerste baan? Vraag dan tijdens het gesprek naar de groeimogelijkheden binnen de functie waar je op solliciteert. Want als je dit weet, kun je dus min of meer ook bepalen wat je maximale inkomen kan worden. Maar let op: blijf realistisch. Een hoog inkomen krijg je niet alleen vanwege het bestaan van een schaal, maar vooral vanwege inzet en (hard) werk.

Tip 2. Cao? Onderzoek het maximale op je salarisschaal

Als je werkt volgens een cao, dan heb je vaak ook te maken met een vaste salarisschaal. Je salaris stijgt dan volgens zogeheten treden. Hoe meer werkervaring je opdoet en hoe ouder je wordt, hoe hoger je inschaling.

Op de hoogste trede ingeschaald worden, hoeft niet altijd te betekenen dat je ook automatisch een hoger dan modaal salaris krijgt. De hoogtes van lonen verschillen namelijk vaak per branche en per sector.

Tip 3. Zorg voor een vast contract

Tijdelijke contracten of werk voor onbepaalde tijd klinken eigenlijk zoals ze ook echt zijn: onzeker. Met een vast contract in handen heb je meer kans om in een bedrijf iets op te bouwen. En dus meer kans om op te klimmen. En dus telkens weer kans op een hoger salaris. Onthoud wel dat niemand zomaar ergens zomaar komt. Je moet natuurlijk wel een juiste mate van inzet en betrokkenheid laten zien en je werk goed blijven doen.

Tip 4. Solliciteer naar functies met meer verantwoordelijkheid

Deze tip is vooral voor mensen die al redelijk wat werkervaring hebben opgedaan. Misschien heb je jarenlang in een team, onder een leidinggevende, gewerkt en vind je dat het tijd is voor de volgende stap: namelijk zelf ergens als leidinggevende werken. Of je wilt geen leidinggevende functie, maar een functie die sowieso wat meer verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

In beide gevallen doe je er goed aan om te solliciteren op een functie die meer verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Meer verantwoordelijkheid betekent meestal namelijk ook een hoger loon. En in sommige gevallen betekent dat misschien zelfs het hoogste loon mogelijk (op de schaal).

Tip 5. Blijf leren

Investeren in je persoonlijke en professionele ontwikkeling is nooit verkeerd. Je kunt op zich al veel (bij)leren door je werk gewoon te doen. Maar als je de kans krijgt om extra vaardigheden te leren door een (extra) opleiding, workshop of cursus, dan is dat zeker verstandig om te doen. Maar vaardigheden betekent vaak ook dat je meer kans maakt op een promotie. En een promotie kan betekenen dat jij meer salaris krijgt.

Tip 6. Werk meer uren

Meer uren werken betekent meestal dat je meer inkomen krijgt. Maar als je al op het minimumloon zit, dan zal meer uren werken je zeker niet meteen naar het hoogst mogelijke inkomen leiden. Het blijft namelijk een kwestie van (stapsgewijs) de juiste werkervaring opdoen en aantonen. Aan de andere kant: meer uren werken betekent wel meer werkervaring opdoen en dit kan jouw weg naar een hoger inkomen versnellen.

Tip 7. Blijf werken. Vermijd sabbaticals.

De snelste weg naar een hoger inkomen is meestal zonder onderbrekingen. Een jaartje vrij nemen om te reizen of te studeren klinkt vast leuk, maar je doet ook één jaar werkervaring minder op. Je bouwt ook geen andere zaken op waar je later van kunt profiteren, zoals een pensioen. Bedenk dus goed of het je wel waard is om een jaar vrij te nemen van je werk.

Tip 8. Zorg voor zoveel mogelijk werkervaring

Waar je ook gaat werken: je hebt altijd een mooie kans om werkervaring op te doen. Elk bedrijf kan je wat leren, of dat nu positief of negatief is. Het kan dan ook zeker geen kwaad om bij meerdere bedrijven ervaring op te doen.

Tip 9. Blijf zoeken naar beter betaalde banen

Het ene bedrijf is het andere niet. Zo is een bepaald bedrijf wél bereid om je meer te betalen, maar een ander kan daar terughoudender in zijn. Nu zijn veel werkgevers ook niet bepaald dol op ‘job-hoppers’ (mensen die telkens van baan wisselen), maar als je denkt dat je bij een ander bedrijf meer kunt verdienen voor hetzelfde werk, dan is het zeker slim om daar eens op gesprek te gaan.

Wil je voor één bedrijf blijven werken? Geen probleem natuurlijk, maar zorg er wel voor dat het werk dat je doet uitdagend blijft. Want dat leidt weer tot nieuwe kansen om jezelf te bewijzen. Uiteindelijk zul je, met al je werkervaring, ook meer kans maken op een hoger loon.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check